Huidproblemen bij kat en hond



Home » Huidproblemen bij kat en hond

Huidproblemen bij een kat of een hond uiten zich vaak in jeuk, maar ook in kale plekken in de vacht, schilfers tussen de haren, eczeem of een rode huid. Soms is de vacht dof of ruikt de hond of kat niet zoals het zou moeten. Dit kan duiden op parasieten zoals vlooien, maar ook op infecties, hormonale problemen of allergieën.

Hoe wordt de oorzaak van huidproblemen als jeuk gevonden?

Dat is in veel gevallen best een zoektocht. Huidproblemen bij de hond of de kat kunnen veel oorzaken hebben en soms kent het meerdere oorzaken. Een goed onderzoek is daarom belangrijk om de hond of de kat van onder andere de jeuk af te helpen, want dat is een heel nare bijkomstigheid van huidproblemen. De hond gaat niet alleen krabben, maar ook bijten en dat zorgt ervoor dat de huid kapot raakt met alle gevolgen van dien, zoals ontstekingen.

Als we dit op een rij zetten kunnen we bij huidproblemen het volgende doen om proberen achter de oorzaak te komen:

-Allergietesten door middel van bloedonderzoek
-Bacteriologisch onderzoek
-Bloed afnemen om de orgaanfuncties te onderzoeken
-Schimmels en oppervlaktedeeltjes van de huid onderzoeken, een zogenoemd cytologisch of een microscopisch onderzoek
-Een stukje huid wegnemen om te onderzoeken (biopt)

Mogelijke oorzaken van huidproblemen

-schimmels

Honden en katten kunnen schimmels hebben, dat kale plekken veroorzaakt. Soms verschijnen er korsten en ontstekingen. Een schimmelinfectie is besmettelijk. Niet alleen tussen dieren onderling, maar ook richting de mens. Het is een zogenoemde zoönose.

-vlooien

Vlooien kunnen het beste voorkomen worden door het huisdier hier regelmatig tegen te behandelen. Zijn er eenmaal vlooien geconstateerd dan is het belangrijk zowel het dier te behandelen als het huis onder handen te nemen. Vlooien zijn hardnekkig. Een hond of kat kan ook een vlooienallergie krijgen (zie bij allergie).

Een andere parasiet is de mijt die op of in de huid voorkomt en kale plekken kan veroorzaken. Er leven veel verschillende soorten mijt die vaak moeilijk te traceren zijn.

-allergie

Als de hond of de kat jeuk blijft houden, kan er sprake zijn van een allergie. Zoals een voedselallergie. Dat kan samengaan met maag/darmproblemen, tot overgeven aan toe. Een voedselallergie gaat soms ook samen met oorontstekingen. Een dieet van de juiste voeding kan een oplossing bieden.

Er kan ook een allergie voor vlooien een rol spelen. Bij een hond uit zich dat vaak door bijten op de plek waar de staart begint. De hond kan een injectie tegen de jeuk krijgen en moet enige tijd tegen vlooien behandeld worden. Als de hond namelijk de plek kapot blijft bijten kan er hot spot ontstaan. Een open wond waar bacteriën binnendringen met als gevolg een ontstoken huidinfectie, die vervelend ruikt. Behalve door vlooien kan een hot spot ook worden veroorzaakt doordat de hond krabt, bijt of likt aan een wondje of doordat de huid vochtig is (zwemmen), door een teek, allergieën of een anaalklierontsteking. Ook kunnen klitten in een (vaak langharige) vacht gaan irriteren. De oplossing is allereerst de oorzaak weghalen en de plek vrij maken van haren, schoonmaken en behandelen met een zalf (via de dierenarts).

Een contactallergie kan worden veroorzaakt door planten waar het dier doorheen heeft gelopen, een nieuwe halsband of voerbak et cetera. Dit is te herkennen doordat de jeuk zich op een specifieke plek bevindt of de huid daar juist aangetast raakt.

-atopie

Atopie is een aangeboren of erfelijke overgevoeligheid of aanleg voor stoffen in de omgeving of in voeding. Of het huisdier er daadwerkelijk last krijgt is afhankelijk van omgevingsfactoren zoals schommelingen in de temperatuur, hormoonschommelingen, stress en de luchtvochtigheid. Deze chronische huidziekte veroorzaakt jeuk en ontstekingen. Soms kan bij honden een bloed- en huidtest de oorzaak aanwijzen, bij katten is het lastiger die oorzaak te achterhalen. In veel gevallen is een levenslange therapie nodig omdat de aanleg niet veranderd kan worden. Een injectie met allergenen waar de hond overgevoelig voor is, kan de hond juist minder gevoelig (tolerant) maken voor de allergenen. Dit moet een aantal maanden aangehouden worden en leidt soms tot een levenslange behandeling.

Een andere behandeling is die met medicatie tegen jeuk, ontstekingsremmers en anti-allergie medicijnen. Speciale shampoos, crèmes en lotions kunnen de huid ondersteunen en verzorgen. Kies hiervoor in overleg met de dierenarts.

Hoe kunnen de huidproblemen worden opgelost?

Huidproblemen vragen veel aandacht omdat vaak de oorzaak niet eenduidend is. Andere voeding, medicijnen en het vermijden van bepaalde prikkels of stoffen kunnen een huidprobleem verminderen en soms oplossen. Regelmatig vragen huidproblemen om een langdurige behandeling, soms levenslang.