Het belang van periodieke controles voor je huisdierHome » Het belang van periodieke controles voor je huisdier

Je kunt de periodieke controle van je huisdieren vergelijken met de APK van je auto. Vaak denk je dat er niets aan de hand is en vind je dat hij prima rijdt, maar blijkt tijdens de APK toch dat er wat gebreken zijn die verholpen moeten worden. Ook bij onze huisdieren hebben we niet altijd goed in de gaten hoe het met hun gezondheid gesteld is. Door de periodieke controle van je huisdier kan de kwaliteit van leven verbeteren en de levensduur verlengen.

Waarom periodieke controles belangrijk zijn

Onze huisdieren kunnen ons niet altijd goed laten merken dat er iets mis is. En voor baasjes kan het nog een hele uitdaging zijn om de signalen die huisdieren geven juist te interpreteren. Door middel van de periodieke controles heb je meer kans dat kwalen op tijd opgespoord worden waardoor behandeling een grotere kans van slagen heeft.

Vaccineren & Ontwormen

Een van de belangrijkste dingen tijdens een periodieke controle van je huisdier is het vaccineren en ontwormen. Een vaccinatie bij een hond of kat werkt net zo als bij de mens. Er wordt een vloeistof ingespoten waar de ziekteverwekker in zit zodat het immuunsysteem leert om deze stof aan te vallen met antistoffen en afweercellen. Deze vaccinaties moeten bij huisdieren echter herhaald worden zodat de dieren beschermd blijven. Bij de ziekte van Weil en Kennelhoest is dit bijvoorbeeld elk jaar.

Ook het ontwormen van je huisdier dient regelmatig herhaald te worden. Een huisdier kan op verschillende manieren een worminfectie oplopen; door het eten van vogels en muizen of rauw vlees, het doorslikken van vlooien, contact met besmette grond of door gestoken te worden door een mug. Sommige worminfecties zijn vervelend maar vrij onschuldig, maar er zijn ook varianten die zelfs dodelijk kunnen zijn voor je huisdier, zoals hartworm. Niet alleen huisdieren kunnen last hebben van worminfecties. Onze dierlijke huisgenoten kunnen ze ook aan ons overdragen, bijvoorbeeld via het besmetten van de tuinaarde of de zandbak. Door regelmatig te ontwormen bescherm je dus niet alleen je huisdieren maar ook jezelf en je gezinsleden.

Gezondheidscontrole

Voor er een vaccinatie gegeven kan worden doet een dierenarts altijd een gezondheidscontrole. Een vaccinatie kan namelijk best een aanslag zijn op het lichaam, en wanneer een huisdier ziek is kan hij door de vaccinatie zieker worden of juist geen goede afweerstoffen opbouwen op de vaccinatie. De dierenarts doet een controle van;

 • Het gebit
 • De ogen
 • De oren
 • De huid
 • Het hart- en vaatstelsel
 • De ademhaling
 • De lymfeknopen
 • De spijsvertering
 • De ledematen
 • De geslachtsorganen
 • Het gewicht

Vlooien en teken

Veel huisdieren worden geplaagd door deze parasieten. Vooral in de zomer hebben ze last van de vervelende beestjes. Hoewel de meeste mensen deze plagen thuis goed onder controle kunnen houden met druppels of tabletten tegen vlooien en teken, controleert de dierenarts hier ook op.

Een check van de micro chip

Een microchip is een chip ter grootte van een rijstkorrel die de dierenarts onderhuids aanbrengt bij je huisdier. Een speciaal apparaatje kan het registratienummer dat verbonden is aan de chip, en jouw adres aflezen. Wanneer een huisdier verdwaald is of wordt aangereden is de kans veel groter dat jij snel weet wat er met je huisdier gebeurd is. Tijdens de periodieke controle checkt de dierenarts of de chip nog goed werkt en leesbaar is.