Heeft mijn kat wormen?



Home » Heeft mijn kat wormen?
obstipatie bij kat

Wormen bij katten zijn niet alleen erg onsmakelijk, maar kunnen ook vervelend of zelfs schadelijk zijn voor de kat, al geven sommige worminfecties helemaal geen klachten. Hierdoor kan het lastig zijn om er achter te komen dat je kat wormen heeft. Om je kat wormvrij te houden is het daarom erg belangrijk om hem met regelmaat te ontwormen. Niet alleen voor de gezondheid van de kat, maar ook voor de gezondheid van de mensen waar hij een huis mee deelt en katten die in zijn territorium leven.

Meerdere soorten wormen

Er zijn meerdere soorten wormen waarmee een kat besmet kan raken. Hoe de kat besmet raakt en wat de klachten van de infectie zijn is afhankelijk van de soort worm waarmee hij geïnfecteerd is. De meest voorkomende wormen waarmee katten besmet raken zijn de lintworm en de spoelworm (rondworm).

Hoe krijgt een kat wormen

Hoe een kat aan wormen komt hangt dus af van het soort worm. Elke kitten krijgt direct te maken met een spoelworminfectie omdat hij deze binnenkrijgt via de moedermelk. Een infectie met spoelwormen kan de kat ook oplopen via contact met besmette ontlasting of door het eten van rauw vlees, of dieren zoals muizen en vogels. Een lintwormbesmetting verspreidt zich altijd via een gastheer. Je kat krijgt de lintworm binnen doordat hij deze gastheer opeet. Gastheren kunnen vlooien of luizen zijn, maar ook muizen of andere diertjes.

Hoe herken je een worminfectie bij je kat?

Een worminfectie geeft meestal geen klachten bij je kat. Soms kun je een infectie ontdekken doordat er wormpjes zichtbaar zijn in de ontlasting of uit de anus of rond de staart. Het is echter een misvatting om te denken dat je kat geen worminfectie heeft als je de wormen niet in de ontlasting terugziet. Vaak zijn de wormen met het blote oog namelijk niet zichtbaar. Symptomen die je verder zou kunnen zien die op een worminfectie kunnen wijzen zijn;

  • Braken (soms met wormen in het braaksel)
  • Gewichtsverlies
  • Diarree (waarbij er ook wormen zichtbaar kunnen zijn)
  • Een doffe vacht
  • Verminderde conditie
  • Hoesten en benauwdheid (bij long- of hartworm)

Ook als je deze symptomen niet ziet is het belangrijk om regelmatig te blijven ontwormen.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

Omdat de wormen dus meestal niet met het blote oog te zien zijn zal de dierenarts een ontlastingsonderzoek uitvoeren om de diagnose worminfectie te kunnen stellen. Op die manier kan de dierenarts ook vaststellen om welke worm het dan precies gaat.

Hoe ziet de behandeling eruit als je kat wormen heeft?

Een kitten begint zijn leven gelijk met spoelwormen die hij binnenkrijgt via de moedermelk. Daarom begint het ontwormen van je kat al bijna direct. Kittens kunnen ook meer klachten krijgen door spoelwormen dan volwassen katten. Vanaf 3 weken begin je met het tweewekelijks toedienen van een ontwormmiddel tegen spoelwormen dat geschikt is voor kittens, tot de kitten 9 weken is. Daarna herhaal je het ontwormen met 3, 4, 5, en 6 maanden oud om vervolgens voor de rest van het kattenleven elke 3 maanden te ontwormen. 

Je stapt dan vaak over op een ontwormmiddel dat zowel spoel-als lintwormen bestrijdt. Want wanneer de kat ouder wordt en gaat jagen of vaak vlooien heeft wordt de kans op lintwormen groter. De dierenarts kan je adviseren wat voor jouw kat de beste manier van ontwormen is en hoe vaak je dit het beste kunt doen.

Kunnen mensen ook een worminfectie krijgen?

Een extra reden om je kat regelmatig en consequent te ontwormen is het feit dat jij en je gezinsleden, met name kleine kinderen die over de grond kruipen, ook een wormenbesmetting kunnen krijgen doordat ze larven van de wormen binnenkrijgen. Deze larven trekken vervolgens door het lichaam waar ze schade aan organen kunnen veroorzaken of blindheid veroorzaken. Hoewel dit slechts zelden voorkomt is het toch altijd verstandig om ontwormen serieus te nemen.

Wat kan jij doen om wormen bij je kat te voorkomen?

Het belangrijkste wat jij kunt doen om te voorkomen dat je kat een worminfectie krijgt is consequent en regelmatig een goed ontwormmiddel te gebruiken en te voorkomen dat je kat vlooien heeft die als gastheer kunnen dienen en zo wormen doorgeven. Daarnaast kun je proberen te voorkomen dat je kat rauw vlees eet of muizen en slakken (longworm). Al is dit met name bij buitenkatten natuurlijk erg lastig. Zijn er andere katten die je tuin als kattenbak gebruiken? Ruim dit dan zo snel mogelijk op om besmetting te voorkomen.