Katten willen nog wel eens een nare geur verspreiden. Het is belangrijk te onderzoeken waar die geur vandaan komt. Er kan een aantal oorzaken zijn. Denk onder andere aan gebitsproblemen, maar ook wondjes, anaalklieren of oren kunnen een nare geur verspreiden. Het is belangrijk om goed te weten waar de geur vandaan komt. Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden.
Als de kat vervelend uit de bek ruikt kan daar een aantal oorzaken voor zijn. Als eerste noemen we gebitsproblemen. Het tandvlees kan ontstoken zijn of er zijn andere, vaak pijnlijke ontstekingen in de bek aanwezig. Omdat een ontsteking zich door het lichaam kan verspreiden is het belangrijk hier actie op te ondernemen. Bovendien kan een kat er tanden en kiezen door verliezen. Een kat kan uiteraard niet aangeven dat hij pijn heeft en waar dat zit, maar als baas kun je wel een en ander opmerken uit het feit dat een kat moeilijker en langzamer eet, kwijlt of met zijn pootje steeds bij zijn bek veegt.
Tandplak
Een ophoping van bacteriën kan tandplak veroorzaken, wat weer kan leiden tot tandsteen en vervolgens tot ontstekingen. Het schoonhouden van het gebit is dan ook, net als bij mensen, van groot belang.
Tandresorptie
Deze aandoening staat voor het verdwijnen van het glazuur op een tand of een kies. Dit kan veel pijn veroorzaken.
Bij gebitsproblemen zijn een gebitsreiniging en het eventueel trekken van tanden of kiezen een oplossing. Dit gebeurt bij een kat onder narcose. Het is uiteraard belangrijk deze problemen te voorkomen. Laat daarom het gebit regelmatig bij ons controleren en geef de kat gezond voedsel. Liever (grotere) brokken dan natvoer omdat dat laatste de kans op tandplak vergroot. Ook de tanden van de kat regelmatig poetsen is aan te raden. Hierover zijn verschillende instructiefilmpjes online te zien, maar ook de dierenarts kan uitleggen hoe je dat het makkelijkste kunt doen.
Darmproblemen
Een slechte adem kan ook te maken hebben met darmproblemen. Dat gaat vaak samen met diarree of verstopping, overgeven of winderigheid. Een reden om de dierenarts te bezoeken. Er kan sprake zijn van parasieten, ontstekingen of haarballen die de kat niet als vanzelf kwijtraakt.
Huidproblemen
Vlooien, voedselallergie, parasieten zoals vlooien en schimmelinfecties kunnen de huid van een kat aantasten. In het geval de kat uit de bek ruikt kan het duiden op ontstekingen in of rond de bek, waaronder ook de lippen. Eveneens een reden om de dierenarts te raadplegen. Alle mogelijke huidproblemen kunnen infecties veroorzaken en een nare geur teweegbrengen, die worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels.
Nierfalen
Nierfalen kan meerdere oorzaken hebben zoals een infectie van een nier, een tumor in of bij de nier, nierstenen of een hoge bloeddruk door een ontsteking op een andere plek in het lichaam. Als de kat niet of nauwelijks eet, veel overgeeft of diarree heeft en ineens heel veel plast, kan er sprake zijn van nierfalen. Een behandeling is mogelijk.
Is er sprake van chronisch nierfalen dan is dat lastiger op te merken omdat het geleidelijk gaat. Maar een slechte adem, met soms een ammoniakgeur, kan wel een teken van nierfalen zijn. Vooral als dat gepaard gaat met andere symptomen zoals: de kat verliest gewicht, slaapt veel, eet nauwelijks, plast meer, drinkt meer en heeft een vacht die er niet gezond uitziet. Een bloed- en urineonderzoek bij de dierenarts kan uitsluitsel geven. Chronisch nierfalen is moeilijk te genezen. Medicatie kan de klachten wel verminderen.
Nare geur ten gevolge van wond
Een kat kan op alle mogelijke manieren wondjes oplopen. Zeker katers willen nog wel eens een robbertje vechten en voor je het weet komt hij thuis met een vacht die er gehavend uitziet. Oppervlakkige wondjes genezen vaak snel, maar als het dieper in de huid is ingedrongen kunnen daar bacteriën bijkomen die een wondje doen ontsteken. Dit kan behoorlijk gaan stinken en moet goed behandeld worden. Houd een wondje altijd goed schoon. Dat voorkomt erger.
Ten gevolge van een wondje kan er een abces ontstaan. Dit is een holte onder de huid die gevuld is met pus, met vuil. Het wondje is dan al gesloten met een korstje, maar daaronder doen de bacteriën die binnendrongen nog hun werk. Zo’n abces is pijnlijk en de kat voelt zich echt niet goed. De dierenarts kan het abces, als het nog niet is opengesprongen, met een naaldje leeghalen. De wond moet goed schoon worden gemaakt en soms is antibiotica nodig.
Luchtjes uit anaalklieren
Anaalklieren scheiden een vocht uit waarmee een kat zijn territorium afbakent. Andere katten laten het dan wel om daar in de buurt te komen. Soms doen deze klieren ook hun werk als de kat stress heeft, angstig is. Dat kan flink stinken.
Een kat die zich niet goed voelt en om welke reden dan ook niet goed kan poepen of diarree heeft, kan tegelijkertijd last krijgen van die anaalklieren. Als een kat poept, raken met de ontlasting namelijk de anaalklieren leeg. Dat is heel normaal, maar als dat niet goed gebeurt, bijvoorbeeld bij te dunne ontlasting, kunnen de klieren te vol raken. De klieren barsten op een gegeven moment wel open, maar met als gevolg dat er zich bij de anus allemaal vuil en anaalkliervloeistof verzamelt dat vervolgens tot een dikke bult vol vuil kan ontwikkelen.
Problemen met anaalklieren kun je bij een kat herkennen aan het feit dat hij zich daar vaak likt, de kat schuurt met zijn achterwerk over de grond, er ontstaat bij zijn achterwerk een bult of kleine bultjes. De kat kan dan behoorlijk stinken. In dit geval moet de dierenarts eraan te pas komen om de klieren te reinigen en eventueel antibiotica mee te geven.
Vervelende geur uit oren
Als het je opvalt dat de geur uit de oortjes van de kat niet aangenaam is, kan er sprake zijn van een bacteriële infectie in de oren. Een oorontsteking is niet zomaar opgelost, daar moet een dierenarts naar kijken. Er kan een antibioticakuur worden voorgeschreven om de bacteriën te doden.