Huisdieren en vuurwerk: tips voor een rustige jaarwisselingHome » Huisdieren en vuurwerk: tips voor een rustige jaarwisseling

De feestdagen naderen en dat betekent ook dat er steeds vaker vuurwerk op straat te horen is. Harde knallen en felle lichtflitsen zorgen bij veel dieren voor stress en angst. Wij hebben in deze blog een aantal tips voor jou om de jaarwisseling rustig door te komen. 

Wat is vuurwerkangst? 

Dieren hebben een gevoeliger gehoor en reukzin dan mensen. Vuurwerk, met knallen tot wel 160 decibel, kan voor hen een traumatische ervaring zijn. Vuurwerkangst ontstaat als een dier schrikt van het onverwachte geluid en de angst niet meteen wordt weggenomen. 

Symptomen van vuurwerkangst

Net zoals bij mensen kan stress bij dieren op verschillende manieren tot uiting komen. Sommige dieren kruipen bij het horen van vuurwerk weg onder meubels, blaffen luid, janken, rennen in paniek rond, of proberen zelfs te vluchten. Anderen vertonen juist tegenovergesteld gedrag, trekken zich terug, trillen in hun mand, of laten plotseling ongewenste ‘verrassingen’ achter in huis.

De meest voorkomende symptomen bij honden zijn: 

 • Hijgen
 • Trillen
 • Huilen of blaffen bij geluid
 • Zich verstoppen
 • Rusteloos rondlopen
 • Weinig eten of zelfs weigeren
 • Overdreven waakzaam zijn
 • Zich verstoppen 

De meest voorkomende symptomen bij katten zijn: 

 • Intrekken van de nek, hoofd, staart en alle poten
 • Gekromde rug
 • Miauwen
 • Oren plat gevouwen over de zijkanten van de kop, zich zo klein mogelijk willen maken 
 • Verhoogde ademhaling 

Tips voor vuurwerkangst 

Er zijn verschillende mogelijkheden om vuurwerkangst aan te pakken of nog beter; te voorkomen. We delen hieronder enkele tips met je:

Vroeg uitlaten

Plan wandelingen met je hond niet te laat op de avond. Een vroege wandeling helpt verrassingen door vroegtijdig afgestoken vuurwerk te voorkomen. Houd je hond tijdens de wandeling aan de lijn om te voorkomen dat hij wegloopt wanneer hij in paniek raakt. 

Hou ze op tijd binnen

Sluit deuren en ramen, vooral als je een kat hebt. Houd je dieren weg van buitendeuren om te voorkomen dat ze naar buiten glippen. Vergeet niet het kattenluik te vergrendelen. Zorg ervoor dat je huisdieren gechipt en geregistreerd zijn, of voorzie een naamkokertje aan hun halsband.

Creëer een veilige plek 

Zorg ervoor dat je huisdier een veilige plek heeft. Voor katten is het ideaal om een rustige, donkere ruimte te hebben waar ze zich kunnen verschuilen, zoals een doos of een kast op een kier met een vertrouwd ruikend kledingstuk. Honden voelen zich comfortabel in een veilige ruimte met bekende geuren en speeltjes, zoals bijvoorbeeld een afgeschermde hoek met een zacht kussen of deken waar ze zich kunnen terugtrekken.

Let op het licht en geluid in huis 

Sluit de gordijnen, laat de rolluiken zakken en zet de lichten aan om een kalme sfeer te creëren. Binnen heb je zelf de controle over het licht en geluid. Zet bijvoorbeeld de radio of tv aan op een volume dat je huisdieren gewend zijn, waardoor ze minder gevoelig zijn voor onverwachte knallen van vuurwerk. Blijf bij je huisdieren en bied troost.

Geef zelf het goede voorbeeld 

Laat je huisdieren niet alleen tijdens vuurwerk. Geef het goede voorbeeld door kalm te blijven en doe wat je normaal dagelijks ook doet. Geef extra aandacht aan je huisdieren, maar vertroetel ze niet te veel. Door niet weg te gaan en bij ze te blijven help je ze om zich goed te blijven voelen te midden van alle vuurwerkstress. 

Zorg voor afleiding 

Speel met je huisdier zodat hij of zij afgeleid wordt van storende buitengeluiden. Positieve associaties met spelen verminderen stress. Vooral bij onrustige dieren kan afleiding goed helpen. 

Laat je huisdier wennen aan harde geluiden 

Tot slot kun je je huisdier laten wennen aan vuurwerkgeluiden door speciale CD’s langzaam af te spelen. Hierdoor raakt je hond of kat geleidelijk gewend aan de geluiden. Beloon goed gedrag om positieve associaties met de geluiden te creëren. 

Hopelijk dragen deze tips bij aan een ontspannen jaarwisseling voor zowel jou als je huisdieren.