Is het coronavirus gevaarlijk voor je huisdier?Home » Is het coronavirus gevaarlijk voor je huisdier?
Is het coronavirus gevaarlijk voor je huisdier?

Wereldwijd zijn mensen in de ban van het nieuwe coronavirus. Logisch dat eigenaren van huisdieren zich zorgen maken over hun hond of kat. Ben je getroffen door het virus dan kan je beter even niet knuffelen met je huisdier.

Geen verspreiding van dier op mens

In de media wordt de afgelopen dagen veel geschreven over een hond in Hong Kong. Deze hond testte in eerste instantie ‘licht positief’. Echter uit een tweede bloedtest kwam een negatief resultaat naar voren. Volgens een viroloog van de Universiteit Utrecht zou het kunnen dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met de besmette eigenaar. Het risico is dus de eigenaar en niet het dier. Het RIVM in Nederland gaat ervan uit dat de verspreiding niet kan plaats vinden van dier op mens.

Geen bewijs

Ook volgens het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (LICG) is het onwaarschijnlijk dat het coronavirus wat nu rondgaat dieren ziek maakt. Ze schrijven het volgende op hun website: “Er zijn veel verschillende soorten coronavirussen, die bij verschillende dieren kunnen voorkomen. Er is op dit moment echter geen bewijs dat ook het nieuwe coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, dieren kan infecteren en ziek maken. De overdracht van het virus lijkt vooralsnog alleen van mens op mens te gaan.”

Continue onderzoek

Aura Timen, hoofd infectiebestrijding bij het RIVM laat aan RTL Nieuws weten dat er geen aanwijzingen zijn dat huis- en landbouwdieren zoals katten, varkens, schapens en koeien een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je huisdier. Wel moet je er bewust van zijn dat dit een nieuwe versie van het coronavirus is. Er wordt veel onderzoek gedaan en we weten nog niet alles over het virus.

Zaken waar je op moet letten  

En omdat nog niet alles bekend is over het virus, is het verstandig voor besmette mensen om contact met huisdieren te vermijden. Ben je besmet? Laat dan de verzorging aan een ander over totdat er meer bekend is over het virus. Voor alle mensen geldt dat het verstandig is om na contact met dieren direct je handen te wassen. Dat doe je natuurlijk ook wanneer je bijvoorbeeld de kattenbak verschoont. Ook moet je dieren niet je gezicht laten likken.

Meer informatie

Voor wie meer informatie wil over het coronavirus bij dieren kan de website van De KNMvD (beroepsvereniging van dierenartsen) raadplegen. Hier is alle actuele informatie rond het coronavirus en huisdieren te volgen.