Haarballen bij katten: normaal of is er meer aan de hand?Home » Haarballen bij katten: normaal of is er meer aan de hand?
Laat uw huisdier chippen

Katteneigenaars herkennen vast de volgende situatie: je kat die op ongemakkelijke wijze een haarbal uitbraakt. Het liefst over je mooie vloerkleed of stoffen bank. Maar wat als je kat regelmatig een haarbal uitbraakt? Is dat normaal of is er meer aan de hand? In deze blog lees je hoe haarballen ontstaan, wat de gevaren ervan zijn en wat je zoal kunt doen om haarballen bij katten te voorkomen. 

Hoe ziet een haarbal eruit? 

Een haarbal ziet er vies uit. Zeker in combinatie met hoe je kat een haarbal naar buiten werkt kan het onaangenaam zijn. Het is geen prettig gezicht. Iedere kat heeft zo nu en dan een haarbal. Vervelend, niet alleen voor jou die de boel op moet ruimen, maar zeker voor je kat. De term haarbal is verwarrend. Het gaat namelijk niet om een balletje met haar. Een haarbal is langwerpig en kan soms wel tien centimeter lang zijn. De haarbal komt naar buiten via de slokdarm en endeldarm, vandaar dat het een langwerpig voorwerp is. Het lijkt eerder op een worst dan op een bal. De haarbal heeft wel de kleur van het haar van de kat. Soms zit er slijm of onverteerd voedsel omheen. 

Hoe ontstaat een haarbal?  

Haarballen zijn ophopingen van haar. Deze ophopingen ontstaan in het maag-darmkanaal van de kat. Katten zijn dieren die zichzelf wassen. Door het wassen slikt de kat haren in. Haren worden niet verteerd. De kat raakt ze meestal via de ontlasting kwijt. Grotere hoeveelheden haren klitten samen en vormen een haarbal in het lichaam. Zo’n haarbal gaat irriteren en wanneer deze te groot is kan de haarbal het spijsverteringskanaal blokkeren. Je kat probeert van de haarbal af te komen door te braken.  Met name in de ruitijd (voorjaar en zomer) heeft een kat last van haarballen. In die periode verliest een kat veel haren en slikt deze in bij het wassen. 

Herken de symptomen

Soms heeft een kat moeite om de haren definitief kwijt te raken. Doordat de haren in het lichaam blijven zitten krijgt de kat problemen. Hij of zij wordt misselijk. Dat kan je merken door middel van de volgende symptomen: 

 • Obstipatie
 • Hoesten
 • Opgeblazen buik
 • Gras eten
 • Braakneigingen

Hoe kan je je kat helpen bij haarballen? 

Borstel het haar van de kat 

Gelukkig zijn er tips die helpen. Zo kan je bijvoorbeeld af en toe het haar van je kat borstelen. Zo verwijder je dode haren die je kat niet meer op kan likken. Zeker bij een langharige kat is het verstandig om het haar regelmatig te borstelen en op die manier haarballen te voorkomen. Langharige katten hebben veel meer last van haarballen dan kortharige katten. 

Stap over naar andere voeding 

Wist je dat er speciale voeding verkrijgbaar is die ervoor zorgt dat de darmen beter werken? Het bevat anti-haarbal ingrediënten die de vorming van haarballen tegengaan. Sowieso verbetert gezonde voeding met natuurlijke vezels de wijze waarop de haren afgevoerd worden via de ontlasting. De juiste voeding helpt om de vacht van de kat gezond te houden waardoor de kat minder haar verliest. 

Geef kattengras 

Een kat die last heeft van haarballen zie je op gras kauwen. Soms kauwen katten op kamerplanten. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat sommige giftig zijn. Het is veiliger om de kat op kattengras te laten kauwen. De meeste katten vinden dit lekker. De sprietjes gaan om de haarbal zitten waardoor de kat de haren kwijt kan raken. 

Anti haarbal pasta 

Wanneer deze tips niet helpen en je kat heeft veel last dan zou je wellicht een haarbalpasta kunnen proberen. Deze pasta bevat vaseline waardoor een haarbal makkelijker door de darmen kan bewegen. Vaak moet er binnen twee tot drie dagen verbetering zijn. 

Wanneer contact opnemen met de dierenarts? 

Op zich zijn haarballen niet gevaarlijk. Het wordt pas een probleem als je kat ze niet kwijt kan raken. In het ergste geval kan een haarbal dodelijk zijn. Een haarbal kan namelijk niet in het lichaam blijven zitten, want dan ontstaat er een blokkade, dat merk je aan de volgende symptomen: 

 • Doorgaan met braken zonder dat er een haarbal te zien is
 • Veel gal spuwen
 • Geen eetlust
 • Obstipatie
 • Diarree
 • Sloom 
 • Afvallen

Ligt de haarbal dwars voor de uitgang naar de maag of darmen dan moet een dierenarts ingrijpen. Met spoed is er dan een operatie of endoscopie nodig. Wanneer je kat vaak haarballen uitbraakt kan dat een symptoom van een ander probleem zijn. Een kat die stress heeft, pijn of jeuk likt zich bijvoorbeeld overmatig schoon. Vandaar de haarballen. Echter het kan ook zijn dat er maag- en darmproblemen zijn. Laat daarom je dierenarts controleren wat de exacte oorzaak is van de haarballen.