Insectenbeten bij je hond of kat



Home » Insectenbeten bij je hond of kat

De natuur komt weer tot bloei, de temperaturen lopen langzaam weer wat op en we brengen weer meer tijd buiten door. De kans dat je huisdier in aanraking komt met insecten is dan ook een stuk groter in het voorjaar en de zomer. Honden en katten zijn vaak speels en nieuwsgierig, en vliegende en zoemende beestjes zijn dan ook erg leuk om te vangen of mee te spelen. Ze zijn dan ook goede vliegenvangers, maar kunnen zelf niet het onderscheid maken tussen een vlinder of een wesp. Die nieuwsgierigheid kan ze dan ook pijnlijke prik of steek opleveren.

Hoe herken je een insectenbeet?

Wanneer je hond of kat door een insect gebeten of gestoken wordt, zie je dat lang niet altijd gebeuren. Maar meestal laat je hond of kat dit vrij snel aan je weten want zo’n steek kan behoorlijk pijn doen. Is je hond of kat buiten (geweest) en begint hij plotseling te piepen of miauwen dan zou het zomaar door een insectenbeet kunnen komen. Waar je ook aan kunt herkennen dat je huisdier last heeft van een insectenbeet, is doordat hij op de plek waar hij gestoken is zal gaan likken. Ook kun je een insectenbeet natuurlijk herkennen doordat er sprake kan zijn van roodheid of zwelling, maar dit valt lang niet altijd direct op. 

Wat moet je doen als je hond of kat gestoken wordt

Wanneer je hond of kat wordt gestoken door een insect zoals een wesp, hommel of bij is dit vervelend en pijnlijk, maar niet direct een reden tot paniek. Wanneer je verder niets bijzonders opmerkt aan je dier, en ook geen angel ziet zitten in de huid. Dan trekt de pijn al gauw weer weg en hoef jij niets te doen. Zie je wel een angel zitten? Dan kun je je huisdier helpen door de angel te verwijderen. Dat kun je op verschillende manieren doen. 

  • Wrijf met een stoffen doekje over de plek waar de angel zit. De angel kan dan in de doek blijven hangen waardoor hij eruit trekt.
  • Trek de angel er voorzichtig uit met een pincet

De steekplek kun je vervolgens behandelen met een desinfectiemiddel voor dieren. Als je dier pijn heeft en je zwelling ziet is het ook een goed idee om de plek te koelen, bijvoorbeeld door een ice pack te maken. Dat doe je door een koelelement of een zak diepvrieserwtjes o.i.d. in een theedoek te wikkelen en tegen de steekplek te houden. Heb je dat niet bij de hand dan kan een vochtige koude doek ook goed werken. Een andere optie is de plek te behandelen met een verzachtende zalf of crème die geschikt is voor dieren, zoals honingzalf. Let er dan wel op dat je huisdier het niet oplikt. Probeer verder zoveel mogelijk te voorkomen dat je hond of kat aan de plek gaat likken, krabben of bijten. Daarmee kan hij zichzelf namelijk verwonden. Honden en katten worden meestal gestoken op de kop, bij de oren of de ogen en rondom of in de bek. Maar ook op poten komen vaak insectenbeten voor. 

Wanneer moet je naar de dierenarts met een insectenbeet bij je hond of kat?

Vooral honden, maar ook katten, happen graag naar insecten. Vangen ze net het verkeerde insect in hun bek dan kan dit een lelijke steek opleveren op de snuit, rond de neus of zelfs in de keel. In dat geval is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Want een zwelling op deze plekken kan ervoor zorgen dat je dier moeite krijgt met ademhalen. Vooral wanneer je hond of kat allergisch blijkt en een hevige zwelling krijgt kan dit levensgevaarlijk zijn. Je hond of kat heeft dan zo snel mogelijk een injectie nodig met daarin een middel dat de allergische reactie remt. Meestal treedt zo’n allergische reactie vrij snel na de insectenbeet op, binnen de twintig minuten. Maar in sommige gevallen kan het ook veel langer duren. Hou je huisdier daarom goed in de gaten in de uren na de insectenbeet. Symptomen waar je op moet letten zijn:

  • Hevige zwelling op de steekplek
  • Zwellingen rondom snuit
  • Je hond of kat maakt een zieke indruk
  • Je hond of kat is sloom en reageert traag
  • Je hond of kat lijkt gedesoriënteerd, duizelig en loopt zwalkend
  • Je hond of kat wil niet eten of drinken
  • Je hond of kat is misselijk, braakt en heeft diarree
  • Je hond of kat krijgt een epileptische aanval
  • Je hond of kat heeft last van extreme jeuk

Vertoont je hond of kat een of meerdere van deze symptomen dan neem je contact op met je dierenarts. Ook bij twijfel is het altijd goed om even te overleggen.