De term ‘loops’ kent bijna iedereen, maar als je als hondenbezitter er voor het eerst mee te maken krijgt weet je misschien nog niet goed wat het precies allemaal inhoudt. Loopsheid is de periode waarin het lichaam van een teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. De hormoonspiegels van de hond veranderen en er ontstaan gedragsveranderingen en lichamelijke veranderingen. In deze blog duiken we dieper in het onderwerp en vertellen we je meer over loopsheid bij honden.
Wanneer wordt een hond loops?
De eerste keer dat een teefje loops wordt is wanneer een teefje in de puberteit komt. Bij kleinere hondenrassen is dit meestal op een leeftijd tussen de zes en tien maanden oud. Bij grotere rassen is dit meestal tussen de tien tot zestien maanden. Is een teefje twee jaar en nog nooit loops geweest dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.
Een teefje wordt gemiddeld twee keer per jaar loops en deze periode duurt meestal drie weken. Tijdens deze drie weken is het teefje slechts enkele dagen vruchtbaar. In tegenstelling tot mensen hebben teefjes geen menopauze. Ze blijven hun hele leven hun cyclus houden en worden als ze ouder worden dus nog steeds loops. Echter de vruchtbaarheid neemt wel af als ze ouder worden.
De vier fasen van loopsheid bij je hond
Als je echt goed wil begrijpen hoe de loopsheid bij je hond precies werkt, is het goed om te weten dat er vier verschillende fasen zijn.
Fase 1: pre-oestrus
Het lichaam van je teefje bereidt zich voor op de vruchtbare periode en dat kan tussen de 9 en 17 dagen duren. De vulva van je hond begint met opzwellen en daar kan soms ook al wat bloed bij zitten. Je hond is op dit moment nog niet vruchtbaar en heeft ook nog geen interesse in paren. Qua gedrag zal je merken dat het teefje zich wat onrustiger zal gedragen.
Fase 2: Oestrus
In deze fase vindt de eisprong plaats en het teefje is nu vruchtbaar. De duur van deze fase ligt ongeveer tussen de vier dagen en twee weken. Reuen krijgen meer interesse in de teef en dat is wederzijds. Je teefje zal actief op zoek gaan naar een reu om mee te paren.
Fase 3: Metoestrus
Zodra deze fase zich aandient is de loopsheid bij je hond aan het afnemen. Het teefje is niet langer vruchtbaar en de symptomen worden langzaam steeds minder.
Fase 4: Anoestrus
Met deze fase wordt de periode bedoeld dat de teef niet loops is. Hoe groter het ras, hoe langer deze periode duurt. Gemiddeld duurt deze periode tussen de 100 en 140 dagen.
Hoe herken je een loopse hond?
Loopsheid brengt zowel lichamelijke als gedragsveranderingen met zich mee. Fysiek kan je loopsheid herkennen door een lichte zwelling van de vulva en een bloederige afscheiding. Heb je een hond die zich vaak wast dan merk je niet zoveel van de afscheiding. Een loopse teef is vaak wat uit haar doen en kan humeurig zijn. Wanneer je aan het wandelen bent zal je merken dat ze wat vaker kleine plasjes doet om haar geur te verspreiden. Ook zal haar eetlust verminderd zijn. Maar loopsheid varieert van hond tot hond, aan sommige honden merk je niet veel. Dit wordt aangeduid als ‘stille loopsheid’ en is lastig te herkennen. Merk je dat andere honden erg geïnteresseerd is in je hond dan kan dit ook een indicatie zijn dat je hond loops is.
Tips voor als je hond loops is
Net zoals de menstruatie voor vrouwen niet de meest comfortabele periode is, ervaren teefjes loopsheid ook als niet al te prettig. Als hondenbezitter is het daarom belangrijk om je hond extra in de gaten te houden wanneer ze loops is. Hierbij enkele tips:
- Een loopse hond kan onrustig en snel afgeleid zijn. Ga daarom niet intensief trainen met je hond in deze periode.
- Zorg voor een schone en comfortabele omgeving voor je hond. Geef je hond een fijn plekje waar ze zich terug kan trekken.
- Bij overmatige bloederige afscheiding kan het dragen van een loopsheidbroekje handig zijn.
- Pas je uitlaattijden aan om onverwachte ontmoetingen met (loslopende) reuen te vermijden.
- Houd je teefje tijdens de loopsheid altijd aangelijnd.
- Als je niet wilt dat je hond wordt gedekt, is het verstandig om niet naar hondenlosloopgebieden te gaan.
Loopsheid voorkomen
Je vraag je misschien af of je loopsheid bij je hond kan voorkomen. Er zijn twee manieren waarop dit kan:
Hormoonbehandelingen
Je kan kiezen voor tijdelijke hormoonbehandelingen in de vorm van pillen of injecties (de ‘prikpil’). Dit kan handig zijn als je de loopsheid voor een bepaalde periode wilt uitstellen, zeker als je later nog met je hond wilt fokken. Maar let op, hormoonpreparaten kunnen bijwerkingen hebben en langdurig gebruik kan nadelig zijn voor de gezondheid van je hond.
Sterilisatie
Deze aanpak houdt in dat de eierstokken en soms ook de baarmoeder van je hond worden verwijderd. Het grote voordeel hierbij is dat het een eenmalige ingreep is en voor 100% effectief. Op de lange termijn kan het ook kostenbesparend zijn.
Tot slot als de loopsheid van je hond extreem lang aanhoudt (meer dan drie weken) of juist helemaal niet meer lijkt te verschijnen, is het verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen.