Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de mogelijkheden voor vakantie. In het geval van reizen met huisdieren zijn België en Duitsland populair. Het is immers niet al te ver weg en in een paar uur kun je op je bestemming zijn. Het lijkt zo fijn: een paar weekjes met je hond op een camping verblijven.
Het lijkt allemaal dichtbij, maar is verder weg dan we ooit hadden kunnen denken. Ook afreizen naar onze buurlanden is momenteel aan strenge coronamaatregelen gebonden. Voor onszelf en voor ons huisdier. Hier volgt een korte uitleg en een algemene uitleg voor het meenemen van je huisdier naar het buitenland. De coronamaatregelen veranderen wel steeds, dus het is belangrijk de meest actuele informatie tot je te nemen, mocht je om welke reden dan ook moeten reizen.
Reizen naar België en Duitsland
Reizen naar het buitenland wordt tot en met 15 mei 2021 afgeraden. Alleen als het echt moet, is reizen toegestaan. Dan heb je je echter wel aan de coronaregels te houden zoals een quarantaineverplichting. Wie naar Duitsland of België wil afreizen moet zich verplicht registreren en bij aankomst in quarantaine. U moet bij aankomst met elk vervoersmiddel (vliegtuig, auto, trein, bus en boot) verplicht een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien (maximaal 48 uur oud). Toch blijken de eisen te verschillen per deelstaat. Soms is er een uitzondering voor aan Nederland grenzende deelstaten (korter dan 24 uur de grens over) en voor bezoek aan eerstegraadsfamilie of een partner. Informeer dan goed wat er nodig is om zo’n reis te kunnen maken.
Wie met zijn of haar huisdier naar een van deze landen wil of moet reizen, kan het beste informatie inwinnen bij de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Ook andersom gaat dat op, als u een dier vanuit het buitenland mee wilt nemen naar Nederland. Hier leest u er de meest actuele informatie over.
Met de hond naar een van onze buurlanden
Mocht het reizen straks weer mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor vakantie of anderszins, dan gelden onder meer de volgende regels voor het huisdier. Deze regels gelden uiteraard ook als u bijvoorbeeld in verband met familieomstandigheden naar Duitsland of België moet afreizen en u huisdier meeneemt.
- De hond (of kat) heeft een EU-paspoort nodig, die door de dierenarts afgegeven wordt.
- De hond (of kat) moet een chip hebben, en dus geregistreerd zijn.
- minstens 21 dagen voor vertrek moet uw huisdier zijn ingeënt tegen rabiës, oftewel hondsdolheid. Vraag hiernaar bij de dierenarts, ook hoelang de enting geldig blijft.
- Gaat het om een heel jonge hond (of kat) dan is reizen hiermee vaak niet toegestaan, temeer daar zo’n jong dier nog niet alle entingen heeft. Jonge honden of katten kunnen pas een inenting tegen hondsdolheid krijgen als ze minimaal twaalf weken oud zijn. De inenting werkt vervolgens pas na drie weken. Als dieren jonger zijn dan vijftien weken, zijn ze dus nog niet goed beschermd tegen hondsdolheid. Onder vijftien weken is reizen met het dier dus niet toegestaan.