Kennelhoest bij de hond



Home » Kennelhoest bij de hond
Kennelhoest

Honden zitten, net als mensen, ook wel eens een paar dagen niet zo lekker in hun vel. Ze blijven wat langer in hun mand liggen, snotteren een beetje en hun gebruikelijke enthousiasme is ver te zoeken. Net als bij ons gaat dat doorgaans vanzelf weer over. Toch is het altijd verstandig om alert te blijven wanneer je hond grieperig lijkt, want hij kan ook zo maar last hebben van een minder onschuldig virus.

Wat is kennelhoest?

Bij kennelhoest zijn de voorste luchtwegen van de hond ontstoken. Omdat honden die last hebben van deze aandoening flink kunnen hoesten en omdat het zo ontzettend besmettelijk is en zich op een drukke plek zoals een kennel in razendsnel tempo kan verspreiden, wordt het kennelhoest genoemd Dat betekent overigens niet dat je hond alleen kennelhoest kan oplopen in een kennel. Overal waar honden samen komen loopt je hond het risico besmet te worden, dat kan dus op een losloopveldje of een hondencursus zijn, maar ook wanneer je een andere hond tegenkomt tijdens het uitlaten. Kennelhoest is namelijk zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. De naam kennelhoest is dus eigenlijk misleidend en zou beter vervangen kunnen worden door ‘besmettelijke hondenhoest’ zodat eigenaren niet de illusie hebben dat een vaccinatie alleen noodzakelijk is wanneer een hond naar het pension gaat, maar ook wanneer de hond op andere plekken met veel honden in aanraking komt. Ook een hond die niet hoest kan overigens kennelhoest hebben. Je kunt kennelhoest wel een beetje vergelijken met een menselijk verkoudheidsvirus; het komt veel voor en is doorgaans een onschuldige aandoening waar je hond vanzelf weer volledig van zal herstellen. Hoewel kennelhoest onschuldig kan beginnen kunnen de klachten wel lang aanhouden, wat voor de hond natuurlijk erg vervelend is. Is je hond echter nog heel jong of juist erg oud, of heeft hij een sterk verminderde weerstand? Dan kan kennelhoest gevaarlijk zijn.

Waar wordt kennelhoest door veroorzaakt?

Meestal zijn meerdere virussen en bacteriën de boosdoener bij een kennelhoest besmetting. Kennelhoest is dan ook de verzamelnaam voor al deze veroorzakers van de infectie van de voorste luchtwegen, maar doorgaans gaat het om een variant van het Para-influenza virus en door de bacterie Bordetella Bronchisepta. Je hond heeft een besmetting zo te pakken. Dat kan namelijk al gebeuren door eventjes aan elkaar te snuffelen of zelfs via de lucht als honden dicht bij elkaar staan.

Hoe herken je kennelhoest bij je hond?

Het herkennen van kennelhoest bij je hond kan best lastig zijn. Net als bij de mensen die de griep hebben heeft de ene hond praktisch nergens last van terwijl de andere overduidelijk niet fit is. De volgende symptomen kun je echter verwachten wanneer je hond kennelhoest heeft;

  • Hoesten: hoewel niet alle honden met kennelhoest hoesten, is het wel een symptoom dat vaak voorkomt. Meestal heeft de hond een harde droge hoest waarbij er dik slijm wordt opgegeven. Bij veelvuldig hoesten kan de hond zelf gaan braken. Het klinkt een beetje als of de hond iets in zijn keel heeft wat hij eruit probeert te hoesten, en wanneer de hond het echt flink te pakken heeft kan het hoesten zelfs klinken als een harde toeter. Het hoesten kan verergeren wanneer de hond zich opwindt of wanneer er op de keel gedrukt wordt, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten.
  • Loopneus: de hond is snotterig en verkouden.
  • Niezen: doordat de voorste luchtwegen geïrriteerd zijn moet de hond vaker niezen.
  • Tranende ogen
  • Sloomheid: de hond is duidelijk minder actief dan normaal
  • Lichte koorts
  • Onrustig gedrag
  • Geen eetlust

Hoe krijgt een hond kennelhoest?

Zoals eerder al werd genoemd kan even snuffelen of in de nabijheid verkeren van een besmette hond al voldoende zijn voor een besmetting. Pups, oude honden en honden met een verminderde weerstand lopen meer risico op een besmetting en zijn vervolgens ook kwetsbaarder tijdens het verloop van de ziekte. Wanneer je hond onder deze risicogroep valt is het verstandig direct met de dierenarts te overleggen wanneer je kennelhoest vermoedt.

Meest voorkomende locaties hondenhoest

Hoe wordt de diagnose kennelhoest gesteld?

Om de diagnose kennelhoest te kunnen vaststellen zal de dierenarts luisteren naar jouw verhaal om zo het verloop van de ziekte te kunnen duiden. Daarnaast wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Hierbij is het mogelijk dat de dierenarts lichte druk uitoefent op de luchtpijp om zo die kenmerkende hoest te kunnen ontdekken. Uiteraard worden andere oorzaken van de symptomen zoals hartproblemen, hondenziekte of hondengriep uitgesloten. Ook kan er een bacteriekweek genomen worden die onderzocht wordt in het laboratorium.

Hoe behandel je kennelhoest bij een hond?

Hoe je kennelhoest moet behandelen is afhankelijk van de ernst van de klachten. Doorgaans zal de hond vanzelf opknappen met voldoende rust in een comfortabele ruimte. Ook is het belangrijk dat de hond zo min mogelijk hoest, omdat het hoesten zelf de luchtwegen verder irriteert en zichzelf op die manier in stand houdt. Het is dus belangrijk dat de hond zich echt even koest houdt. Druk spelen en lange wandelingen zullen de hoestprikkel activeren. Hiermee kun je het beste wachten tot de hond weer hersteld is. Bij het uitlaten is het verstandig om de riem te vervangen door een borsttuigje zodat er geen druk op de luchtpijp uitgeoefend wordt. Hier gaat de hond ook weer van hoesten. Als de hoest echt dringend onderdrukt moet worden kan de dierenarts hier eventueel medicatie voor geven. Bij honden uit de risicogroep of bij een bacteriële infectie kan er ook antibiotica ingezet worden ter bestrijding van de kennelhoest.

Kun je kennelhoest voorkomen?

Net zoals wij mensen niet kunnen voorkomen dat we de griep krijgen zonder ons totaal af te zonderen van andere mensen, kun je bij honden ook niet voorkomen dat zij kennelhoest oplopen. Wanneer je hond in de risicogroep valt kun je er voorkiezen drukbezochte plekken als een hondenpark of hondenschool te vermijden, maar het volledig vermijden van andere honden is eigenlijk praktisch niet te doen. Je kunt je hond wel beschermen voor een ernstiger ziekteverloop door hem te laten vaccineren tegen kennelhoest. Dat kun je doen met een prik of met een neusvaccinatie. Bij deze laatste vorm van vaccineren worden er druppels in het neus gat van de hond. Hierdoor wordt er weerstand opgebouwd tegen de kennelhoest infectie. Deze vaccinaties kunnen dus niet voorkomen dat je hond op den duur kennelhoest oploopt, maar het kan er wel voor zorgen dat je hond er veel minder last van heeft en minder lang ziek is.

Is kennelhoest gevaarlijk voor mensen of andere dieren?

Kennelhoest is voor de meeste mensen en dieren niet gevaarlijk maar kan wel worden overgedragen op mensen en katten door de Bordetella bacterie. Mensen met een sterk verminderde weerstand of met een chronische luchtwegaandoening kunnen hier ziek van worden en bij katten kan het tot niesziekte of een longontsteking leiden.

Wanneer is mijn hond niet meer besmettelijk?

Het is niet helemaal met zekerheid te zeggen wanneer een hond niet meer besmettelijk is. De incubatietijd van kennelhoest ligt tussen de drie en tien dagen. Het meest gegeven advies is om de hond minimaal tien dagen af te zonderen van soortgenoten vanwege besmettingsgevaar. Hou er wel rekening mee dat kennelhoest ook overgedragen kan worden via een mand, kleedje of speeltje.

Wat kan jij zelf doen om je hond te helpen?

Als je zelf niet fit bent wil je ook graag een beetje vertroeteld worden en rustig en comfortabel kunnen liggen. Dat geldt ook voor je hond. Zorg er daarom voor dat hij een lekker warm en rustig plekje heeft waar hij tot rust kan komen. Probeer opwinding zoveel mogelijk te vermijden en gebruik bij het uitlaten een borsttuigje zodat het bij eventueel trekken geen hoest veroorzaakt. Gezonde voeding is natuurlijk altijd belangrijk, maar helemaal wanneer je hond ziek is kun je hier extra aandacht aan besteden door te kiezen voor gezonde en verse maaltijden. Kies dan liever voor natvoer om te voorkomen dat de hoestprikkel geactiveerd wordt. Dit stuk zou ik weglaten En natuurlijk ga je andere honden uit de weg om te voorkomen dat de besmetting verder gaat.