Steeds meer mensen kiezen ervoor om een hond te adopteren uit het buitenland. Om broodfok tegen te gaan, om een hond die anders een kort en ellendig leven tegemoet gaat hiervan te redden, of gewoon omdat ze toevallig verliefd worden op zo’n lieve buitenlandse hond uit landen als Spanje, Roemenië, Bosnië of Griekenland. Ook nemen steeds meer mensen hun hond mee wanneer ze op vakantie gaan naar warme, zuidelijke landen. Als gevolg van deze ontwikkelingen zien dierenartsen steeds vaker honden met hartworm.
Wat is hartworm
Hartwormziekte, of met een moeilijk woord dirofilariose, is een ernstige ziekte die bij honden long- en/of hartproblemen kan veroorzaken. Deze ernstige infectieziekte wordt veroorzaakt door steekmuggen die in zuidelijke landen voorkomen. Deze hartworm komt in Nederland niet voor, maar tref je wel aan in warme Europese landen, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Portugal en Roemenië. Ook als je nog verder reist met je hond kan hij hartworm oplopen, bijvoorbeeld op de Nederlandse Antillen, in Verenigde Staten en Japan. Hier gaat het dan om een infectie van de hartworm Dirofilaria immitis.
Maar ook in eigen land kan je hond geïnfecteerd raken met hartworm. Dit is dan echter een andere variant; de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum). De infectie wordt dan niet veroorzaakt door een steekmug maar door het eten van (naakt)slakken. Je kunt de twee hartwormen van elkaar onderscheiden doordat de Franse hartwormen dun zijn en ongeveer 1 centimeter lang worden, terwijl de hartwormen die veroorzaakt worden door steekmuggen wel meer dan dertig centimeter kunnen worden. In dit blog gaat het echter over hartworm die door muggen overgedragen wordt.
Je hond kan dus hartworm krijgen wanneer hij gestoken wordt door een geïnfecteerde mug. De besmette mug steekt de hond waardoor er hartwormlarven onder zijn huid komen te zitten. Het kan wel meer dan een half jaar duren voordat de larven in het lijf van je hond volwassen wormen zijn geworden en zich in het hart en de longslagaders nestelen. Deze volwassen hartwormen kunnen jarenlang in het lichaam overleven.
Symptomen hartworm
Een hartworm infectie wordt vaak pas lang na het moment van besmetting opgemerkt. Dat kan soms pas na 5-7 maanden zijn. Pas als de hartwormen langere tijd in het hart of de longen zitten kunnen er nare en gevaarlijke gezondheidsproblemen optreden. Maar hoe herken je hartworm nou bij je hond? Let vooral goed op bij de volgende symptomen.
- hoesten
- vermoeidheid en verminderde conditie
- gewichtsverlies
- ademhalingsproblemen
- omvallen of flauwvallen
Andere symptomen die de dierenarts kan herkennen zijn;
- vergroting van het hart
- aantasting van nieren en lever
- vocht in de buikholte
- lage bloeddruk
Een besmetting met hartworm hoeft niet altijd een ernstige afloop te hebben, maar kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen en zelfs overlijden.
Hoe wordt de diagnose hartworm gesteld?
De diagnose hartworm kan op verschillende manieren gesteld worden. Meestal wordt er een bloedonderzoek gedaan waaruit blijkt of er sprake is van een hartworminfectie. Soms kan de diagnose ook gesteld worden door onder een microscoop in de ontlasting van de hond te zoeken naar larven. Ook kan er een hart-echo of röntgenfoto gemaakt worden om hartworm te detecteren. Het lukt niet altijd om larven te zien in de ontlasting en ook een negatieve bloedtest sluit hartworm niet altijd uit, omdat het zo lang kan duren voordat de larven zich tot hartwormen ontwikkelen en daardoor een vals negatief resultaat kunnen geven. Sommige bloedonderzoeken zijn daardoor pas mogelijk vanaf 5-6 maanden na de besmetting.
Hoe ziet de behandeling van hartworm er uit?
Een hartworminfectie ontwikkelt zich vaak over een langere periode. Ook de behandeling van hartworm kan lang duren. Hartworm is bovendien in sommige gevallen lastig te behandelen en niet zonder risico. Als een hond een ernstige hartworminfectie heeft kunnen de volwassen hartwormen er namelijk voor zorgen dat ze, wanneer ze doodgaan, de longslagader blokkeren waardoor de bloedtoevoer naar de longen belemmerd wordt, met ernstige benauwdheid of zelfs overlijden tot gevolg. Vanwege dit grote risico wordt er soms besloten de hond niet te behandelen met een kuur die de hartwormen dood, maar slechts met een maandelijkse behandeling die voorkomt dat je hond opnieuw een infectie oploopt en dat de hartworm zich verder kan verspreiden. De hartworm gaat dan alsnog na verloop van tijd dood. De behandeling bestaat uit kuren die maandelijks over langere tijd herhaald moeten worden.
In sommige gevallen is een hond zo ernstig ziek door de hartworminfectie dat een kuur niet meer voldoende is. Wanneer er sprake is van acuut levensgevaar moeten hartwormen operatief via de halsslagader verwijderd worden. Daarnaast kan er bij een vermoeden van hartworm ook gekozen worden voor kuren waarmee de larven bestreden worden.
Wat moet je doen als je vermoedt dat je hond hartworm heeft?
Wanneer jij het vermoeden hebt dat jouw hond hartworm heeft, met name wanneer jij een hond uit het buitenland hebt geadopteerd of met je hond op reis bent geweest, is het verstandig om direct een afspraak te maken met de dierenarts om je hond te laten onderzoeken.
Wat kun jij doen om hartworm bij je hond te voorkomen?
Het eeuwenoude gezegde voorkomen is beter dan genezen slaat ook bij deze ziekte weer helemaal de spijker op zijn kop. Je kunt er daarom het beste voor zorgen dat jouw hond geen risico loopt op besmetting met hartwormen door hem maandelijks preventief te behandelen met een daarvoor bedoeld middel, zoals Milbemax of Stronghold. Deze middelen beschermen je hond tegen de larven van hartworm. Wanneer je van plan bent om je hond mee te nemen op vakantie naar een land waar hartworm veel voorkomt moet je binnen 30 dagen na aankomst op de vakantiebestemming starten met een (maandelijkse) behandeling. Dit is om te voorkomen dat de hond volwassen hartwormen krijgt. Deze behandeling moet worden voortgezet tot 30 dagen nadat het betreffende gebied is verlaten.
Hartworm bij honden uit het buitenland
Bovenstaande adviezen zijn natuurlijk van toepassing wanneer jij met je hond naar het buitenland gaat, maar een geadopteerde hond kun je natuurlijk niet preventief behandelen. Daarom is het verstandig om je hond uit het buitenland bij een vermoeden van hartworm te laten onderzoeken en extra scherp te zijn op gezondheidsproblemen.