Heeft mijn kat een oorontsteking?



Home » Heeft mijn kat een oorontsteking?

In vergelijking met de hond heeft een kat veel minder vaak last van zijn oren. Toch zijn oorproblemen niet zeldzaam en kunnen ze heel vervelend en pijnlijk zijn. Veel katteneigenaren hebben het niet direct in de gaten als een kat oorproblemen heeft, terwijl vroegtijdige signalering en bestrijding juist hardnekkige oorklachten kunnen voorkomen.

Wat is een oorontsteking?

Een oorontsteking, ook wel otitis genoemd kan zich bij de katten op verschillende manieren uiten. Het oor van een kat bestaat namelijk uit meerdere onderdelen; het binnenoor, het middenoor en het uitwendige oor. Je kat kan een ontsteking hebben aan de buitenkant van zijn oor, of de huid van het uitwendige oor, maar hij kan ook een ontsteking hebben die buiten het trommelvlies en de gehoorgang ligt. Dat noemen we een externe ontsteking. Wanneer de ontsteking zich achter het trommelvlies bevindt spreken we van een middenoorontsteking en als de ontsteking nog dieper zit en ook zenuwen raakt hebben we het over een interne oorontsteking. 

Waar wordt oorontsteking door veroorzaakt?

Een oorontsteking bij de kat kan verschillende oorzaken hebben. Als het om een ontsteking aan de buitenkant of de huid van het oor gaan zien we vaak dat door vechtpartijen veroorzaakte wonden de infectie veroorzaken. Middenoorontstekingen worden vaak veroorzaakt door een disbalans in bacteriën in het oor, wat een infectie veroorzaakt. Ook allergieën kunnen voor oorontsteking zorgen, net als vervelende grasaren die zich in de oren van je kat kunnen vasthaken en het trommelvlies kunnen aantasten. Verder zijn ook poliepen of een tumor een mogelijke oorzaak voor een ontsteking in het oor. Een andere mogelijke oorzaak van oorontsteking zijn parasieten zoals oormijt. Je kat kan hier veel jeuk door ervaren.

Hoe herken je een oorontsteking bij de kat?

Een kat is een meester in het verbergen van fysieke klachten. Ook als het over oorontsteking gaat kan je kat hier last van hebben zonder dat jij er iets van gemerkt hebt. Maar wat je zou kunnen zien bij jouw kat met een oorontsteking is;

  • Afwijkend gedrag (onrust of juist lusteloos)
  • Schudden met de kop
  • Krabben aan het ontstoken oor
  • Met het aangedane oor herhaaldelijk langs voorwerpen strijken
  • Een rood en gezwollen, warm aanvoelend oor
  • Je kat wil niet dat je het aanraakt
  • Oorsmeer, viezigheid of pus in de gehoorgang 
  • Een vieze geur 
  • Wondjes of abcessen op de buitenkant van het oor

Hoe wordt de diagnose oorontsteking gesteld?

De dierenarts zal vragen stellen aan de eigenaar van de kat en een lichamelijk onderzoek uitvoeren gericht op de oren. Vaak kan de dierenarts op basis van dit onderzoek al een diagnose stellen. Wanneer er het vermoeden is dat de oorontsteking bacterieel is wordt er een kweek afgenomen om te bepalen welke antibiotica het beste ingezet kan worden. 

Wat is de behandeling bij oorontsteking?

Hoe de behandeling van een oorontsteking bij de kat eruit ziet hangt af van de oorzaak. Dikwijls wordt er een zalf voorgeschreven waarmee de ontsteking bestreden wordt, samen met symptomen als jeuk, roodheid en zwelling. Wanneer de ontsteking hardnekkig is en er sprake is van veel viezigheid in het oor dan wordt er vaak voor gekozen om het oor te spoelen. Daarna kan vervolgens een zalf toegepast worden. Wordt de ontsteking veroorzaakt door parasieten zoals oormijt dan wordt er iets voorgeschreven om deze parasieten te bestrijden, zoals druppen in de nek. Wanneer de kat veel last heeft van de ontsteking krijgt hij pijnstilling. Omdat ontstekingen van de oren erg hardnekkig kunnen zijn moeten behandelingen soms meerdere keren herhaald worden.

Wat kun je doen om oorontsteking bij je kat te voorkomen?

Helemaal voorkomen kun je een oorontsteking meestal niet. Maar je kunt er wel voor zorgen dat een oorontsteking bij de kat makkelijker te behandelen is door de oren regelmatig te controleren en ze direct te checken wanneer je een symptoom van oorproblemen herkent. Heeft je kat vieze oren, ga dan nooit met een wattenstaafje de gehoorgang in om dit schoon te maken, want de kans is groot dat je per ongeluk het trommelvlies beschadigt. Vermoed je oorproblemen bij je kat dan is het belangrijk dit snel na te laten kijken bij de dierenarts.