In oktober staat de gezondheid van oudere huisdieren extra in de spotlights. Rond de leeftijd van acht jaar (afhankelijk van hun gewicht) verdienen honden en katten deze speciale status. Net zoals bij mensen neemt op deze leeftijd de kans op ouderdom gerelateerde aandoeningen toe, zoals suikerziekte, hartaandoeningen, nierfalen, schildklierproblemen en kanker.
Het goede nieuws is dat, net als bij mensen, huisdieren tegenwoordig een langer leven hebben. Natuurlijk willen we zo lang mogelijk van hun gezelschap genieten, maar net als bij mensen komen er met ouderdom ook wat kwaaltjes om de hoek kijken. Gelukkig kunnen we daar in de meeste gevallen iets aan doen, vooral als we er op tijd bij zijn.
Wanneer is een huisdier “oud”?
De definitie van “oud” varieert voor katten en honden. Over het algemeen worden katten vanaf een leeftijd van 10-11 jaar als senior aangemerkt. Bij honden verschilt dit per ras, waarbij wordt gekeken naar de levensverwachting van het specifieke ras. Bij kleine rassen kan dit ongeveer vanaf 10 jaar zijn, bij grote rassen vanaf 8 jaar, en bij reusachtige hondenrassen al vanaf 6 jaar. Naast het ras spelen ook genetische factoren, voeding en de algemene gezondheid van het individuele dier een rol.
Doe een seniorencheck
Het is belangrijk om op tijd veranderingen in het gedrag van je huisdier te herkennen. Dit kan variëren van: meer slapen, meer drinken en plassen, verminderde eetlust of juist toegenomen eetlust, stijfheid bij het lopen, kwijlen, verminderd zicht, een doffe vacht, en meer. Net als mensen kunnen huisdieren klachten ontwikkelen zoals artrose, een vertraagde schildklier, suikerziekte, dementie, hartproblemen of een hoge bloeddruk.
Het is niet altijd gemakkelijk om veranderingen in gedrag snel op te merken, vooral omdat deze veranderingen heel minimaal kunnen zijn in de beginfase. Daarom is een seniorencheck altijd zinvol.
Wat houdt een seniorencheck in?
Een seniorencheck begint met een vragenlijst die de eigenaar invult, waarin wordt gevraagd naar het gedrag en de gewoonten van het huisdier. Tijdens het consult voert de dierenarts een lichamelijk onderzoek uit, waarbij onder andere wordt gekeken naar de ogen, oren, gebit, hart, longen, vacht, gewicht en algehele conditie van het dier. Er wordt ook bloed afgenomen om de nier- en leverfunctie te controleren, suikerziekte op te sporen, en de gezondheid van rode en ontstekingscellen te evalueren. Daarnaast wordt urineonderzoek gedaan om bijvoorbeeld verlies van eiwitten via de urine te detecteren, wat kan wijzen op nierproblemen.
Vitaal oud worden
Het doel van de seniorencheck is om eventuele gezondheidsproblemen die verband houden met ouderdom zo vroeg mogelijk te herkennen, zodat er op tijd actie kan worden ondernomen. Hierdoor kan je je hond of kat een zo comfortabel mogelijk leven geven. Na de check ontvang je advies over wat de mogelijkheden zijn om ervoor te zorgen dat jouw huisdier zijn of haar seniorentijd zo vitaal mogelijk kan beleven. Een seniorencheck is niet alleen gericht op het herkennen van gezondheidsproblemen, maar ook om er proactief voor te zorgen dat jouw oudere huisdier een goed leven heeft. Wacht daarom niet langer en doe de check deze maand.