Teken voorkomen en verwijderen



Home » Teken voorkomen en verwijderen

Het zonnetje is weer volop aanwezig, dus je trekt er vaker op uit met de hond en de kat ligt eindeloos in het gras te dutten of is op avontuur in de buurt. Dan aai je je huisdier over zijn kop en voel je ineens een hobbeltje. Je kijkt wat beter en ziet een teek. Die wil je er zo snel mogelijk uit hebben. Maar hoe doe je dat nou op de beste manier? En hoe voorkomen je deze parasieten eigenlijk? 

Wat is een teek?

Een teek is dus een parasiet. Hij behoort tot de spinachtigen, zoals je aan hun acht pootjes kunt zien en je hebt ze in verschillende soorten. De meest voorkomende teek in Nederland is de schapenteek en de Dermacentor reticulatus. Die eerste tekensoort is verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme (Borreliose) en de tweede voor de infectieziekte Babesiose. Teken kunnen zo klein zijn dat je ze met het blote oog bijna niet kunt zien. En hoewel teken in een (koude) winter vaak niet actief zijn. Kun je ze in een warme winter en de rest van het jaar wel tegenkomen. Zowel mensen als dieren kunnen een tekenbeet krijgen. Bij dit beet kunnen teken dus ziektes overbrengen. Wanneer je kat of hond door het gras of struikgewas loopt kruipt een teek in de vacht en zoekt een plekje om in de huid te bijten en zich vol te zuigen met bloed. Als een teek volgezogen is dan is hij vele malen groter dan hij was. Daarom voel je hem ook als een bultje in de vacht. Een volgezogen teek laat zich ook vaak op de grond vallen. Daar leggen ze ook hun eitjes waar dan weer larven uitkomen. Deze larven zuigen vervolgens weer het bloed op van diertjes als muizen, egels of vogels. Daarna veranderen ze in een nimfe. De cyclus herhaalt zich dan weer waarna de nimfe zich na een rustperiode ontwikkelt tot een volwassen teek, die vervolgens weer op jou, je hond of je kat terecht komt. 

Honden en katten kunnen ziek worden na een tekenbeet

Teken kunnen met hun beet infectieziektes overbrengen. Wij mensen kunnen daar ziek van worden, maar ook je hond of kat kan er ziek van worden. De meest bekende infectieziekte die via een teek overgebracht kan worden is de ziekte van Lyme of Borreliose. Zo’n 40% van de teken draagt deze ziekte bij zich. Dat is veel, maar de kans dat je huisdier ziek wordt na een tekenbeet is niet heel erg groot. Toch is het goed om alert te blijven na een tekenbeet. Een andere infectieziekte die overgedragen kan worden is Babesiose. Dit zien we echter veel minder omdat deze ziekte voorkomt bij de koeien teek en de bruine hondenteek, waarvan er veel minder voorkomen in Nederland. Bij de ziekte van Lyme kan je huisdier hoge koorts krijgen, verliest hij zijn eetlust en maakt hij een lusteloze en zieke indruk. Ook kan je hond of kat kreupel worden door ontstekingen aan gewrichten en kunnen er problemen met de organen ontstaan. Bij Babesiose kan er ook sprake zijn van hoge koorts. Je hond of kat kan last krijgen van bloedarmoede, geelzucht en rode of groene urine. Heb jij het idee dat je huisdier ziek is geworden na een tekenbeet? Dan is het belangrijk om snel een afspraak te maken met de dierenarts. Wanneer je er snel bij bent zijn deze infectieziekten met antibiotica nog goed te genezen, voordat ze teveel schade hebben aangericht. 

Teken voorkomen

We halen het stokpaardje maar weer eens van stal; voorkomen is beter dan genezen! Dat geldt zeker voor tekenbeten. Om je huisdier te beschermen tegen teken kun je gebruik maken van een tekenwerend en tekendodend middel dat geschikt is voor je dier. Vaak zijn dit middelen die ook werken tegen andere parasieten zoals vlooien en mijten. Deze middelen zijn vaak in de vorm van druppels of pipetten en halsbanden. Ook kun je speciale sprays gebruiken om teken die niet op je dier zitten maar wel in de omgeving, zoals op de bank of het tapijt, te doden. Deze producten zijn vaak tijdelijk werkzaam. Voor een volledige en goede bescherming is het belangrijk om dit steeds te herhalen. Om ziekte bij je dier te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te controleren op teken. Als de teken erg actief zijn is het goed om dit dagelijks te doen. Je kunt er ook een gewoonte van maken om je hond na een wandeling even vlug te kammen voor je naar binnen gaat. Vind je een teek dan verwijder je die zo snel mogelijk.

Hoe kun je het beste een teek verwijderen? 

Bij het verwijderen van een teek is het belangrijk dat je dat rustig doet, zodat de teek niet stuk gaat. Vroeger werd gedacht dat je de plek waar de teek zit eerst moet verdoven met alcohol. Dat wordt juist afgeraden omdat dit ervoor kan zorgen dat de teek gaat braken en op die manier de infectie juist op je huisdier overbrengt. Als je de teek goed verwijderd hebt kun je het wondje wel even ontsmetten met alcohol. De teek moet in zijn geheel uit de huid komen. Blijft er een stukje achter probeer dit dan ook te verwijderen of laat het anders verwijderen door de dierenarts om infecties te voorkomen. Bij het verwijderen van een teek kun je het beste gebruik maken van een speciale tekentang. Met een pincet kun je een teek ook verwijderen, maar je moet hem zo dicht mogelijk op de huid, bij de kop vastpakken en niet bij het lijf. Met een pincet gaat dit lastiger. Pak de teek dus zo vast dat je niet in het lijf knijpt en trek hem er rustig en in een rechte beweging omhoog uit de huid. 

Tips: Als je huisdier erg onrustig is dan is het handig om dit klusje met zijn tweeën te klaren, waarbij een het dier probeert te kalmeren zodat de ander rustig kan werken. Schrijf daarna de datum op waarop je dier een teek had zodat je een eventueel ziekteverloop kunt beschrijven. 

Teken doodmaken

Heb je een teek verwijderd, dan wil je natuurlijk niet dat je huisdier of een ander dier of mens opnieuw door de parasiet gebeten wordt. Je kunt de teek dan het beste doodmaken door hem met de tekentang op keukenpapier te leggen, en daarbovenop vervolgens een dubbelgevouwen stuk keukenpapier te leggen en hem ergens mee te pletten tot hij dood is. Voorkom dat je de teek met je vingers aanraakt, want dan kan hij alsnog een infectie overdragen. 

Heeft je huisdier een teek en krijg je hem niet verwijderd, of had je dier een teek en twijfel je of er een antibiotica kuur nodig is? Neem dan contact op met de dierenarts.