Oorontsteking is een van de meest voorkomende kwalen bij de hond. Je herkent een oorontsteking bij je hond doordat hij bijvoorbeeld zijn kop en oren scheef houdt. Soms stinken de oren van een hond en willen ze niet dat je aan hun oren zit. Het is belangrijk dat een oorontsteking zo snel mogelijk en doeltreffend behandeld wordt om verdere ontsteking te voorkomen en pijn weg te nemen.
Wat houdt een middenoorontsteking in?
Bij een oorontsteking is de huid van de gehoorgang van een hond ontstoken. Wanneer het evenwichtsorgaan in het oor wordt aangetast kan er een middenoorontsteking ontstaan. Hierdoor wordt de inhoud in het middenoor slijmerig. Het middenoor van een hond bevindt zich tussen het binnenoor en het trommelvlies. Vanwege het slijm raakt het middenoor verstopt en dat kan leiden tot diverse problemen, zoals bijvoorbeeld duizeligheid en ziek gevoel.
Heeft jouw hond een middenoorontsteking dan kunnen de volgende symptomen voorkomen:
- Jeuk
- Gehoorverlies
- Misselijkheid
- Coördinatieproblemen
- Hond houdt zijn kop scheef, krabt aan het oor
- Onaangename geur uit het oor
- Pijnlijke oren (met mogelijk uitstraling naar nek/ andere lichaamsdelen)
- Toevallen
- Gezichtsverlamming
Hoe behandel je een middenoorontsteking?
Wanneer je deze symptomen bij jouw hond opmerkt, kan dat verontrustend zijn. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de dierenarts. De dierenarts kan de onderliggende oorzaak van de ontsteking vaststellen en met een behandelplan komen.
De behandeling van een middenoorontsteking bij honden hangt af van hoe ernstig de ontsteking is. Meestal schrijft de dierenarts antibiotica voor om de ontsteking te bestrijden. Hiermee kan de infectie effectief worden behandeld. Soms kan het nodig zijn om poliepen in het oor te verwijderen. Poliepen zijn gezwellen die in het middenoor kunnen ontstaan. Hierdoor kan de ontsteking erger worden. Door ze te verwijderen, ervaart de hond minder pijn en dat is beter voor het herstel.
Kan je een middenoorontsteking voorkomen?
Het is lastig om een middenoorontsteking bij een hond te voorkomen, maar er zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen.
Ten eerste is het belangrijk om regelmatig de oren van je hond te inspecteren en schoon te maken, vooral na zwemmen of blootstelling aan vochtige omstandigheden of wanneer de oren vies zijn. Het vocht in de oren kan namelijk de groei van bacteriën en schimmels bevorderen, wat kan leiden tot een ontsteking. Door de oren schoon en droog te houden, verklein je de kans op infecties. Zijn de oren gewoon schoon en heeft de hond er geen last van dan is alleen controleren genoeg en hoef je niet schoon te maken.
Bij het schoonmaken van de oren is het zaak om voorzichtig te zijn. Gebruik nooit wattenstaafjes om het oor van je hond schoon te maken, omdat deze het gevoelige weefsel van het oor kunnen beschadigen en juist infecties kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een zachte, vochtige doek of een speciale oorreiniger.
Naast het schoonmaken van de oren, is het ook belangrijk om alert te zijn op mogelijke tekenen van een oorprobleem. Als je merkt dat je hond regelmatig aan zijn oren krabt, schudt met zijn hoofd of ongewoon gedrag vertoont, zoals overgevoeligheid voor aanraking rond de oren, neem dan direct contact op met de dierenarts. Wanneer je er vroeg bij bent kan je ernstige complicaties voorkomen.
Sommige hondenrassen hebben meer kans op een middenoorontsteking
Een aantal hondenrassen is vatbaarder voor oorproblemen dan andere. Honden met hangende oren, zoals Cocker Spaniels en Basset Hounds, hebben bijvoorbeeld een hoger risico op oorontstekingen vanwege de verminderde luchtcirculatie in hun gehoorgang. Voor deze rassen is extra aandacht voor oorhygiëne en regelmatige controles door de dierenarts erg belangrijk.
Door voorzorgsmaatregelen te nemen en goed op de oren van je hond te letten, help je hem om de kans op een middenoorontsteking te verminderen.