Net als bij mensen hebben katachtigen ook een vruchtbaarheidscyclus die zij doorlopen. Een niet gesteriliseerde poes kan hierdoor met regelmaat ineens ander gedrag gaan vertonen. Maar wat is krolsheid nou precies, hoe kun je het herkennen en kun je er ook iets aan doen als een poes er veel last van lijkt te hebben?
Wat is krolsheid?
De periode waarin een poes vruchtbaar is noemen we krolsheid. Wanneer een poes voor het eerst krols wordt hangt af van het moment in het jaar wanneer de kitten geboren wordt en of de poes voornamelijk binnen of buiten leeft. Gemiddeld gezien wordt een poes voor het eerst krols als ze tussen de zes en tien maanden oud is. Het ene ras is eerder, het ander later. Maar of een poes krols wordt is ook afhankelijk van het seizoen. Dit komt doordat de lengte van de dagen van invloed is op het aanmaken van hormonen die de cyclus op gang brengen. In de winter blijft daardoor een vruchtbare periode uit waardoor de cyclus van een kitten ook later kan beginnen. Maar wanneer een kitten voornamelijk binnenshuis leeft kan dit natuurlijke ritme verstoord raken doordat de poes het licht van lampen die ’s avonds branden kan verwarren met daglicht, waardoor ook tijdens de winter een cyclus start. In dat geval kan krolsheid het hele jaar door voorkomen en al beginnen als een kitten zo’n vijf maanden oud is. Deze seizoensgebonden vruchtbaarheid voorkomt in de natuur dat kittens in de winter een nestje krijgen, wat in die omstandigheden een kleinere kans op overleving betekent.
Hoe kun je krolsheid herkennen?
Wanneer een poes krols is heb je dat vrij snel in de gaten omdat ze vaak erg luidruchtig en rusteloos worden. Al gedraagt niet elke poes zich tijdens de vruchtbare periode precies hetzelfde en is het ook niet iedere cyclus hetzelfde, er is vaak kenmerkend gedrag te zien:
- veel en hard miauwen (vaak is dit ook een veel klagerige miauw dan je van je poes gewend bent en het kan soms zelfs als het huilen van een baby klinken)
- onrustig zijn
- heel aanhankelijk zijn
- continu kopjes geven
- rollen op de grond
- achterwerk in de lucht steken
- niet willen eten
- plotselinge zindelijkheidsproblemen
- sproeien
- steeds naar buiten willen
Hoelang duurt krolsheid?
Afhankelijk van de leefsituatie van een poes kan krolsheid dus gedurende het hele jaar voorkomen. Krolsheid kan tussen de vier en tien dagen duren. Tijdens deze krolsheid is de poes heel vruchtbaar en op zoek naar een kater. Een poes krijgt pas een eisprong op het moment dat ze gedekt wordt door een kater. Laat je de poes in deze periode buiten dan is de kans groot dat ze een nestje zal krijgen. Als je dit niet wilt is het verstandig de poes binnen te houden tot de vruchtbare periode voorbij is. Als een poes niet gedekt wordt begint er vaak drie weken later een nieuwe krolsheid. Als de kat wel gedekt is, maar er geen zwangerschap uit voortkomt volgt de volgende krolsheid na zo’n zes tot zeven weken.
Krolsheid voorkomen
Het kenmerkende gedrag dat een poes vertoont tijdens de krolsheid kan als vervelend ervaren worden. Ook vragen veel mensen zich af of het zielig is voor de poes dat zij krols is. Het gedrag dat zij vertoont tijdens de krolsheid is echter puur instinctief en natuurlijk. Ze kan er dus niks aan doen en boos worden of proberen het gedrag af te leren is zinloos. Je kunt haar juist beter iets meer aandacht geven als ze aanhalig is of haar afleiden. Hoewel krolsheid dus een natuurlijk verschijnsel is kan de poes wel erg gefrustreerd raken als ze niet gedekt wordt door een kater. In dat geval kun je haar helpen door haar te laten steriliseren bij de dierenarts zodat zij niet meer vruchtbaar is en dus ook niet meer krols wordt. Een bijkomend voordeel is dat sterilisatie de kans op ontstekingen van de baarmoeder en melkkliertumoren verminderd. De dierenarts kan je adviseren wanneer het beste moment is om een poes te laten steriliseren.