Wanneer is er sprake van overgewicht bij honden, wat zijn daarvan de gevolgen en wat kun je eraan doen?
Honden met overgewicht hebben een grotere kans op problemen met hun gezondheid. Dat kunnen bot- en gewichtsproblemen zijn, een verhoogde kans op hart- en longziekten en andere aandoeningen evenals een kortere levensverwachting. In dat laatste geval kan het wel gaan om twee jaar.
Honden met kilo’s te veel aan lichaamsgewicht komen gemakkelijk in een vicieuze cirkel terecht. Doordat ze te zwaar zijn, zijn ze sneller moe. De kilo’s drukken immers op de gewrichten, de luchtwegen en het hart. Een hond die sneller moe is, loopt veel minder dan een beweeglijke en slanke hond. Minder bewegen zorgt weer voor een slechtere conditie dat een hoger risico op hart- en longproblemen geeft. Op deze manier wordt er alsmaar minder gewandeld, gerend en gespeeld. De hond wordt er op deze manier niet slanker, vrolijker en gezonder op.
Sommige hondenrassen hebben aanleg om zwaar te worden
Net als bij mensen heeft overgewicht vaak als oorzaak: te veel eten en te weinig bewegen. Er kunnen ook medische oorzaken zijn en bijvoorbeeld een traag werkende schildklier. Castratie of sterilisatie spelen ook een rol evenals minder actief zijn door de leeftijd. Bepaalde rassen hebben ook meer aanleg om zwaarder te worden zoals labrador retrievers en beagles.
Bovenstaande geeft wel aan dat lukraak een dieet inzetten niet verstandig is. Het is aan te raden om eerst de oorzaak van de gewichtstoename te laten onderzoeken bij de dierenarts. Gaat het om een toename van het gewicht na castratie of sterilisatie dan kan dieetvoeding helpen weer op het juiste gewicht te komen. Bij een traag werkende schilderklier zijn andere maatregelen nodig. Daarvoor is er eerst algeheel onderzoek nodig door een dierenarts met bloedafname, waardes bepalen en de inzet van medicatie. Het is ook goed om te weten wat het ideale gewicht van een bepaald hondenras is, zodat daar rekening mee gehouden kan worden.
Op dieet gaan betekent niet alleen minder eten
Daarnaast betekent ‘op dieet’ niet alleen minder eten. Dus niet, wat vaak gebeurt, de helft minder eten geven dan de aangegeven hoeveelheid op de zak hondenvoer. Dan krijgt de hond immers ook de helft minder voedingsstoffen, mineralen en vitamines binnen. Speciaal voer in de juiste hoeveelheid is aan te raden. Daarvoor kunt u in onze praktijk goed terecht. We adviseren over de juiste brokken of natvoer en dieetvoeding is bij ons te bestellen. Daarnaast blijft bewegen belangrijk.
Voor advies bij overgewicht kunt u bij ons terecht. Wij zorgen voor gerichte begeleiding. In alle gevallen is het van belang dat de hond stapsgewijs gewicht verliest op een verantwoorde manier, en dat de hond voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om zo gezond mogelijk te zijn. Is de hond eenmaal op een goed gewicht dan is het bovendien belangrijk niet weer aan te komen. De nieuwe levensstijl, met de juiste voeding en de juiste beweging, moet een verantwoord vervolg krijgen zodat in de toekomst overgewicht voorkomen wordt.
U kunt zelf controleren of uw hond overgewicht heeft door te voelen en goed te kijken.
voelen:
-de ribben moeten goed voelbaar zijn, maar niet zichtbaar
Kijken:
-van bovenaf moet zijn taille te zien zijn, maar zonder uitstekende botten
-van de zijkant is de buik zichtbaar. Let erop dat deze niet ‘hangt’.