Hoe vaak moet je een hond ontwormen?Home » Hoe vaak moet je een hond ontwormen?

Om ervoor te zorgen dat je hond fit en gezond blijft, is het belangrijk dat je een parasitaire infectie, zoals wormen, voorkomt. Het ontwormen van de hond is dus een belangrijk onderdeel van het zorgen voor je huisdier. Maar hoe vaak moet je een hond eigenlijk ontwormen? In dit blog lees je meer over het belang en de frequentie van het ontwormen van een hond. 

Waarom het belangrijk is om te ontwormen

Parasitaire infecties bij honden kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wormen kunnen het spijsverteringsstelsel van de hond aantasten, leiden tot gewichtsverlies, braken, diarree en zelfs tot meer ernstige complicaties. Vooral pups en oudere of zieke honden lopen een groter risico om gezondheidsproblemen te krijgen wanneer zij een parasitaire infectie oplopen. Bovendien kunnen sommige wormen, zoals spoelwormen, ook een bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen, en dan met name kinderen. Daarom is regelmatig ontwormen van cruciaal belang om zowel de hond als de menselijke gezinsleden te beschermen.

Hoe vaak ontwormen

De frequentie van ontwormen hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de hond, zijn gezondheidstoestand, levensstijl en omgevingsfactoren. Over het algemeen wordt aanbevolen om puppy’s vanaf twee weken oud elke twee weken te ontwormen. Dit blijf je doen tot twee weken nadat de pups overgestapt zijn op vast voedsel of tot ze drie maanden oud zijn. Daarna kan de frequentie verminderd worden naar eens per maand tot ze een half jaar oud zijn en daarna om de drie maanden. Als je twijfelt of deze frequentie past bij jouw hond, kun je hierover altijd contact opnemen met de dierenarts.

Volwassen honden die in een stedelijke omgeving leven, hebben doorgaans minder kans op worminfecties dan honden die op het platteland rondzwerven of veel tijd buiten doorbrengen. Een algemene richtlijn is om volwassen honden minstens vier keer per jaar te ontwormen, maar neem altijd contact op met de dierenarts voor een specifiek ontwormschema op basis van de situatie van jouw hond.

Hoe kun je een hond ontwormen

Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen beschikbaar, waaronder tabletten, pasta’s en spot-on behandelingen. De keuze voor een bepaald type hangt af van de voorkeur van de eigenaar en de behoeften van de hond. Sommige ontwormingsmiddelen richten zich op specifieke soorten wormen, terwijl andere middelen juist een breed spectrum  aan parasitaire infecties aanpakken. Let er bij het kiezen van een ontwormingsmiddel wel op dat sommige middelen niet geschikt zijn voor pups of zwangere honden.

Is ontwormen noodzakelijk?

Een parasitaire infectie zoals wormen, is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Dat je geen wormen ziet in de ontlasting van je wormen, betekent niet dat er geen sprake is van een infectie of van klachten. Het is daarom belangrijk om te ontwormen, ook als je geen wormen of symptomen van een infectie kunt ontdekken. 

Wanneer moet je voor ontwormen naar de dierenarts?

Voor de gezondheid van je hond is het belangrijk om regelmatig gezondheidscontroles te laten doen bij de dierenarts. Ook als het om het ontwormen van je hond gaat is het altijd goed advies in te winnen bij de dierenarts. De dierenarts kan dan de gezondheid van de hond beoordelen en aanbevelingen doen die passen bij de hond. Bovendien kan de dierenarts ook controleren of er geen bijwerkingen zijn bij het gebruik van bepaalde ontwormingsmiddelen.