Overgewicht bij hond of kat



Home » Overgewicht bij hond of kat

Gezond eten en veel bewegen. Het zijn twee aspecten om overgewicht uit de weg te gaan. Dat geldt ook voor onze huisdieren. Een hond of een kat die te zwaar is, heeft meer kans op ziekten en een lage conditie. Dat leidt weer tot minder bewegen en zo is het cirkeltje rond. Hoe voorkom je dit en wat kun je doen als je hond of kat te zwaar is? 

Er is een kans op overgewicht voor wie te veel eet en te weinig beweegt. Datzelfde geldt voor onze huisdieren, de kat of de hond. Een dier uit liefde steeds maar eten of snoepjes geven, kan de eerste aanzet zijn tot dik worden. Zeker als de hond of te kat dan ook nog veel te weinig beweging krijgt. 

Wat is overgewicht? 

Is de hond of kat minimaal vijftien tot vijfentwintig procent zwaarder dan zijn ideale gewicht, dan is er sprake van overgewicht. Maar wat is dan dat ideale gewicht? In overleg met de dierenarts is het ideale gewicht te bepalen. Vaak is dat het gewicht op het moment dat het dier uitgegroeid is, zo rond een jaar. Voor grote hondenrassen en katten kan dit later zijn. Bijvoorbeeld anderhalf tot twee jaar. Laat het dier dan bij de dierenarts op de weegschaal staan, dan is er een ijkpunt. Uiteraard verschilt dit per ras en er zijn allerlei omstandigheden die het gewicht kunnen bepalen. Daarom is het goed met de dierenarts te overleggen wat een richtpunt kan zijn. Als je dat weet, kun je makkelijker de kilo’s in de gaten houden. Thuis kun je de hond of kat wegen door hem op te tillen en samen op een weegschaal te staan. Daarna trek je het gewicht van jezelf er weer af. 

Let er wel op dat weegschalen verschillen. Is het dier bij de dierenarts gewogen, doe dan thuis hetzelfde direct na het bezoek. Dan weet je hoe jouw weegschaal werkt ten opzichte van die bij de dierenarts en kun je daar rekening mee houden. Met katten gaat het soms om bijvoorbeeld honderd gram per week om af te vallen en het kan nogal een domper zijn als de weegschaal iets anders aangeeft dan die bij de dierenarts. 

Tip: wat dat postuur betreft is overgewicht snel te herkennen. Als je op de hond of kat neerkijkt moet je achter de ribben een taille kunnen zien. Ook vanaf de zijkant. Je kunt de ribben ook voelen door zachtjes op de ribbenkast te drukken. Voel je ze niet of moet je harder drukken om ze echt te kunnen voelen dan kan er sprake zijn van overgewicht. Duidelijk zichtbare ribben is een teken dat het dier te mager is. 

De kans op overgewicht wordt vergroot door:

  • te veel eten
  • te weinig beweging
  • vaak tussendoortjes eten
  • castratie en sterilisatie
  • kwalen zoals een traag werkende schildklier
  • oudere leeftijd
  • aandoeningen waardoor het dier minder beweegt
  • medicatie