De eikenprocessierups haalt jaarlijks het journaal, het lijken er steeds meer te worden. Het is in ieder geval belangrijk om eikenbomen waar de processierups zich in bevindt te vermijden. We moeten er ook voor zorgen dat onze huisdieren niet met deze eikenprocessierups in aanraking komt.
De rups is de larve van de eikenprocessievlinder en komt tot ver in juli voor. Ze gaan in processie, met heel veel tegelijk, op zoek naar voedsel in de eikenbladeren en kruipen massaal richting de toppen.
Deze rups heeft zogenoemde brandharen (het worden er meer naarmate de larve groeit) die irritaties aan ogen en luchtwegen veroorzaken waaronder jeuk. De rups verdedigt zich bij aanraking door die haartjes als het ware af te schieten. Die brandharen bevinden zich overigens ook in de lucht rond een boom waar de rupsen in zitten, en worden door de wind mee gevoerd. Als ze op je kleding of in de vacht van een huisdier zitten, raak je er niet zomaar vanaf.
Let op de symptomen bij je huisdier zoals kwijlen en koorts
Het is in al deze gevallen belangrijk om je hond in deze periode aangelijnd te hebben en zo ver mogelijk bij bomen en bomenlanen vandaan te houden waar de rups zich kan bevinden. Bij het vermoeden van aanraking met de brandharen kun je het dier met water afspoelen om de brandharen te verwijderen of met plaktape de haartjes proberen weg te halen. Bescherm jezelf dan ook goed door onder meer handschoenen te dragen. Is de huid geïrriteerd dan is het aan te raden om deze te spoelen met warm water.
Soms vallen nesten uit bomen en menen honden daarmee als met een bal te kunnen spelen. Als ze deze in hun bek hebben gehad is lang spoelen met water de remedie. Dat is een lastige klus en zeer pijnlijk voor de hond. Daarom gebeurt dat ook wel bij de dierenarts onder narcose. De hond krijgt vervolgens een behandeling met antihistaminicum en steroïden tegen allergieklachten.
Het is aan te raden alert te zijn op het gedrag van de hond als je in de buurt van bomen met de rupsen bent geweest. Gaat jouw hond of kat enorm met zijn poot in zijn ogen wrijven, of haalt hij zijn poten over de grond, gaat hij kwijlen, krijgt hij moeite met slikken of heeft hij het benauwd dan is het mis. Ook kan het gebeuren dat er blaren komen op de tong of dat het dier moet overgeven of diarree krijgt. Koorts en sloomheid komen ook voor. Het is bij deze symptomen belangrijk om de dierenarts in te schakelen. In het meest ernstige geval raakt een dier in shock ten gevolge van een allergische reactie.