Net als mensen kunnen katten ook last krijgen van een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Als gevolg van ouderdom of door een andere onderliggende aandoening. Omdat een kat een meester is in het verbergen van zijn fysieke ongemakken is het vaak lastig te ontdekken dat een kat hier last van heeft. Toch is het wel belangrijk om hier aandacht voor te blijven houden, want een hoge bloeddruk kan ernstige gevolgen hebben wanneer het onbehandeld blijft; van blindheid en nierproblemen tot een hersenbloeding of hartfalen.
Hoe ontstaat een hoge bloeddruk bij katten?
Wat precies de oorzaak van hoge bloeddruk is bij katten, is niet altijd even goed te achterhalen. Dikwijls is de boosdoener simpelweg het verouderingsproces. Ook zijn er verschillende aandoeningen die tot een hoge bloeddruk kunnen leiden zoals schildklierproblemen (een te snelle werking), nierproblemen of een bijniertumor.
De symptomen van een hoge bloeddruk bij katten
Katten laten niet gauw merken dat zij zich ziek voelen. Bovendien is het voor de kat zelf ook niet altijd direct merkbaar dat de bloeddruk verhoogd is. Dat maakt het voor de eigenaar nog lastiger om een hoge bloeddruk tijdig te ontdekken. Het is daarom belangrijk om aan de bel te trekken wanneer de kat symptomen vertoont van de ziektes die vaak hand in hand gaan met een hoge bloeddruk, zoals;
- Veel drinken en plassen
- Minder of juist veel meer eten
- Vermageren
- Braken
- Diarree
- Spierzwakte
- Schrikkerig gedrag
- Oogproblemen/verminderd zicht of blindheid
Wat moet je doen wanneer je vermoedt dat je kat een hoge bloeddruk heeft?
Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw kat een hoge bloeddruk heeft, of mogelijk een van de aandoeningen heeft die een hoge bloeddruk veroorzaakt, is het belangrijk om een afspraak te maken bij de dierenarts om dit te laten controleren. Ook wanneer je geen symptomen van een hoge bloeddruk kunt ontdekken bij je kat is het verstandig om, met name bij oudere katten (7+) of katten met een aandoening die hoge bloeddruk veroorzaakt, jaarlijks een gezondheidscheck inclusief bloeddruk meting te doen. Dit maakt de kans op vroegtijdige ontdekking en een succesvolle behandeling van hoge bloeddruk (of een andere aandoening) veel groter.
Hoe wordt de diagnose hoge bloeddruk gesteld?
De bloeddruk van een kat wordt, net als bij een mens, gemeten door middel van een bloeddrukmeting. Er wordt dan een manchet om de poot of staart van de kat geplaatst. Een bloeddrukmeting is volledig pijnloos en duurt maar heel even. Hoewel de meeste katten er weinig problemen mee hebben, is het mogelijk dat het onderzoek stress veroorzaakt bij de kat. Als de kat erg gestrest is kan dit invloed hebben op de meting. Daarom is het belangrijk dat de kat zo kalm mogelijk is en wordt de bloeddruk meerdere keren gemeten om een betrouwbare diagnose te kunnen stellen.
Hoe ziet de behandeling bij hoge bloeddruk eruit?
Als blijkt dat de bloeddruk van de kat te hoog is en veroorzaakt wordt door een aandoening zoals schildklier- of nierproblemen dan wordt er een behandeling en medicatie voorgeschreven die bij de betreffende aandoening past. Wanneer de bloeddruk te hoog blijft of de onderliggende oorzaak onbekend is krijgt de kat bloeddrukverlagende medicijnen. Met name in het begin van de behandeling is het belangrijk dat de bloeddruk regelmatig gecontroleerd wordt om te monitoren of de bloeddruk zakt en stabiel blijft. Bij tijdige ontdekking is een hoge bloeddruk bij de kat vaak goed te behandelen.
Wat kun jij zelf doen om een hoge bloeddruk bij de kat te voorkomen?
Hoewel je niets kunt doen om een hoge bloeddruk die wordt veroorzaakt door ouderdom of een onderliggende aandoening te voorkomen, kun je er wel voor zorgen dat jouw kat gezonde voeding krijgt en zo min mogelijk stress ervaart in zijn leefomgeving. Hoewel voorkomen natuurlijk altijd beter is dan genezen, is dat bij een hoge bloeddruk dus lastig. Wel kun je dus scherp zijn op symptomen van aandoeningen die een hoge bloeddruk veroorzaken en regelmatig met je (oudere) kat naar de dierenarts gaan voor een gezondheidscheck.