Laat uw huisdier chippenHome » Laat uw huisdier chippen
Laat uw huisdier chippen

Chippen, wij kunnen het belang ervan niet vaak genoeg uiten. Wat is het eigenlijk, wat houdt het in en waarom is het zo belangrijk?

Voor honden is chippen inmiddels verplicht. Pups geboren in Nederland vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Voor katten is chippen niet verplicht, alleen als ze meegaan naar het buitenland, desondanks raden wij u sterk aan om uw kat wel te laten chippen. Elk jaar worden er echter helaas meer dan 100.000 katten als vermist worden opgegeven. Gevonden katten zonder chip, of gechipte katten zonder registratie, worden vaak naar een asiel gebracht in afwachting van een nieuwe eigenaar. Wist u dat maar zo’n 14 % van de gevonden katten weer met hun eigenaar wordt herenigd? Helaas kan uw kat ons niet vertellen dat hij/zij bij u hoort en niets is frustrerender dan een gewonde/weggelopen kat niet de hulp kunnen bieden omdat er geen eigenaar bekend is.

Chip aanbrengen

Zo’n chip wordt met een injectienaald ingebracht onder de huid van het dier en bestaat uit een klein buisje met daarin een microchip van 14 mmmet een nummer. De chip wordt tussen de schouderbladen of links in de hals geplaatst. Op deze manier heeft een dier een registratienummer dat met een apparaat, een zogenoemde chipreader, kan worden afgelezen. Een chip kan al op jonge leeftijd worden aangebracht. Chippen is verplicht als u uw huisdier wilt laten verzekeren of als hij of zij meereist naar het buitenland. Dat geldt zowel voor honden als katten.

Chip registreren

Zo’n chipnummer, dat uit vijftien cijfers bestaat, moet geregistreerd worden. Dit doen wij voor u, dat betekent dat het nummer samen met de gegevens van de eigenaar in een databank wordt opgeslagen. Het unieke chipnummer komt ook in het dierenpaspoort of het inentingsboekje te staan. Uw gegevens staan gekoppeld aan dit chipnummer en zo kunnen wij contact opnemen.

U kunt een afspraak maken om uw huisdier te laten chippen. Wij zorgen direct voor de registratie van het unieke nummer.