Hoeveel water drinkt een katHome » Hoeveel water drinkt een kat
Hoeveel water drinkt een kat

Er zijn veel katten die graag drinken uit stromend water zoals uit de kraan. Maar hoeveel water moet een kat eigenlijk drinken?

Niet zoveel als wij mensen. En ook niet zoveel als honden doen. Katten drinken van nature weinig. Dat komt doordat een kat van oorsprong een woestijndier is en een lage dorstreflex heeft, wat betekent dat ze lang zonder water kunnen. Oorspronkelijk halen katten hun vochtbehoefte voornamelijk uit voer.

Vocht is nodig!

Maar vocht is wel nodig! Per kilogram lichaamsgewicht hebben ze gemiddeld vijftig milliliter water per dag nodig. Een kat van gemiddeld vier kilo drinkt ongeveer tweehonderd milliliter water per dag. Naast direct via water, kan een kat ook op andere manieren vocht binnen krijgen. Bijvoorbeeld via kattenvoer en prooidieren. Met name natvoeding bevat veel water.

Veel drinken of juist weinig

Drinkt de kat ineens veel meer water dan normaal, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Veel water drinken (en daardoor veel plassen) kan komen door nierproblemen, suikerziekte en andere medische aandoeningen. Bij oudere katten is het ook verstandig om een seniorencheck uit te voeren om aandoeningen zoals nierproblemen in een vroeg stadium te detecteren.

Als je kat niet of nauwelijks drinkt heeft dat ook gevolgen voor de gezondheid van uw kat. Als een kat te weinig drinkt is het gevoeliger om blaasgruis of nierproblemen te ontwikkelen. De urine raakt meer geconcentreerd en onbalans in de mineralen kan kristallen in de blaas veroorzaken die de blaaswand kunnen irriteren. Dan kan er blaasontsteking ontstaan. Ten gevolge van blaasontsteking of kristallen in de urine kunnen blaasstenen ontstaan. Deze kunnen een verstopping van de urinewegen veroorzaken.

Bied bewust water aan!

Stimuleer daarom het drinken en dat kan door onder meer het drinken iets verderaf te zetten van het voerbakje. Een kat houdt niet van beide naast elkaar. Zet het waterbakje op een plaats waar de kat vaak is. Je kunt er ook voor kiezen op meerdere plekken een bakje water aan te bieden. Hoe vaker een kat aan drinken wordt herinnert hoe meer water het zal opnemen. Belangrijk: houd de voer- en waterbakjes goed schoon en ververs elke dag het drinkwater. Gaat uw kat opvallend meer of minder drinken als normaal, neem dan contact op met uw dierenarts.