Help, mijn kat heeft oormijt



Home » Help, mijn kat heeft oormijt

De oren van een kat zijn kwetsbaar, vooral als het gaat om oormijt. Dit is een infectie die zich snel verspreidt. De kleine beestjes zorgen voor enorme jeuk in en rond de oren met alle gevolgen van dien. De kat krabt zijn oren kapot en er kan een oorontsteking ontstaan. Tijd om in te grijpen als je het vermoeden hebt dat er sprake is van oormijt.

Wees alert als een kat zijn kop schuin houdt en steeds met zijn pootje achter zijn oor krabt. In dit geval kan hij last hebben van oormijt. Oormijt is vooral vervelend, maar is met de juiste medicatie goed te behandelen. Neem in ieder geval niet zelf maatregelen om oormijt te verwijderen, maar bezoek de dierenarts. Vaak is ook met het blote oog niet te zien of het om oormijt gaat of dat er sprake is van een oorontsteking. Dat zijn heel verschillende aandoeningen. 

Wat is oormijt?

Oormijt zijn kleine beestjes, zogenoemde parasieten, die in de gehoorgang zitten. Het is daar de ideale omstandigheid voor ze om te leven. Ze voeden zich met oorsmeer, huidschilfertjes en vocht. Daar is genoeg van omdat als reactie op deze indringers, het lichaam van de kat alleen maar zorgt voor de aanmaak van meer oorsmeer. De kat is er dus niet zomaar vanaf. Mits er wordt ingegrepen.

Waaraan herken je oormijt?

Oormijt kun je dus niet zien. Als je zwarte afscheiding ziet, kan dat ook komen door bijvoorbeeld een ontstoken oor. Het kán weliswaar een teken van een oormijt zijn, maar het is aan de dierenarts om dat met zekerheid vast te stellen. Andere symptomen zijn oren die vervelend ruiken, soms zelfs stinken. De kat krabt veel achter het oor of bij het hoofd, en houdt zijn kop schuin. De kat schudt steeds met zijn hoofd. De kat heeft wondjes rond de oren ten gevolge van al dat krabben.

Wat kan de dierenarts doen?

Er zal eerst dieper in het oor worden gekeken met een otoscoop. Vaak weet de dierenarts dan al voldoende. Om er helemaal zeker van te zijn, kan het oorsmeer onder een microscoop worden bekeken. Soms is er ook sprake van een ontsteking in de gehoorgang, dat kan dan direct worden vastgesteld.

De dierenarts zal de gehoorgang zo goed mogelijk schoonmaken. Een enkele keer zullen de oren worden gespoeld, maar dat is niet altijd nodig. De arts schrijft vervolgens een middel voor om verdere besmetting met oormijt tegen te gaan zoals regelmatig druppeltjes in de nek geven. Vaak gaat het om een behandeling van gemiddeld een week tot tien dagen.

Het is belangrijk om ook het kussentje of het dekentje waar de kat veel op ligt schoon te houden om een nieuwe infectie te voorkomen. Oormijt is erg besmettelijk waardoor ook andere huisdieren behandeld moeten worden.