Omega-3 en omega-6 vetzuren, waarom heeft mijn hond dit nodig?Home » Omega-3 en omega-6 vetzuren, waarom heeft mijn hond dit nodig?
Omega-3 en omega-6 vetzuren, waarom heeft mijn hond dit nodig?

Het vinden van de juiste voeding voor je hond is lastig, verschillende termen en symbolen staan er op een zak maar wat heeft hij nou echt nodig? Lees verder voor meer informatie over wat Omega-3 en Omega-6 vetzuren doen.

Omega-3 en Omega-6 vetzuren zijn betrokken bij vele processen in het lichaam zoals de aanmaak van gezonde cellen en het behoud van gezonde hersen- en zenuwfuncties. Het lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken en moet ze dus uit de voeding halen.

Omega-6 vetzuren komen in meerdere voedingsmiddelen voor, zoals plantaardige oliën, gevogelte, eieren, noten en verschillende soorten granen.

Omega-3 vetzuren kunnen uit plantaardige bronnen komen, zoals lijnzaad en lijnzaadolie, of uit vis. De Omega-3 vetzuren uit plantaardige olie hebben echter een andere vorm dan het lichaam nodig heeft. De juiste vorm van Omega-3 vetzuren komt alleen voor in vis. Daarnaast bevat vis de gunstige vormen van omega-3, EPA en DHA, die niet aanwezig zijn in plantaardige omega-3 en alleen kunnen worden verkregen uit vis en andere mariene bronnen en is het een geweldige bron van mineralen en spoorelementen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, zink, jodium, magnesium en kalium.

Voordelen van Omega vetzuren

Ondersteuning van hersenen en ogen:
De Omega-3 vetzuren DHA zijn belangrijke bouwstenen van de hersenen en het netvlies en spelen een sleutelrol in de vorming van celmembranen in de hersenen. Hierdoor worden ontstekingen in de hersenen geremd en nieuwe celvorming in de hersenen gestimuleerd. Meer dan 1/3 van de vetzuren in het netvlies bestaat uit het Omega-3 vetzuur DHA en het wordt gezien als een essentieel element voor de ontwikkeling van het netvlies.

Vacht- en huidconditie:
Omega-3 uit visolie ondersteunt een gezonde huid en vacht door de productie van ontstekingsbevorderende eicosanoïden te remmen. Visolie bevordert ook de aanmaak van talg – een wasachtige substantie – dat een versoepelende werking heeft op de huid en vacht en dat een olieachtige beschermlaag geeft waardoor het glanst.

Soepele gewrichten:
De belangrijkste oorzaak van pijn in de gewrichten in de afbraak van kraakbeen. In een normaal, gezond lichaam worden de botten beschermd door kraakbeen, een soepel rubberachtig weefsel. Dit kraakbeen beschermt de uiteinden van de botten, op de plek waar ze de gewrichten raken, en zorgt voor demping waardoor de gewrichten makkelijk kunnen bewegen.

In een gezond lichaam wordt kraakbeen net zo snel opgebouwd als afgebroken. Als het opbouwen echter langzamer gaat (bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of genetische aanleg) of de afbraak veel sneller gaat (door intensieve beweging of overgewicht) dan breekt de laag kraakbeen tussen de 2 botten af waardoor de botten langs elkaar gaan schuren. Dit zorgt voor pijn, irritatie en ontstekingen. Omega-3 vetzuren uit visolie kunnen helpen door de aanmaak van ontstekingsbevorderende eicosanoïden te remmen.

Colitis:
Door de natuurlijke ontstekingsremmende processen van het lichaam te ondersteunen, kan omega-3 helpen de remissie van colitis ulcerosa, een ontsteking van de slijmvliezen van de dikke darm, in stand te houden.

Gezondheid van het hart:
Een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren kan het behoud van de vetvrije lichaamsmassa, de eetlust en een normaal hartritme ondersteunen

Urinekristallen:
Verhoogde vetzuren in de voeding kunnen het risico op de vorming van urinestenen bij katten verminderen