Is je hond gewoon dik of toch zwanger? En wat dan?



Home » Is je hond gewoon dik of toch zwanger? En wat dan?

De buik van je hond wordt dikker, ze gedraagt zich anders, wie weet is je hond zwanger! Een hond is ongeveer 63 dagen oftewel 9 weken zwanger. Dat is vanaf het moment van de dekking. Evenals mensen bestaat een zwangerschap van een hond uit drie trimesters. Hoe kom je erachter of je hond daadwerkelijk zwanger is? Dat kan op een aantal manieren. 

De allereerste tekenen 

In het begin merk je weinig aan het uiterlijk van je hond. Ze komt wellicht een beetje aan, maar snel zie je dat niet. Sommige honden hebben last van misselijkheid in de ochtend, dit kan voorkomen in de derde of vierde week in de zwangerschap. Dat komt door hormonale veranderingen. Soms moet je hond dan overgeven. Om je hond te helpen kan je haar eten over de hele dag verdelen. Elke keer een klein beetje. Is je hond niet misselijk? Het is mogelijk dat ze toch wat minder gaat eten. Verder is ze misschien vermoeider zijn dan anders. 

Of toch schijnzwanger? 

Honden worden drachtig wanneer ze loops zijn. Over het algemeen is dat bij de meeste hondenrassen twee keer per jaar. Bij sommige rassen komt dat een keer per jaar voor. Het begin van loopsheid kan je merken aan een bloederige afscheiding. Daarna volgt de daadwerkelijke loopsheid, de periode waarin de hond vruchtbaar is. In deze vier tot vijftien dagen kan je hond gedekt worden. 

Het komt voor dat honden die gedekt zijn niet zwanger worden, maar schijnzwanger. Het lichaam toont dan alle tekenen van zwangerschap, maar er komen geen puppy’s. De hond kan ander gedrag vertonen en zelfs melk afscheiden. Je hoeft hier niets aan te doen, want een schijnzwangerschap gaat uit zichzelf over. Aai de hond niet over haar buik. Dat vinden ze meestal niet fijn. Heeft je hond door de schijnzwangerschap veel klachten ga dan naar de dierenarts. 

Latere symptomen 

Zit je hond in haar tweede trimester? Dan wordt de buik groter. Daarbij worden de tepels groter en donkerder van kleur. Kom je vlakbij de uitgerekende datum dan is het mogelijk dat er een klein beetje vocht uit de tepels komt die melkachtig van kleur is. De buik van de hond kan tegen het einde van de zwangerschap heen en weer gaan deinen wanneer ze loopt. In de laatste twee weken kan je dan de puppy’s zien bewegen in de buik en voelen met je handen. 

Zit je vlakbij de uitgerekende datum dan ga je merken dat je hond nesteldrang krijgt en onrustig wordt. Hou de temperatuur in die dagen bij, zie je ineens een verandering in de temperatuur dan weet je dat de bevalling nadert. 

Naast lichamelijke veranderingen kan je gedragsveranderingen bij je hond opmerken. Je hond wordt bijvoorbeeld aanhankelijker of juist minder, het eetgedrag kan anders zijn en je hond kan minder speels zijn. Soms zijn honden zelfs neerslachtig tijdens hun zwangerschap. Ook hebben ze meer behoefte aan slapen en rusten. 

Zwanger, en dan? 

Heb je de eerste tekenen nog niet opgemerkt, maar begin je toch een vermoeden te krijgen? Een hond kan geen zwangerschapstest doen. Een dierenarts kan na drieëntwintig dagen een echo maken. Wil je ook nog eens weten om hoeveel pups het gaat dan is een röntgenfoto nodig. Die kan gemaakt worden vanaf vijfenveertig dagen.

Weet je zeker dat je hond zwanger is, dan heeft je hond het volgende nodig:  

Hondenvoer voor puppy’s 

Voeding is belangrijk voor je hond tijdens de zwangerschap. Wanneer je je hond hondenvoer voor puppy’s geeft krijgt je hond alle belangrijke mineralen binnen. Groeiende puppy’s hebben veel energie nodig, maar zwangere teefjes ook, vandaar dat dit voer geschikt is. Vanaf zes weken heeft je hond aanvullend voer nodig. Dit betekent meer eten. Ga altijd voor kwalitatief goed voer, want zo krijgen de puppy’s de best mogelijke start. 

Een werpkist 

Wanneer het bijna tijd is om te bevallen is het ideaal om een werpkist in huis te hebben. In deze kist kan de hond de eerste periode doorbrengen met haar puppy’s. 

Ontwormkuur

Het is verstandig om de hond twee weken voor de bevalling te ontwormen. Doe je dat niet dan kan via de moedermelk de wormen overgebracht worden op de puppy’s. Niet handig, want juist puppy’s kunnen daar erg ziek van worden. 

Rust 

Een zwangerschap kost de nodige energie, zorg daarom voor een rustige plek in huis waar de hond uit kan rusten. Heeft je hond een bench? Zet deze dan niet op een plek neer waar veel mensen langslopen. Verder moet je hond languit kunnen liggen. Heb je huisgenoten? Vertel ze dan dat ze je hond niet mogen storen wanneer ze ligt te rusten. 

Wanneer contact opnemen met de dierenarts? 

Heb je het vermoeden dat je hond zwanger is maak dan een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan na een zwangerschap van twee of drie weken een prenatale controle doen en alle vragen die je omtrent de zwangerschap hebt beantwoorden. 

Ook kan de dierenarts een echo of bloedtest doen. Een bloedtest wordt gedaan om te kijken hoe het met de hormoonspiegels is gesteld. Wanneer een hond zwanger is heeft dat namelijk invloed op het hormoon relaxine. Ga je later dan vier weken met je hond naar de dierenarts dan kan hij of zij aan de buik voelen om te checken of er pups in zitten. Maar dit kan dus alleen wanneer de hond tussen de 28 en 35 dagen zwanger is. 

Mogelijk maak je je tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling zorgen om je hond. Hieronder staan een aantal redenen waarom het goed is om contact op te nemen met de dierenarts: 

  • De totale duur van de zwangerschap is korter of langer
  • De hond is na de bevalling uit haar doen 
  • De puppy’s zijn na de bevalling onrustig of groeien niet goed 
  • De uitvloeiing van de moeder stinkt, terwijl deze geurloos hoort te zijn  
  • De bevalling is langdurig