Help je huisdieren gezond en veilig de winter door



Home » Help je huisdieren gezond en veilig de winter door

We zitten middenin de winterse maanden waarbij de temperatuur flink onder het vriespunt komt. De eerste lagen sneeuw en ijs hebben we alweer voorbij zien komen. Sommige huisdieren moeten helemaal niets weten van die winterse omstandigheden, andere huisdieren vinden het helemaal geweldig. Maar wat je dier er ook van vindt, als eigenaar ben jij verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat jouw huisdier comfortabel, gezond en gelukkig de winter door komt. In dit blog lees je waar je dan precies aan moet denken. 

Bescherm de poten

Wanneer er sprake is van winterse temperaturen halen wij onze winterjas, sjaal en gevoerde laarzen weer uit de kast om ons tegen de kou te beschermen. Dieren worden tegen de kou beschermd door hun vacht, en ook hun poten kunnen wel wat hebben. Toch is het belangrijk om de poten goed in de gaten te houden en je kunt bij je hond ook preventief het een en ander doen om hem comfortabel te houden en wondjes te voorkomen.

Houdt bijvoorbeeld de haren die tussen tenen groeien kort. Zijn deze haren te lang, dan verzamelt ijs of sneeuw zich hierin, wat vervolgens samen gaat klonteren. Je kunt je voorstellen dat dit niet prettig voelt of zelfs pijn kan doen tijdens het lopen. Ook strooipekel kan slecht zijn voor de poten. Je kunt dit ook voorkomen door de poten en voetzooltjes in te smeren met vaseline of door speciale slofjes of sokken te kopen voor je hond. Heeft je hond toch ijsbrokjes aan zijn vacht of voeten, spoel het bij thuiskomst dan even af met lauwwarm water, of verwijder ze voorzichtig met de hand. Hou de wandelingen ook kort om bevriezing te voorkomen. 

Controleer de vacht

Honden en katten hebben een warme vacht die hen beschermt tegen de elementen. Bij het ene dier is die vacht dikker dan bij het andere. Ook kan de wintervacht uitblijven omdat het binnenshuis behaaglijk warm is. Voor de meeste dieren is de vacht voldoende om hen warm te houden en zijn jasjes niet nodig. Toch is het goed om dit per dier te bekijken. Als een hond of kat een gezonde vacht heeft, biedt deze een natuurlijke isolatie. Door regelmatig te borstelen bevorder je een goede bloedsomloop en de aanmaak van nieuwe haren, wat belangrijk is om de lichaamswarmte goed te behouden. Heeft een hond vachtproblemen, hou hem dan extra goed in de gaten als je naar buiten gaat en ga naar een warme plek wanneer je ziet dat hij het koud krijgt.

Een warme schuilplaats

Voor alle dieren is het belangrijk dat ze een warme plek hebben. Voor katten kun je natuurlijk gebruikmaken van een kattenluikje, zodat ze zelf naar binnen kunnen komen. Maar doe je dit niet, dan is het belangrijk dat je kat een warm plekje kan zoeken. Als je kat de ruimte heeft kunnen ze dit meestal heel goed zelf, maar je kunt ook een geïsoleerd kattenhuisje neerzetten met warm ‘nest’ materiaal.

Ook voor konijnen die buiten gehouden worden geldt dat zij een warm plekje nodig hebben. Konijnen krijgen een dikke wintervacht die ze warm houdt, maar het is wel belangrijk dat zij een lekker warm holletje van stro kunnen maken, waar ze kunnen slapen. Zorg ervoor dat er geen wind of sneeuw naar binnen kan waaien. 

Een winterse maaltijd

In de zomer eten wij liever een lichte salade en in de winter zijn de stamppotten niet aan te slepen. Ook voor dieren geldt dat zij in de winterperiode wat extra’s kunnen gebruiken. Het kost namelijk energie om warm te blijven. Vaak merk je ook wel aan je huisdier wanneer een beetje extra voeding wenselijk is. Twijfel je of dit voor jouw huisdier goed is, dan kun je dit overleggen met de dierenarts. Voor dieren die buiten verblijven zoals konijnen, is het belangrijk dat je dagelijks meerdere keren controleert of het drinkwater niet bevroren is. 

Blijf in beweging

De verleiding is misschien groot om huisdieren lekker binnen te houden wanneer het buiten guur is. Maar voor de gezondheid van je huisdier is het belangrijk dat het regelmatig lichaamsbeweging krijgt. Blijf er dus lekker op uit gaan en laat je kat ook gewoon naar buiten als hij dat wil. Hou de wandelingen met je hond iets korter als het erg koud is en ga eventueel een keertje vaker. Krijgt je huisdier alsnog veel minder beweging dan normaal, zorg dan voor wat extra aandacht en speeltijd binnenshuis. 

Waar moet je nog meer op letten

Zowel honden als katten begrijpen niet dat het gevaarlijk kan zijn om het ijs op te gaan. Voorkom dat je hond het ijs op kan, en woon je in een erg waterrijk gebied, dan kun je overwegen om je kat tijdelijk binnen te houden of aan te lijnen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vacht van je hond droog blijft. Als je in winterse omstandigheden naar buiten gaat en het regent of sneeuwt, dan vermindert de isolerende kracht van de vacht. Je moet dan de tijd buiten beperken.

Wanneer dat kan, maak dan lekker plezier met je huisdier in de sneeuw. Het is goed om lekker in beweging te zijn in de buitenlucht. Voorkom wel dat je hond sneeuw op gaat eten, want dit kan voor maag-darmklachten zorgen.