Hoe geef ik mijn hond of kat een pil?Home » Hoe geef ik mijn hond of kat een pil?

Soms is het onvermijdelijk en heeft je hond of kat medicatie nodig. Veel baasjes vinden het geven van een tablet het meest lastig. Hoe doe je dat?

Als de hond of kat een pilletje nodig heeft, kost dat veel eigenaren soms hoofdbrekens. Het is alsof het dier aanvoelt dat het om medicatie gaat en niet om een snoepje. Daarom gaat het innemen ervan niet altijd even makkelijk. Laten we vooropstellen dat je het altijd rustig moet aanpakken. Als je van tevoren al gestrest bent, voelt het dier dat feilloos aan. Als je van tevoren ook weet hoe je het aan kunt pakken, scheelt dat veel energie. 

Het is het meest makkelijk om een tabletje in een stukje voedsel te verstoppen. Een stukje worst bijvoorbeeld. De meeste dieren nemen daar gemakkelijk een pilletje mee in, maar er zijn ook honden en katten die de worst opsmikkelen, maar het tabletje niet.

Alternatief: kneedsnoepje

Een alternatief kan een speciale pasta zijn, die voor honden en katten lekker smaakt en kneedbaar is. Daarmee verstop je het tabletje gemakkelijker en de meeste dieren vinden dat wel smaken. Lukt ook dit niet, dan kun je overgaan tot het tabletje zelf in de bek van het dier doen. 

Experts geven daarvoor de volgende tips: 

Voor de hond

 • Als je met je hand de bovenlip van de hond naar boven duwt, zal hij zijn bek openen
 • Trek vervolgens met de andere hand de onderkaak wat naar beneden
 • Stop met die hand de pil achterin de keel en houd de bek van de hond dicht
 • Zorg dat de pil makkelijk door het keelgat glijdt (kop iets omhoog, over zijn keel/hals strijken)
 • Wacht tot de hond geslikt heeft en beloon hem dan met iets lekkers.

Voor de kat

 • Probeer dit met twee personen te doen. Soms kan het in verband met krabben handig zijn het dier in een doek vast te houden. 
 • De een houdt de kat vast en de ander dient de pil toe.
 • Leg de hand over de kop en duw met twee vingers bij de kiezen van de kat zijn bek open terwijl je zijn kop een beetje naar achteren duwt. 
 • Met de andere hand duw je de onderkaak een beetje naar beneden.
 • Stop dan de pil achterin de keel en duw de bek weer dicht.
 • Wrijf met de hand over de keel/hals terwijl de kat slikt.
 • Geef de kat hierna iets lekkers als beloning.

Pillenschieter

Een zogenoemde pillenschieter kan bovenstaand proces soms vergemakkelijken. Dan hoef je niet met de hand het pilletje achterin de keel te stoppen, maar schiet je deze letterlijk de keel in. Het voorkomt dat de hond of kat de pil uitspuugt, want hij zal de pil in zijn keel in dit geval snel doorslikken.

Een spelletje

Soms kan een spelletje uitkomst bieden om je huisdier een pil te laten slikken. Leg bijvoorbeeld drie kleine stukjes eten neer en geef je hond of kat eerst een stukje zonder pilletje erin. Dan geef je het stukje met daarin de pil en snel erna het derde stukje. Meestal heeft de hond of kat dan niet in de gaten dat er een pilletje in verstopt zat.

Andere medicatie

Als het echt niet lukt, vraag dan de dierenarts om een handje te helpen. Zij zijn dagelijks met de dieren bezig en pakken het vaak wat voortvarender aan. Soms kan een medicijn ook in een andere vorm worden toegediend, bijvoorbeeld door een injectie.