Heeft mijn hond koorts?



Home » Heeft mijn hond koorts?
Voeding voor de hond

Net als mensen kunnen ook honden koorts hebben. De normale lichaamstemperatuur bij honden is tussen de 38 en 39 graden. Bij koorts is de lichaamstemperatuur van de hond hoger. Een hond die een hogere temperatuur heeft dan 39 graden kan zich behoorlijk ellendig voelen. Het is bij koorts altijd aan te raden contact op te nemen met de dierenarts.

Koorts is eigenlijk een teken dat er een ontsteking in het lichaam zit. Bijvoorbeeld een virale of bacteriële infectie. Een virale infectie kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld darmvirussen, leverproblemen of rabiës. Voor dat laatste worden honden ingeënt waardoor het nauwelijks in Nederland voorkomt. Een bacteriële infectie kan ook koorts veroorzaken en doet zich voor bij bijvoorbeeld de longen, bij huidproblemen ten gevolge van een allergie of bij tand- of kiesproblemen. Ook gewrichtsontstekingen kunnen een infectie en koorts veroorzaken.

Als de lichaamstemperatuur stijgt

Bij een ontsteking komen stofjes vrij die deze koortsreactie opwekken. De lichaamstemperatuur blijft niet ‘gezond’ constant, maar stijgt. Met een gewone (digitale) huisthermometer kun je de lichaamstemperatuur van de hond meten (geen oorthermometer). Het is belangrijk de thermometer een tijdje zo’n twee centimeter in de anus van de hond te houden om de lichaamstemperatuur goed op te kunnen meten. Smeer op het uiteinde van de thermometer een beetje vaseline. 

Koorts is wel te meten maar niet te zien. Er zijn wel signalen. 

  • warme oren of een warme droge neus
  • rode ogen
  • hijgen zonder dat de hond heeft gerend of gespeeld
  • trillen of rillerig 
  • minder of helemaal niet eten
  • overgeven
  • diarree
  • lusteloosheid

Bij een vermoeden van koorts is het daarom goed de temperatuur te meten. Raadpleeg altijd de dierenarts als de hond koorts heeft. Vooral als de hond niet eet en lusteloos is. De dierenarts kan ontstekingsremmende middelen voorschrijven om de koorts te laten zakken. Misschien zijn er meer medicijnen nodig, afhankelijk van de oorzaak van de koorts.

Hogere temperatuur door oververhitting

Een hond kan ook een hogere lichaamstemperatuur hebben doordat hij oververhit raakt. Dit wordt dan geen koorts genoemd maar hyperthermie. Dat kan honden vrij snel overkomen, vooral in de zomermaanden. Ze kunnen namelijk alleen maar transpireren via de voetzolen en hijgen ofwel ventileren via de bek. Hyperthermie kan voorkomen bij stress. Pijn, vergiftiging of een snelwerkende schildklier kunnen ook oververhitting veroorzaken. Koel de hond dan nooit af met koud water, met neem daar lauw water voor. Is er een vermoeden van oververhitting, neem ook dan dan direct contact op met de dierenarts.