De RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) waarschuwt voor een toename van tekenbeten. De laatste twee maanden zijn er 20% meer tekenbeten geregistreerd ten op zichte van vorig jaar.
Teken zijn platte spinachtige diertjes, die zich vastzuigen op de huid en voeden zich met bloed. Ze kunnen dan uitgroeien tot de omvang van een erwt. Tijdens het bloedzuigen kunnen ze verschillende ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme (Borreliose). In het buitenland zijn ze dragers van andere ziekten zoals Babesiose en Erhlichiose of Hepatozoonose. Deze ziektes kunnen zich pas uiten maanden na een tekenbeet.
Van belang is dagelijks uw hond en kat te controleren op teken. Indien u een teek vindt, verwijder deze dan zo snel mogelijk (liefst binnen 24 uur). Hierdoor verklein je de kans op overdracht van ziektes.
Verder is het belangrijk om een middel tegen teken te geven. Hierdoor voorklein je de kans dat een teek zich kan vasthechten aan uw hond of kat. Er zijn verschillende middelen op de markt. Voor uw hond kunt u kiezen voor een spot on dat een maand werkt, of een smakelijk tablet dat 3 maanden werkzaam is.
Voor katten is er een tekenband dat effectief werkt tegen teken. Let op! Veel tekenmiddelen die geregistreerd zijn voor honden zijn levensgevaarlijk voor katten.
VACCINATIE:
U kunt ook uw hond inenten tegen de ziekte van lyme. De basis inenting bestaat uit twee inentingen met drie weken tussen. Daarna wordt deze jaarlijks herhaald. Bij de balie kunt u meer informatie krijgen over deze vaccinatie en over de verschillende tekenmiddelen.