Obstipatie bij katten en poezen is een vervelend probleem dat soms gemakkelijk te verhelpen is, maar het kan ook een ernstiger (chronische) oorzaak hebben. Merk je dat een kat of poes niet goed poepen kan of harde ontlasting heeft en houdt dit een paar dagen aan, ga dan met hem of haar naar de dierenarts.
Obstipatie bij de kat betekent dat de kat niet goed kan poepen. Het wordt ook wel constipatie of verstopping genoemd. Een vervelend probleem dat veel oorzaken kan hebben en waardoor de kat zich echt niet lekker voelt en pijn kan hebben. Zo’n verstoring van de spijsvertering heeft een grote invloed op de algemene gezondheid.
Het is het meest gezond als een kat een keer per dag poept. Obstipatie betekent dat de kat zijn ontlasting niet goed kwijt kan, minder vaak poept of pijn heeft bij het poepen. Het gevolg is dat de ontlasting langer in de darmen blijft zitten, wat zorgt voor hardere ontlasting. Het gevolg daarvan is dat poepen dan nog lastiger gaat. Een vicieuze cirkel dus.
Obstipatie mag niet te lang duren want het kan leiden tot uitdroging, ondervoeding en andere gezondheidsproblemen. Als je merkt dat je kat problemen heeft met poepen of je ziet dat hij slechts kleine harde ontlasting heeft, raadpleeg dan de dierenarts.
Mogelijke oorzaken van obstipatie?
Laten we bij basis beginnen, de dagelijkse hygiëne. Een kat houdt van een schone wc ofwel een schone kattenbak. Een kat kan daar behoorlijk kieskeurig in zijn. Hij maakt niet graag gebruik van een smerige kattenbak. Het kan ook nog zo zijn dat hij de kattenbakkorrels verafschuwt. Een mogelijk gevolg: hij houdt zijn ontlasting te lang op. De oplossing ligt dan voor de hand. De bak vaker verschonen en eventueel op zoek gaan naar andere kattenbakkorrels of grind, die hem beter bevallen. Een eenvoudige oplossing voor iets dat, als het te lang duurt, best voor grote gezondheidsproblemen kan zorgen en dat kun je maar beter voorkomen.
Als de kat te weinig drinkt, kan hij last krijgen van harde ontlasting en daarmee obstipatie. Moeilijk kunnen plassen kan uitdroging veroorzaken en daarmee harde ontlasting. Hier kan een serieus nierprobleem aan ten grondslag liggen zoals chronisch nierfalen.
Moeizaam poepen kan ook te maken hebben met een te snelwerkende schildklier, te weinig kalium in het bloed of een tekort aan calcium.
Pijn is natuurlijk nooit goed, en kan allerlei lichaamsfuncties verstoren. Een kat met pijn in zijn gewrichten of in de rug zal niet zo gemakkelijk de poephouding aan kunnen nemen. Waar de pijn door veroorzaakt wordt, is vaak lastig te achterhalen. Soms is er sprake van gewrichtspijn door ouderdom. Vermoed je dat de kat pijn heeft, laat hem dan onderzoeken door de dierenarts.
Als de dikke darm is uitgerekt en daardoor (plaatselijk) slap is, kan de dikke darm niet meer goed samentrekken (darmperistaltiek). Een eigenschap die nodig is om goed te kunnen ontlasten. Dit kan het gevolg zijn van langdurig de ontlasting ophouden. Dit wordt megacolon genoemd.
Een breuk in het bekken, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval, kan leiden tot een vernauwing in de dikke darm, waardoor de ontlasting zijn weg naar buiten niet kan vervolgen. Andere oorzaken van een vernauwing kunnen tumoren zijn of een vreemd voorwerp dat de kat heeft ingeslikt.
Onderzoek door de dierenarts
De dierenarts zal op basis van de symptomen lichamelijk onderzoek doen, eventueel bloedonderzoek, urine-onderzoek en/of foto’s maken van het maag-darmkanaal of van de rug. Soms is een kijkje in de darmen nodig of een biopsie waarbij er een klein beetje weefsel van de dikke darm wordt weggenomen voor onderzoek, maar dat wordt door ons niet in de praktijk uitgevoerd.
Toegepaste behandelingen
Afhankelijk van de uitkomst, wordt een behandeling gestart. Is de kat uitgedroogd dan zal direct vocht (en mineralen) worden toegediend met een infuus. Soms moet de voeding worden aangepast of is een laxeermiddel tijdelijk een oplossing. Een andere keer moeten er andere darmstimulerende middelen aan te pas komen. In het uiterste geval is een operatie de oplossing om bijvoorbeeld een megacolon te verwijderen.