Help, mijn hond wordt kaal



Home » Help, mijn hond wordt kaal

Een mooie glimmende vacht van een hond duidt op een goede gezondheid. Andersom is dit ook waar. Zijn er kale plekken dan kan er iets aan de hand zijn op het gebied van de gezondheid van de hond. Het is belangrijk om dit uit te zoeken, eventueel samen met de dierenarts. Mocht het nodig zijn, dan kan er een behandeling worden gestart om de vacht weer in goede conditie te krijgen. Wat kan er aan de hand zijn?

Wat eet de hond?

Is de hond allergisch voor het voedsel dat hij eet, dan kan zich dat uiten in jeuk en haarverlies. Er kan worden overgeschakeld op andere voeding, maar als de haaruitval sterk is, is het verstandiger om eerst de dierenarts te raadplegen. Eventueel hypoallergene voeding kan een oplossing bieden. Overleg dit met de arts. 

Heeft de hond stress?

Is een hond gespannen en heeft hij stress dan reageert hij hier vaak op door zijn vacht te likken. Dit doet hij zo vaak en intensief dat er kale plekken kunnen ontstaan. De beste remedie is uiteraard de oorzaak van de stress te achterhalen en deze weg te nemen. 

Heeft de hond hormonale afwijkingen?

Een hond die kale plekken op zijn lijf heeft en geen last heeft van jeuk, kan een hormonale afwijking hebben in de vorm van bijvoorbeeld een traag werkende schildklier. Vaak wordt de hond dan ook sloom en verliest hij gewicht. De dierenarts zal de diagnose stellen en een passende behandeling bieden. 

Heeft de hond een tumor of cyste?

Een tumor of cyste in een geslachtsorgaan kan de hormoonhuishouding in de war gooien waaraan ook de huid zichtbaar te lijden heeft en kale plekken vertoont. Bij mannetjes kan het zich voordoen in de testikels, bij vrouwtjes in de eierstokken. Ook hiervoor geldt dat de dierenarts de diagnose stelt en een passende behandeling biedt. 

Heeft de hond de ziekte van Cushing?

De ziekte van Cushing wordt vaak veroorzaakt door een goedaardige tumor in de hersenen. Op de huid tref je kale plekken en verder zal de hond in dit geval veel drinken en eten, futloos zijn en veel hijgen. Er is nog weinig bekend over deze ziekte waardoor behandeling beperkt is. 

Raakt de hond symmetrisch kaal?

Kale plekken in de flanken van de hond wordt ook wel symmetrische kaalheid genoemd. Het ontstaat door een afwijking in de hormoonhuishouding. Dit kan een steeds terugkerend patroon laten zien. In de lente en de herfst valt het sterk uit tot kaalheid aan toe, in de zomer en de winter groeit het haar weer bij, soms in een andere kleur of structuur. Door de kale plekken is de huid kwetsbaar en er kunnen er sneller ontstekingen ontstaan. Een behandeling hangt sterk af van de oorzaak. Soms kunnen schildklierproblemen de oorzaak zijn.  

Heeft de hond vlooien?

Vlooien veroorzaken veel jeuk. De hond zal krabben, bijten en likken. Dat kan leiden tot aantasting van de huid en de haren. Het is belangrijk om de vlooien en de eitjes ervan te verwijderen. Behandel de hond zelf met een goedwerkend middel voor de vacht en tegen jeuk, maar het is ook belangrijk om de omgeving van de hond schoon te maken en te houden. Denk aan zijn kussen en kleed, maar eventueel ook de bank en de gordijnen. Alles waar de hond tegenaan loopt of ligt moet onderhanden worden genomen. Behandel ook andere huisdieren. 

Heeft de hond wormen?

Een hond kan door middel van het schoonlikken van zijn vacht wormen binnenkrijgen. Deze vlooien nestelen zich in de darmen. Een anti-wormen kuur is aan te raden. De dierenarts adviseert dit vier keer per jaar te doen. 

Heeft de hond een omgevingsallergie?

Omgevingsallergie wordt ook wel atopie genoemd en komt neer op een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Dat kan gaan om huisstofmijt of pollen van bomen en planten. Hierdoor kan de huid van de hond op bepaalde plaatsen gaan ontsteken. Hij zal gaan likken of bijten en dat zorgt weer voor kale plekken. Een huidtest en bloedonderzoek kunnen uitwijzen of het hier om deze vorm van allergie gaat. Als dit het geval is kan een hond een immunotherapie krijgen met een zekere stof waardoor de hond went aan die bepaalde stof. Er zijn meerdere medicijnen mogelijk en ook voeding kan een rol spelen.  

Is de hond oud?

Een oude hond kan een minder stralende vacht hebben dan een jongere hond. De vacht van een oude hond gaat al zolang mee dat deze er niet meer zo stralend uitziet. Dat past dan bij de leeftijd van de hond. Komen er echt kale plekken, dan kan er een andere oorzaak zijn.