Honden die graag zwemmen: pas op voor blauwalg



Home » Honden die graag zwemmen: pas op voor blauwalg

Als de warmte van de zomer aanhoudt, is er altijd het risico op blauwalg. Vooral in stilstaand water zoals kreekjes en meertjes doemt deze alg of bacterie regelmatig op. Sommige soorten algen geven giftige stoffen af die schadelijk zijn voor mens én dier. Wie zo’n zwemmer heeft die bij het minste geringste een duik neemt, moet dus oppassen. 

Het gaat erom dat de hond deze blauwalg niet binnenkrijgt en de kans daarop is groot als de hond gaat zwemmen en bijvoorbeeld een bal uit het water hapt of na een duik zijn vacht schoonlikt. De blauwalgen vormen een blauwgroene laag aan de oppervlakte van het water. Dat water bevat door de alg nog nauwelijks zuurstof en al het leven gaat eruit. Vissen sterven en het water gaat stinken. 

Eerste tekenen van een besmetting met blauwalg

Raakt de hond na een zwempartij sloom en laat hij urine lopen of heeft hij diarree, gaat hij kwijlen of lijkt hij kramp te hebben, dan kunnen dit de eerste tekenen zijn van een besmetting met blauwalg. Dit kan zich al na een paar minuten voordoen, en het is belangrijk dan direct de dierenarts te raadplegen. 

Ziekteverschijnselen na besmetting met blauwalg

Honden die dit vieze en giftige water binnenkrijgen en erdoor aangedaan zijn, vertonen binnen een paar uur ziekteverschijnselen als overgeven, trillen, schuimbekken en stuiptrekken. Er kunnen ademhalingsproblemen voorkomen, epileptische aanvallen en verlammingsverschijnselen. Zowel de lever als het zenuwstelsel kunnen zodanig beschadigd raken dat de hond eraan kan overlijden. 

Wat kan de dierenarts doen?

Helaas is er geen antigif tegen een vergiftiging met blauwalg. Wie meent dat de hond water met blauwalg heeft gedronken, zonder dat er nog sprake is van klachten, kan een dierenarts raadplegen. De arts kan het volgende doen: de hond laten overgeven, de maagspoelen en Norit poeder toedienen, laxeren of een de hond opnemen en een infuus toedienen via de bloedvaten. Als de hond wel verschijnselen heeft, zullen de specifieke symptomen behandeld worden.

Zo herken je blauwalg in het water

In de meeste gevallen worden er waarschuwingen uitgedaan als er sprake is van blauwalg in het water. Het blijft echter belangrijk om hier als eigenaar van een hond alert op te zijn. Blauwalg toont zich eerst als een groene of bruingroene draplaag op het water dat blauw kleurt als de algen afsterven. 

Laat de hond niet zomaar een duik nemen

Vaak staan er wel waarschuwingsbordjes bij bekende meertjes of kreken, maar dat is niet altijd het geval. Bovendien trekt een hond zich daar niets van aan. Als het dier het warm heeft en graag zwemt, is een duik in het water zo geschied. Houd de hond daarom aan de lijn als er in warme zomermaanden blauwalg dreigt.