Hoe vaak moet je je hond ontwormen?Home » Hoe vaak moet je je hond ontwormen?
Hoe vaak moet je je hond ontwormen?

Een hond houdt van ravotten en wroeten door zand en modder. Geef je hond die vrijheid, maar houd wel rekening met wat risico’s als het gaat om wormen.

Een hond moet naar buiten, dat is logisch. En juist daar komt het in contact met aarde, zand, modder en gras. Prima, maar in al die aarde zitten larven en wormen die de hond binnen kan krijgen en waar hij vervolgens ziek van kan worden. Daarom moet de hond regelmatig worden ontwormd. Hoe vaak eigenlijk?

Zo vaak moet je je hond ontwormen

Puppies horen in ieder geval met twee, vier, zes en acht weken te worden ontwormd. Doe het daarna maandelijks totdat de pup een half jaar is. Daarna kan het om de drie maanden. Uiteindelijk geldt voor iedere hond dat vier keer per jaar ontwormen aan te raden is. Doe je dit niet en krijgt de hond wormen, dan bestaat de kans dat het dier chronische maag- en darmklachten krijgt. Ook kan een worminfectie een levensbedreigende darmafsluiting veroorzaken. Een wormenbesmetting kan ook gevaarlijk zijn voor mensen en andere honden.

Neem geen risico met ontwormen

Houd de ontlasting van de hond in de gaten of er mogelijk wormpjes tussen zitten. Maar weet ook dat wanneer je ze niet ziet, ze alsnog in het lichaam van het dier aanwezig kunnen zijn. Neem daarom geen enkel risico.

Bij een besmetting gaat het meestal om spoelwormen, haakwormen of lintwormen. Ook bestaan er hartwormen die levensbedreigend kunnen zijn. Pups die niet ontwormd worden kunnen niet alleen ziek worden, maar ook een groeiachterstand oplopen. Bovendien verlagen besmettingen met wormen de weerstand van de hond, waardoor andere ziekten meer kans krijgen.

Hond naar buitenland

In het buitenland komen andere wormen voor als in Nederland. Gaat u met uw huisdier naar het buitenland, informeer dan. Het is dan ook van belang en een kleine moeite om het dier met de juiste regelmaat wormentabletjes, -druppels of -pasta’s te geven. Het ligt aan de hond welk middel het prettigst en het beste werkt. Gaat een hond overgeven of krijgt hij bijvoorbeeld diarree of jeuk dan kan het wormenmedicijn de veroorzaker zijn. In dat geval is de hond er overgevoelig voor.

Stem het middel af op het gewicht van de hond en informeer bij twijfel, de dierenarts. Trouwens; als je met het dier naar het buitenland wilt gelden er andere regels. En als je hond ontlasting eet van andere dieren dan is het aan te raden vaker te ontwormen.