Het belang van goede nagelverzorging bij je hond of kat



Home » Het belang van goede nagelverzorging bij je hond of kat
Nagelverzorging van je Hond of Kat

Het is iets wat nog wel eens vergeten wordt. Het knippen van de nagels van de hond of kat. Wanneer ze dan door het huis lopen en je hoort de nageltjes tikken op de tegels of het parket, dan schiet het je weer te binnen dat het alweer te lang geleden is dat je de nagels van je hond of kat hebt geknipt. Toch is het goed onderhouden van de nagels van je huisdier wel een belangrijk punt dat je aandacht verdient, want in sommige gevallen kan het verwaarlozen van dit zorgvuldige taakje tot hele vervelende en pijnlijke problemen leiden.

Wanneer moet je de nagels van je hond of kat knippen?

Zowel voor veel honden als voor veel katten geldt dat je de nagels eigenlijk voor het grootste gedeelte helemaal niet hoeft bij te houden. Wanneer ze naar buiten gaan slijten de nagels vanzelf doordat ze over stenen of ruwe ondergronden lopen, of in bomen klimmen. Katten die daarnaast binnen ook nog een goede krabpaal hebben verzorgen op die manier hun eigen nagels. Toch blijft het altijd belangrijk om de nagels van de hond of kat goed in de gaten te houden. Bovendien hebben zowel de kat als de hond aan de binnenkant van de voorpoten nog een nageltje zitten (aan de ‘duim’) die de grond niet raakt wanneer ze lopen, en die dus niet vanzelf afslijt. Let ook goed op bij hondenrassen die de zogenaamde ‘Hubertusklauw’, of ook wel bijklauw of wolfsklauw genoemd, hebben. Dit is nog een extra teentje aan de binnenkant van de achterpoot. Sommige hondenrassen hebben zelfs een dubbele Hubertusklauw. Als deze, of een van de andere nagels, toch te lang worden is het belangrijk om ze te knippen, zodat de hond of kat geen ingegroeide nagel of andere problemen krijgt.

Signalen dat de nagels van de hond of kat te lang worden zijn dus het horen tikken van de nagels op de vloer, maar je kunt het vaak zelf ook wel voelen wanneer de kat op je schoot springt of de hond tegen je op springt. Ook als de nagels blijven haken in stoffen of wanneer bij de kat de nagels vast blijven zitten tijdens het krabben aan bijvoorbeeld de krabpaal is dit een teken van te lange nagels. In sommige gevallen is het belangrijk om extra alert te zijn op te lange nagels of nagelproblemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor honden en katten die weinig buiten komen en oudere honden en katten die minder in beweging zijn, of honden en katten met een afwijkende stand van de tenen.

Waarom is goede nagelverzorging belangrijk?

Wanneer je de nagelverzorging van je hond of kat vergeet of verwaarloost kan dat voor pijnlijke nagelproblemen zorgen zoals ingescheurde, afgebroken of gespleten nagels. Dit kan heel pijnlijk zijn waardoor je huisdier kreupel gaat lopen. Ook kan het flink bloeden. Als er nog een stuk nagel aanhangt is het belangrijk dat dit wordt verwijderd. Bij een ingegroeide nagel is de nagel in de huid of in het kussentje onder de zool gegroeid. Dit komt vaker voor bij het duimpje of de Hubertusklauw. Je kunt je wel voorstellen dat het ingroeien van de nagel ontzettend pijnlijk is en dat hier zo snel mogelijk iets aan gedaan moet worden om de pijn te verhelpen en ontstekingen te voorkomen. Ook een ontsteking aan de nagelriem of het nagelbed is reden om een afspraak te maken met de dierenarts. Net als bij mensen kan de nagel van een hond of kat ook ineens vreemd groeien. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een schimmel of ontsteking, maar het kan ook duiden op trauma of een tumor en het is dus belangrijk dat de dierenarts hier naar kijkt. Een ontstoken nagel klinkt misschien vrij onschuldig, maar wanneer zo’n infectie onbehandeld blijft kan de hele poot gaan ontsteken en dan kan het al gauw tot zeer ernstige complicaties leiden. Wanneer nagels te lang zijn kan dat bovendien de natuurlijke houding van je dier verstoren wat voor pijnlijke spieren en gewrichten, en zelfs scheefgegroeide ledematen kan zorgen.

Hoe vaak moet je de nagels van je hond of kat knippen?

Hoe vaak je de nagels van je hond of kat moet knippen is afhankelijk van het dier en de situatie waar hij in leeft. Toch is het slim om er een gewoonte van te maken om de nagels en poten van je hond of kat steeds op vaste momenten te controleren en je huisdier op jonge leeftijd aanleren dat dit bij zijn verzorging hoort. Hiermee voorkom je dat het op latere leeftijd onmogelijk is om nagels te knippen tenzij het dier onder narcose wordt gebracht. Controleer de nagels bijvoorbeeld wanneer je de riem omdoet voor het uitlaten of wanneer de kat rustig bij je op de bank of op schoot ligt. Als je dit iedere maand controleert zou dat voor de meeste honden en katten voldoende moeten zijn om nagelproblemen te voorkomen. Bij honden die een actief leven hebben zul je gemiddeld genomen zo om de acht weken moeten knippen. Bij actieve katten hoeft dit doorgaans maar een paar keer per jaar. Maar blijf de nagels wel regelmatig controleren op beschadigingen of afwijkingen en vergeet het duimpje en de Hubertusklauw niet.

Hoe knip je de nagels van je hond of kat?

Katten en honden hebben allebei achttien nagels; vijf nagels aan elke voorpoot en vier aan elke achterpoot. Wanneer je een pup of kitten als huisdier krijgt is het verstandig om het dier vanaf het allereerste begin te laten wennen aan nagelverzorging. Dit zorgt ervoor dat ze het als een normale routine zien, waardoor ze het rustig toelaten. Dat maakt het knippen een stuk makkelijker. Krijg je een hond of kat op latere leeftijd dan moet je dit rustig aanleren. Dat kun je doen door het dier er eerst aan te laten wennen dat je zijn poten aanraakt, en van daar bouw je het langzaam op tot nagels knippen.

Als je de nagels van de kat of hond niet veilig kunt knippen, bijvoorbeeld omdat hij gaat krabben of bijten, of omdat je het zelf niet goed aandurft, dan kun je de nagelverzorging ook overlaten aan de dierenarts of laten doen bij de trimsalon. Wil je het wel zelf gaan doen, maar twijfel je of je het wel goed zal doen, dan kun je ook alleen de eerste keer nagelknippen uitbesteden, zodat je de kunst kunt afkijken, voordat je zelf de schaar ter hand neemt.

Wil je het toch zelf doen dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten;

  • Voor het knippen van de nagels van de hond of kat heb je een speciale hondennagelschaar of kattennagelschaar nodig. Deze kun je kopen bij de dierenspeciaalzaak.
  • Zorg ervoor dat de hond of kat rustig is of stel hem gerust, en blijf zelf ook vooral rustig.
  • Hou de kat niet te strak vast, want dan is de kans groot dat hij zich los zal proberen te wurmen en dat maakt het knippen erg moeilijk. Het kan makkelijker zijn om de nagels van de kat met zijn tweeën te knippen, waarbij de een de kat vasthoudt en de ander knipt.
  • Een hond hoeft u in tegenstelling tot de kat niet vast te houden. Hij mag staan, liggen of zitten. Kijk vooral wat de hond prettig vindt en wat voor jou makkelijk is als het de hond niets uitmaakt.
  • Zorg voor goed licht zodat je perfect kunt zien waar je gaat knippen.
  • Oefen met een hand lichte druk uit op de teen om op die manier de nagel naar voren te halen. Op die manier kun je de hele nagel goed zien.
  • Zorg ervoor dat je de nagel op de goede plek knipt. Hiervoor is het belangrijk dat je goed kunt zien waar het ‘leven’ van de nagel begint. Houd hier altijd minsten twee millimeter afstand van zodat je zeker weet dat je er niet in knipt. Dat doet namelijk pijn en kan ook flink bloeden. Bij lichte nagels kun je het leven makkelijker onderscheiden dan bij donkere nagels. Heb je de nagel toch per ongeluk te kort afgeknipt dan kan het gaan bloeden. Bij de kat kun je hem dan het beste loslaten, bij de hond stelp je het bloeden met een schoon gaasje. Houdt het bloeden na vijf minuten niet op? Bel dan met de dierenarts.
  • Zet de schaar altijd recht op de nagel en knip de nagel recht af. Zo voorkom je dat de nagel gaat scheuren.
  • Blijf zelf rustig doorademen en verkramp niet. De hond of kat voelt haarfijn aan wanneer jij stress ervaart en zal daar zelf ook onrustig van worden. Blijf gewoon normaal praten tegen je huisdier en doe alsof nagels knippen de normaalste zaak van de wereld is, want dat is het ook.
  • Het hoeft niet in een keer. Wordt de hond of kat onrustig, ga het knippen dan niet gehaast afhandelen of forceren, maar laat hem gewoon gaan en pak het op een later moment opnieuw op.
  • Beloon je huisdier na afloop van een knipbeurt met iets lekkers.