Sleutelbossen, speldenkussens, sokken, stenen, speelgoed; dit zijn zomaar een paar voorbeelden van voorwerpen die door honden opgegeten worden. Het komt vrij vaak voor dat honden bij de dierenarts terecht komen omdat ze iets naar binnen hebben geschrokt wat helemaal niet eetbaar, of zelfs gevaarlijk is. Wat moet jij doen als je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt of als je dat vermoeden hebt?
Waarom eten honden vreemde voorwerpen op?
Vooral jonge honden hebben de neiging om van alles op te eten. Meestal gaat het om onschuldige, maar onsmakelijke dingen als paardenpoep of poep van andere honden, of iets lekkers wat jij op tafel hebt liggen. Dit gedrag komt vaak voort uit jeugdige nieuwsgierigheid en leert de hond als hij ouder wordt en consequent gecorrigeerd wordt vaak wel af. Het eten van ontlasting of zand is ook niet direct gevaarlijk of ongezond, zolang je hond goed ontwormt en gevaccineerd is.
Maar in sommige gevallen eten honden dingen op die daar absoluut niet voor bedoeld zijn en die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Wat de exacte reden is dat honden dit vreemde gedrag vertonen is niet helemaal duidelijk, al zijn er verschillende theorieën.
Zo is een verklaring dat de hond vreemde voorwerpen gaat opeten uit verveling of om jouw aandacht te krijgen. Ook wordt stress soms genoemd als onderliggende oorzaak van het eten van vreemde voorwerpen. Door zenuwen of stress zouden deze honden in situaties waarin zij zich onprettig voelen dwangmatig vreemde voorwerpen op gaan eten. Maar of dit daadwerkelijk de onderliggende reden voor dit gedrag is, kan men nog steeds niet met zekerheid zeggen.
Ook onderliggende gezondheidsproblemen kunnen de aanleiding zijn van dit vreemde eetgedrag. Het idee bij deze theorie is dat de hond bepaalde voedingstoffen en mineralen mist in zijn dieet die hij alsnog probeert binnen te krijgen door vreemde dingen te verorberen zoals aarde en poep, maar ook panty’s en stenen.
Verder kunnen ook maag- en/of darmproblemen de oorzaak zijn van dit gedrag. Omdat het eten van oneetbare dingen tot gevaarlijke situaties kan leiden is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts als je het vermoeden hebt dat je hond oneetbare dingen heeft opgegeten.
Symptomen herkennen
Alle hondeneigenaren weten dat honden binnen no time iets naar binnen kunnen schrokken. Negen van de tien keer heeft de baas dan ook helemaal niet gezien dat de hond iets heeft opgegeten wat hij beter had kunnen laten liggen, en kom je daar pas achter wanneer de hond gezondheidsklachten krijgt, soms weken later.
Heb je wel gezien dat je hond iets heeft opgegeten en heb je het vermoeden dat het voorwerp schade kan aanrichten in de slokdarm, maag of darmen van de hond; wacht dan niet af, maar neem direct contact op met de dierenarts. Heb je niet gezien dat je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt maar vertoont hij de volgende symptomen? Dan is een bezoek aan de dierenarts ook een goed idee;
- Verminderde eetlust of niets willen eten
- Braken
- Diarree
- (buik)pijn
- Sloomheid
- Schade aan de bek
Zo stelt de dierenarts de diagnose
De dierenarts zal een fysiek onderzoek doen en vragen stellen over het opgegeten voorwerp. Om het voorwerp te lokaliseren kan er een röntgenfoto of echo gemaakt worden. Afhankelijk van het soort voorwerp en de klachten van de hond wordt er een behandeling uitgevoerd.
Hoe ziet de behandeling eruit
Wanneer de hond geen klachten laat zien, het voorwerp klein en ongevaarlijk is dan zal er dikwijls geen behandeling plaatsvinden maar wordt er gewacht of het voorwerp op natuurlijke wijze passeert of gewoonweg oplost. Bij zachte voorwerpen die wel een gezondheidsprobleem kunnen veroorzaken krijgt de hond vaak een injectie waardoor hij gaat braken, en op die manier het voorwerp kwijtraakt.
Heeft je hond een scherp voorwerp ingeslikt, zoals spelden, bestek, of oorbellen of voorwerpen die snel schade aan de maag en darmen kunnen aanbrengen zoals batterijen of magneten dan is het zaak om de voorwerpen zo snel mogelijk endoscopisch te verwijderen. Hierbij gaat de dierenarts met een hele kleine camera via de bek van de verdoofde hond naar binnen zodat hij het voorwerp kan opsporen en weghalen. Als de hond ernstig in gevaar is door het ingeslikte voorwerp of het voorwerp is te groot om via een endoscopie verwijderd te worden kan er een chirurgische ingreep gedaan worden.
Wat kun jij doen om het te voorkomen
Om ervoor te zorgen dat je hond niet zomaar alles opeet wat hij tegenkomt op straat is het belangrijk dat hij leert luisteren als jij hem zegt dat hij iets niet mag opeten. Met een goede opvoeding kun je dus al een heleboel voorkomen. Ben je dit aan het trainen met je hond, dan kun je hem tijdelijk voor zijn eigen veiligheid een muilkorf om doen als je de deur met hem uitgaat, zodat hij niet toch per ongeluk iets gevaarlijks binnenkrijgt. Zorg er daarnaast altijd voor dat je hond gezonde en volledige voeding krijgt, zodat hij al zijn vitamines, vezels en mineralen al via zijn eigen voeding binnen krijgt en dit niet elders hoeft te gaan zoeken. Is je hond regelmatig langere tijd alleen? Zorg er dan voor dat hij voldoende voer heeft, maar ook voldoende afleiding en vermaak, zodat hij niet uit verveling zijn tennisballen of andere voorwerpen gaat opeten. Wees bovendien altijd alert als je je hond ergens op ziet knagen, kauwen of aan ziet kluiven wat je niet direct herkent.