Wanneer je van je dierenarts te horen krijgt dat je hond of kat onder narcose moet, kan je daar van schrikken. En dat is begrijpelijk, want het is niet niks om je geliefde huisdier onder narcose te zien gaan. Je weet niet hoe je hond of kat daar op gaat reageren en daar kan je onzeker over zijn.
In deze blog leggen we je uit hoe narcose werkt bij honden en katten, wat de voorbereidingen zijn en waar je op moet letten tijdens en na de operatie. Door meer te weten te komen over het proces, kan je jezelf geruststellen en erop vertrouwen dat je hond of kat in goede handen is.
Wat is narcose?
Anesthesie (narcose) is een diepe slaap die wordt opgewekt met medicijnen. Het doel van narcose is om pijn en stress te verminderen en de spieren van de hond of kat te laten ontspannen tijdens de operatie. Er zijn verschillende soorten narcosemiddelen die gebruikt kunnen worden. Welk middel ingezet wordt hangt af van de leeftijd, het gewicht en de gezondheid van het dier.
Voorbereidingen op narcose
Voordat je hond of kat onder narcose gaat, is het belangrijk om een gezondheidscontrole uit te laten voeren. Dit bestaat meestal uit een lichamelijk onderzoek en eventueel een bloedonderzoek. Verder moet je hond of kat nuchter zijn voordat de narcose toegediend wordt. Dit betekent dat het dier gedurende acht tot twaalf uur voor de operatie geen eten mag krijgen. Door nuchter te blijven is er minder kans op braken tijdens de operatie.
Het toedienen van narcose
Er zijn verschillende manieren om narcose toe te dienen bij honden of katten. Afhankelijk van het type ingreep en de gezondheidstoestand van het dier wordt er een gekozen. De meest voorkomende methode is via een braunule, deze wordt ingebracht in een ader van de voorpoot van het dier zodat de narcose rechtstreeks in de bloedbaan kan worden geïnjecteerd.
Nadat jouw hond of kat in slaap is gebracht, wordt hij of zij geïntubeerd met een mengsel van zuurstof en narcosegas. De narcose wordt altijd aangepast aan het soort dier, leeftijd enzovoort. Indien nodig wordt de narcose aangepast, zodat jouw hond of kat geen onnodige pijn ervaart. Het is immers de bedoeling dat jouw huisdier zich in een diepe slaap bevindt en geen pijn voelt.
Tijdens de narcose
Tijdens de operatie houdt de dierenarts jouw hond of kat voortdurend in de gaten om ervoor te zorgen dat de vitale functies van het dier stabiel blijven. De operatiekamer is voorzien van modern narcose apparatuur en zodoende kunnen alle vitale lichaamsfuncties (hartslag, ademhaling, bloeddruk, lichaamstemperatuur) nauwkeurig in de gaten gehouden worden om de operatie zo risicoloos mogelijk te laten verlopen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van gasnarcose om tijdens operaties het dier langer onder narcose te houden.
Na de narcose
Na de operatie wordt jouw huisdier langzaam wakker uit de narcose. Het is normaal dat het dier zich nog een tijdje duf en gedesoriënteerd voelt. Het is fijn voor je hond of kat om zo veel mogelijk te rusten na de operatie. Doe daarom geen gekke dingen en hou drukke kinderen uit de buurt. Qua eten is het verstandig om de hond of kat niet te veel eten in een keer te geven. Zorg voor vers en voldoende water. Volg de instructies van je dierenarts voor het geven van medicatie en het verwisselen van het verband of het schoonmaken van wonden. Controleer de wond op tekenen van complicaties, zoals bloedingen, zwellingen, roodheid of een onaangename geur. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je dierenarts.
Veiligheid en risico’s van narcose
Het is begrijpelijk als je je zorgen maakt over de veiligheid van narcose. Gelukkig zijn de risico’s van narcose tegenwoordig veel kleiner dan vroeger dankzij de vooruitgang in kennis en technologie. Hoewel er altijd enige risico’s zijn verbonden aan een operatie met narcose, wegen de voordelen op tegen de mogelijke risico’s.
Door van tevoren goed met je dierenarts te overleggen en de juiste voor- en nazorgmaatregelen te treffen, verminder je de kans op complicaties. Vertrouw op de expertise en ervaring van je dierenarts en geef je huisdier de nodige aandacht en liefde tijdens het herstellen van de operatie en houd hem of haar goed in de gaten. Zo heb je de grootste kans op het laten slagen van de operatie.