Nooit te veel of te weinig vaccineren door titeren



Home » Nooit te veel of te weinig vaccineren door titeren

Wie de hond of kat altijd jaarlijks laat vaccineren, gaat ervan uit dat het huisdier goed beschermd is tegen ziekten. Om dat te controleren bestaat het ‘titeren’. We leggen uit wat dat is.

Door te titeren weet je of je huisdier voldoende beschermd is. Blijkt dat niet zo te zijn, dan zijn vaccinaties de meest effectieve manier om ziektes te voorkomen.

Het titeren bestaat uit een eenvoudige test. Aan de hand van enkele druppels bloed kan de dierenarts contorelen of de hond op dat moment nog voldoende beschermd is tegen ziektes zoals Parvo of de hondenziekte. Bij katten kan getest worden op bescherming tegen niesziekte en kattenziekte.

Het titeren is tevens een indicatie voor het moment van inenten. Iedere pup krijgt weliswaar afweerstoffen van de moeder via de moedermelk binnen, maar zoals elk mens anders is, is ook elke hond weer anders. Bij sommige pups blijven die afweerstoffen lang in het lichaam, bij anderen weer niet. Als de afweerstoffen van de moeder er nog zijn, slaat een vaccinatie niet aan. Wanneer dat afneemt is moeilijk te zeggen en verschilt per pup.

In alle gevallen luidt ons advies om honden met zes weken in te enten met het puppy vaccin, met negen weken Parvo-Weil en met twaalf weken de grote cocktail tegen alle mogelijke hondenziekten. Als de hond zes maanden is volgt opnieuw de grote cocktail.

Uit onderzoek is gebleken dat antistoffen van Parvo van de moederhond soms langer in het lichaam van de pup kunnen blijven zitten, waardoor de vaccinatie niet goed kan aanslaan en is gebleken dat er pups op 6 maand leeftijd onbeschermd rondliepen tegen Parvo. Dit willen wij natuurlijk niet en daarom enten wij op 6 maand leeftijd nogmaals in plaats van op 1 jaar leeftijd.

Als de hond anderhalf is krijgt hij/zij een inenting tegen de ziekte van Weil. Een jaar later volgt wederom deze inenting en weer een jaar later een cocktail. Dan volgen in de twee opeenvolgende jaren weer inentingen tegen de ziekte van Weil.

Vaccineren op maat

Vroeger kregen honden en katten veel meer prikken dan nu. Blijkt uit de test dat het huisdier voldoende is beschermd tegen Parvo? Dan is het niet nodig om in te enten tegen die ziekte. Dat scheelt dus enten.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste vaccinaties minstens drie jaar bescherming geven. Dat neemt niet weg dat wij in alle gevallen adviseren de standaard reeks aan inentingen te geven. Dat wordt pas anders als het dier echt ziek is. Dan moeten we verder kijken.

Titeren biedt dan uitkomst. Zo kan er op maat gevaccineerd worden en wordt er per dier beslist wat er nodig is. Voor elk dier wordt bij Dierenarts Deen een individueel beleid gehanteerd.

Geen vervanging

Heeft jouw hond of kat alle basis vaccinaties gehad dan is titeren een optie. Na een gezondheidscheck wordt er bloed afgenomen. Is er voldoende immuniteit voor de eerdergenoemde ziektes opgebouwd dan hoef je pas over drie jaar weer een test te doen. Is de immuniteit toch te laag? Dan is er een vaccinatie nodig. Hou goed in je achterhoofd dat titeren geen vervanging voor vaccinatie is. Zo moet bij honden de vaccinatie tegen de ziekte van Weil sowieso ieder jaar herhaald worden. Het is bovendien een goed moment voor een bijbehorend consult om te kijken of de hond goed gezond is. Datzelfde geldt voor katten en de niesziekte.

Voor welke dieren is het handig?

Titeren is een methode die voordeel biedt aan dieren die overgevoelig zijn na een inenting. Overbodige vaccinaties kunnen ermee worden voorkomen. Ook is het bij pups goed om erachter te komen of de basisvaccinatie een goede bescherming biedt. Verder is het handig voor dieren die een onbekende vaccinatiestatus hebben en voor zieke dieren die vanwege medicatie slecht reageren op een inenting. Tot slot is titeren een uitkomst voor eigenaren die zo weinig mogelijk willen vaccineren, maar wel hun huisdieren goed willen beschermen tegen ziekten.

Wil je meer weten over de titeren lees dan ook dit verhaal op onze site.