Hoeveel beweging heeft mijn huisdier nodig? Home » Hoeveel beweging heeft mijn huisdier nodig? 

In Nederland houden we van huisdieren. Een huisdier zorgt immers voor gezelligheid. Er is altijd leven in huis. Bovendien geven dieren je onvoorwaardelijke liefde en aandacht. Dat vinden mensen fijn. Het vermindert stress. Daarbij kan het je een goed gevoel geven om voor een dier te zorgen. Benieuwd naar welke dieren veel in ons land worden gehouden en hoeveel beweging ze nodig hebben? Wij zochten het voor je uit.  

Katten

De helft van de huishoudens in Nederland heeft een kat. Er leven dus ongeveer zo’n 3,9 miljoen katten in ons land. Een kat is populair, omdat een kat ‘gemakkelijk’ is qua verzorging. Je hoeft een kat immers niet uit te laten. Daarbij zijn ze aaibaar, schattig en eigenzinnig. 

Toch moet je de verzorging van katten niet onderschatten. Ze hebben niet zoveel beweging nodig als honden, maar een kat die binnenshuis wordt gehouden heeft voldoende fysieke en mentale stimulatie nodig. Biedt de kat daarom speelgoed aan en creëer klim- en klauterobjecten.

Sommige katten hebben meer beweging nodig dan andere. Als je je zorgen maakt of je kat voldoende beweging krijgt vraag dan een dierenarts om advies. Daarbij is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan vanwege vaccinaties, ontworming en controle op parasieten. 

Honden 

Ook honden zijn in Nederland razend populair. Zeker in de ‘corona jaren’ is het aantal honden in Nederland gestegen. Uit cijfers van Dibevo, de brancheorganisatie voor dierenwinkels, blijkt dat het  nu om 1.9 miljoen honden zou gaan. 

Voordat je een hond aanschaft moet je bedenken dat het je tijd kost. Een hond moet een aantal keren per dag uitgelaten wordt. Het hangt er van af welk ras je kiest en hoe oud de hond is en wat zijn of haar gezondheidstoestand is, maar de meeste honden hebben minstens een half uur per dag matige tot intensieve beweging nodig, denk aan wandelen, rennen of spelen. 

Sommige rassen, zoals retrievers en herdershonden, hebben meer beweging nodig in vergelijking met andere rassen zoals bulldogs of pekinezen.  Het is daarom belangrijk dat je uitzoekt welke bewegingsbehoefte bij jouw hond past. Heb je daar twijfels over? Raadpleeg dan een dierenarts. 

Vogels

Vogels zijn veel gehouden huisdieren, van kleine kanaries tot grote papegaaien, in Nederland zijn zo’n vier miljoen zang- en siervogels. Ze zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar je kunt ze eveneens tam maken. En dat vinden mensen leuk. 

Echter je moet er rekening mee houden dat vogels veel beweging nodig hebben. Krijgen ze dat niet dan ligt obesitas op de loer. Het beste is om ze een grote volière of vogelkooi te geven. Hierin kunnen ze vliegen, klimmen en rennen. 

Daarnaast is het fijn voor ze om regelmatig vrij te vliegen binnenshuis of buitenshuis, hierdoor kunnen ze de vleugels eens goed uitstrekken. Wees je ervan bewust dat vogels het niet gezellig vinden om in hun eentje in een kooi te zitten. Ze hebben aandacht nodig en het liefst soortgenoten om zich heen, anders voelen ze zich ongelukkig en kwijnen ze weg. 

Sommige soorten zoals papegaaien en Afrikaanse grijze roodstaarten hebben meer beweging nodig dan andere vogels, zoals kanaries en vinken. Verdiep je daarom in de soorten die je aanschaft. 

Konijnen 

Exacte cijfers over het aantal konijnen dat in Nederland wordt gehouden zijn er niet, dat komt omdat niet alle mensen hun konijnen laten registeren. Maar volgens de gegevens van NVK (de Nederlandse vereniging voor konijnen en knaagdieren) staan er zo’n 1,2 miljoen konijnen geregistreerd.

Over het houden van een konijn wordt soms te eenvoudig gedacht, ze zijn knuffelbaar, makkelijk hanteerbaar en daarom ideaal voor kinderen is de gedachte, maar een konijn heeft veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Bij onvoldoende beweging is de kans op obesitas en andere gezondheidsproblemen groot. 

De algemene richtlijn voor een konijn qua beweging is dat ze minimaal twee tot drie uur per dag buiten hun hok moeten rond kunnen lopen, spelen of rennen. Dit kan je halen door een veilig buitenhok voor ze te maken of door ze binnenshuis vrij te laten rondlopen in een veilige ruimte. Weet je niet zeker of je konijn voldoende beweging krijgt? Ga dan langs bij de dierenarts voor een controle en advies. 

Overige knaagdieren 

Naast konijnen, zijn er in Nederland veel liefhebbers van cavia’s, hamsters, een rat of een huismus. Ze zijn aaibaar en minder veeleisend dan een hond of een kat. Echter dat neemt niet weg dat je zo’n klein diertje ook goed moet verzorgen en dat dat tijd kost.  

Evenals bij een konijn hebben deze diertjes een ruime kooi nodig met voldoende vers voer en water. In een kooi kunnen ze rennen, klimmen en graven, maar ze moeten er ondanks dat er toch regelmatig uit om te bewegen. Minimaal 1 keer per dag moeten ze flink kunnen rennen. 

Cavia’s hebben meer beweging nodig dan hamsters. Het is belangrijk om dat te weten voordat je een knaagdier gaat verzorgen. Heb je vragen over het bewegen van je knaagdier dan kan je altijd bij je dierenarts informatie opvragen hoe dat precies zit.