Epilepsie komt bij huisdieren best vaak voor. Ofwel er zijn bepaalde delen van het lichaam die stuiptrekken of zenuwtrekjes hebben of er is sprake van een aanval. Het dier valt om, verliest zijn bewustzijn, gaat kwijlen, heeft kramp en laat zijn urine en ontlasting lopen. Een hond of kat kan zich tijdens een aanval flink bezeren.
Waar het in de basis om gaat is dat signalen in de hersenen op dat moment niet goed worden verwerkt. Er ontstaat als het ware kortsluiting, waardoor lichaamsfuncties uitvallen. Het wordt ook wel een storm van allerlei signalen genoemd, waardoor de hersenen zodanig in de war raken dat ze niet meer goed het lichaam kan aansturen. Soms is de oorzaak bekend, maar vaak ook niet.
Oorzaken van epilepsie
Epilepsie kan zich voordoen bij vergiftiging of een virus. Verschillende ziekten kunnen gepaard gaan met epileptische aanvallen. Ook hersenaandoeningen kunnen deze aanvallen veroorzaken. Of het werkelijk om een epileptische aanval ging en wat de oorzaak daarvan was, is veelal moeilijk vast te stellen. De eigenaar van het dier zal de situatie zo goed mogelijk moeten schetsen om enigszins de trigger van de aanval vast te kunnen stellen.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de eigenaar van het huisdier, bloedonderzoek en een lichamelijk onderzoek. Vaak komt het neer op eerst andere oorzaken uitsluiten om tot een duidelijke diagnose te komen.
Behandeling
Bij honden is bekend dat sommige rassen eerder kans hebben op epilepsie dan andere rassen. Soms is zoiets erfelijk. De dierenarts is hier veelal van op de hoogte. Bij katten is de oorzaak vaak lichamelijk, zonder dat er sprake is van een erfelijke aanleg. Bij een enkele aanval zal er echter niet direct een behandeling plaatsvinden, maar wel als het zich vaker of langdurig voordoet. Dan kunnen er medicijnen worden voorgeschreven om een aanval te voorkomen. Door middel van bloedonderzoek kan een juiste dosering worden bepaald. Als de medicatie aanslaat, is er een leven zonder aanvallen of slechts een enkele keer. Dan blijft eventuele schade aan de hersenen buiten beeld.
Epilepsie voorkomen
Epilepsie is moeilijk te voorkomen. Als je een hond van een bepaald ras hebt dat daar gevoelig voor is, is het belangrijk om de hond geen stress te bezorgen. Dat zou een aanval maar kunnen uitlokken. Daarnaast wordt wel aangegeven dat het bij honden meer zichtbaar is dan bij katten, die sowieso vaker buiten het zicht van hun baasje zijn. Ze struinen over straat of zijn ’s nachts buiten. Daarom is het altijd goed te letten op gedragsveranderingen bij je huisdier of als er lichamelijk iets opvalt dat niet ‘gewoon’ is.