Is de bloeddruk van jouw kat in orde?



Home » Is de bloeddruk van jouw kat in orde?

Mensen krijgen weleens te maken met een hoge bloeddruk, maar katten? Ja, dat is zeker mogelijk, een kat kan lijden aan een te hoge bloeddruk oftewel hypertensie. Helaas is de bloeddruk meten van een kat bij de meeste dierenartsen nog niet zo gewoon als bij een huisarts, maar dat zou wel zo moeten zijn. Een kat laat namelijk niet snel merken dat er iets aan de hand is. Vooral oudere katten kunnen last krijgen van een hoge bloeddruk en de gevolgen daarvan kunnen groot zijn.

Doe op tijd een seniorencheck

De bloeddruk wordt bij katten niet vaak gemeten. Toch is een hoge bloeddruk voor een kat even gevaarlijk als voor een mens. Uit onderzoek blijkt dat bij een op de zes katten ouder dan zeven jaar een te hoge bloeddruk wordt gemeten. Vandaar dat een seniorencheck voor katten erg belangrijk is. Tijdens deze check wordt bij oudere katten de bloeddruk gemeten.

Dat is maar goed ook, want een kat kan gezond ogen en toch lijden aan hypertensie wat ernstige gevolgen kan hebben. Hypertensie, oftewel hoge bloeddruk wordt daarom ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Katten met een hoge bloeddruk kunnen hoofdpijn hebben, blind worden, last van het hart krijgen, een hersenbloeding of er is sprake van nierfalen.

Wat zijn de signalen van een hoge bloeddruk bij katten?

Een check op zijn tijd is dus van belang. Helemaal omdat katten van nature hun pijn verbergen.

Dat maakt het zo moeilijk om op te merken wanneer er iets aan de hand is. Toch zijn er soms signalen te zien. Een kat met een hoge bloeddruk kan traag zijn, zich verstoppen en een afwezige indruk maken. Deze signalen kunnen de oorzaak zijn van een aandoening aan de organen. Bij nierfalen heeft de kat bijvoorbeeld last van minder drinken en plassen, minder eetlust, braken en gewicht verliezen.

Bij een schildklieraandoening kan de kat schrikkerig zijn, zich opgejaagd voelen, meer eten en toch afvallen. Helaas kan een te hoge bloeddruk ook directe consequenties hebben denk aan acute blindheid of bloedingen in het oog. Ook is verlamming in het gezicht mogelijk als gevolg van een hersenbloeding. Mocht je signalen bij je kat herkennen maak dan direct een afspraak bij de dierenarts.

Dierenarts kan de bloeddruk meten

Maak je je zorgen dan kan de dierenarts de bloeddruk van je kat meten. De normale bloeddruk van een kat is tussen de 120 en 140 mmHG. Is de bloeddruk hoger dan 160 mmHG. Dan is er sprake van een verhoogde bloeddruk. De waarde die wordt gemeten hangt van allerlei factoren af. Denk aan de houding van de kat, de apparatuur die gebruikt wordt en degene die de meting daadwerkelijk uitvoert. Elke dierenarts heeft daarom zijn of haar eigen normen. Komt de kat nog een keertje terug voor nog een meting dan moeten de omstandigheden zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Op die manier kan je de waardes het beste vergelijken.

Het is gelukkig eenvoudig om de bloeddruk van een kat te meten. De kat hoeft niet onder narcose worden gebracht. Voorwaarde is wel dat een kat niet te angstig of gestrest is. Bij de dierenarts kan dat lastig zijn door het zogenoemde ‘witte jas effect’. Vandaar dat de kat zoveel mogelijk op zijn gemak wordt gesteld. Een bloeddruk opmeten wordt altijd gedaan voordat er andere handelingen worden gedaan zoals een bloedafname. De bloeddruk wordt opgemeten aan de staart of de poot. Er wordt rekening gehouden met enige stijging, want de bloeddruk is nou eenmaal altijd hoger dan thuis.

Verhoogde bloeddruk en wat nu?

De prognose hangt af van de onderliggende oorzaak. Om die te vinden wordt een bloed- en urine onderzoek gedaan. De schade die al is ontstaan door de verhoogde bloeddruk kan meestal hersteld worden. Maar dat hangt af van wat de onderliggende oorzaak is. Voordat deze is vastgesteld kan de kat medicijnen krijgen die de bloeddruk verlaagt. Het meest gebruikte medicijn is amlodipine. Een veilig middel wat eenmaal per dag gebruikt kan worden. Blijkt uit onderzoek dat er sprake is van een hartprobleem dan kunnen er bètablokkers toegediend worden. Is er sprake van nierfalen met eiwitverlies dan kan de dierenarts ACE remmers geven.

Na het vaststellen van de verhoogde bloeddruk en het toedienen van medicijnen is het nodig om de kat regelmatig te controleren. Aan de hand van die controles kan gecheckt worden of de bloeddruk daalt. Dit wordt gedaan om de medicijnen goed af te stemmen en om uit te zoeken wat de onderliggende oorzaak kan zijn. Mocht dit allemaal bekend zijn dan kan de dierenarts besluiten om de bloeddruk een of twee keer per jaar te controleren.

Kan je iets doen om een hoge bloeddruk te voorkomen?

Nee, helaas is een hoge bloedruk niet te voorkomen. Natuurlijk is het gewichtig dat de diagnose in een beginstadium vastgesteld wordt. Zo kan je ernstige gevolgen voorkomen, want niemand wil dat zijn of haar kat ineens blind wordt of komt te overlijden door nierfalen. De enige methode om dat te voorkomen is om de bloeddruk op te meten voordat er ernstige problemen optreden. Vandaar dat veel dierenartsen een bloeddrukmeting toepassen bij de senioren check en jaarlijkse gezondheidscontrole. Door je kat op tijd te laten checken kan hij of zij met een goede kwaliteit van leven een stuk ouder worden. Echt doen dus.