Hoewel het natuurlijk belangrijk is dat je het hele jaar aandacht hebt voor de algehele gezondheid van je huisdier, inclusief het gebit, wordt er in februari tijdens de maand van de gebitsverzorging extra aandacht besteed aan de tanden en kiezen van alle huisdieren. En dat is met name bij oudere honden en katten geen overbodige luxe.
Gebitsproblemen komen vaak voor bij oudere dieren
Gebitsproblemen bij, met name oudere huisdieren, komen vaker voor dan je denkt. Meestal hebben eigenaren pas door dat er een gebitsprobleem is wanneer het al vergevorderd is en dat is zonde, want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Als je zelf wel eens kiespijn hebt gehad dat weet je hoe pijnlijk een gebitsprobleem of een ongezond gebit kan zijn. Voor jouw huisdier is dat niet anders. Een regelmatige controle van het gebit kan een hoop ellende voorkomen, want een niet behandelde infectie van het gebit kan zelfs zorgen voor ontstekingen in vitale organen. In februari, tijdens de maand van de gebitsverzorging kun je bij ons terecht voor een gratis gebitscontrole, zodat je zeker weet dat het gebit van jouw huisdier in goede staat verkeert.
Hoe herken je gebitsproblemen bij je huisdier?
Gebitsproblemen zijn niet altijd even goed te herkennen. De meeste dieren vinden het bovendien niet prettig wanneer je in hun bek probeert te kijken, waardoor dit dan ook niet iets is wat eigenaren regelmatig doen. Wanneer je de volgende symptomen bij je huisdier ziet (of ruikt!) is de kans groot dat er sprake is van gebitsproblemen;
- Een slechte adem
- Veel tandplak (witte, plakkerige substantie)
- Bruine of gele aanslag (tandsteen) op de tanden
- Ontstoken (rood en opgezet of zelfs bloedend) tandvlees
- Harde brokken niet meer (kunnen) eten
- Nog maar aan een kant kauwen
- Gedragsveranderingen zoals chagrijnig of agressief worden
- Minder willen spelen
- Grommen of blazen tijdens het eten
- Angstig gedrag tijdens etenstijd
- Knarsetanden
- Met de kop wrijven op harde oppervlaktes
Waar worden gebitsproblemen door veroorzaakt?
Tandplak is doorgaans de oorzaak van de meeste gebitsproblemen. Tandplak bestaat uit een witte plakkerige substantie van voedselresten, slijm, dode en levende bacteriën op die zich op de tanden en kiezen vormt. Tandplak kun je redelijk eenvoudig verwijderen door het gebit goed te verzorgen. Maar tandplak kan in een dag worden omgezet in tandsteen, wat veel moeilijker te verwijderen is. Bovendien zorgt de vorming van tandsteen ervoor dat er nog makkelijk tandplak op de tanden blijft zitten en er dus ook steeds sneller en meer tandsteen vormt. Het is dus belangrijk om zowel tandplak als de vorming van tandsteen tijdig aan te pakken voordat infecties en ontstekingen de vrije hand krijgen. Tandsteen geeft bacteriën namelijk de perfecte plek om zich lekker te vermenigvuldigen, wat uiteindelijk tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis) of het gebied rondom de tanden (paradontitis) en zelfs het verliezen van tanden en kiezen kan leiden. De bacteriën die deze gebitsproblemen veroorzaken kunnen zich vervolgens vrij eenvoudig verspreiden door de rest van het lichaam, en zo allerlei andere gezondheidsproblemen veroorzaken zoals ontstekingen van de lever, nieren of het hart.
Gebitsproblemen worden echter niet altijd alleen door tandplak of tandsteen veroorzaakt. Ook slijtage van de tanden kan een gebitsprobleem opleveren. Een klein beetje slijtage hoort bij het ouder worden maar wanneer de tanden teveel afslijten kan dit een ontsteking veroorzaken in het binnenste gedeelte van de tand, maar de tand kan ook in zijn geheel of gedeeltelijk afbreken. Een uitgebreide gebitsbehandeling is dan vaak noodzakelijk om het probleem te verhelpen. In sommige gevallen wordt er een wortelkanaalbehandeling gedaan en/of een kroon geplaatst.
Er zijn situaties waarin de tanden en kiezen van je huisdier een groter risico lopen, bijvoorbeeld wanneer ze al een ziekte hebben zoals nierziekte, suikerziekte, een verminderde werking van de schildklier, of allergieën waarbij dieren veel op hun eigen haren kauwen. Heeft jouw huisdier de neiging om vreemde dingen op te eten of er op te kauwen? Dan kan dat ook voor versnelde slijtage van de tanden zorgen en is een extra gebitscontrole een goed plan.
Hoe stelt de dierenarts de diagnose bij gebitsproblemen?
De diagnose gebitsproblemen kan door de dierenarts meestal eenvoudig worden vastgesteld door een gebitscontrole uit te voeren. Vaak kan de dierenarts door de bek en het gebit te onderzoeken direct wel aangeven dat er sprake is van een gebitsprobleem. Hoe ver de problemen gevorderd zijn moet verder onderzocht worden in een onderzoek waarbij het dier onder narcose is zodat er ook röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden en een eventuele behandeling uitgevoerd kan worden.
Hoe ziet de behandeling van gebitsproblemen eruit?
De behandeling van gebitsproblemen is afhankelijk van de ernst van de problemen. In veel gevallen knapt een hond of kat al enorm op wanneer er een gebitsreiniging wordt gedaan waarbij tandplak en tandsteen wordt verwijderd. Wanneer dat nodig is worden de pockets gespoeld of tanden getrokken. In sommige gevallen is het plaatsen van een kroon of het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. In dat geval verwijzen wij door naar een tandheelkundig specialist.
Kun je gebitsproblemen voorkomen?
Hoewel het ene dier meer aanleg heeft voor de vorming van tandsteen dan het ander, net als bij mensen, zijn er wel dingen die je kunt doen om gebitsproblemen te voorkomen. Allereerst is het heel belangrijk dat je het gebit van je dier regelmatig laat controleren door de dierenarts zodat je er op tijd bij bent wanneer er toch problemen ontstaan. Wacht je te lang dan kan de schade door paradontitis al zo groot zijn dat dit niet meer volledig te herstellen is. Een tijdige diagnose is dus heel belangrijk. Daarnaast is het goed om te weten dat je beter kwalitatief goede brokken kunt geven dan natvoer, omdat bij brokken de aanmaak van tandplak en tandsteen veel minder is, en gebitsproblemen dus vaker uitblijven. Geef je huisdier daarnaast speciale snacks die goed zijn voor het gebit. Dit is vooral belangrijk voor katten, aangezien tandenpoetsen bij een kat vaak een nog grotere uitdaging is dan bij een hond. Niet alle snacks die zeggen een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van het gebit doen dit ook daadwerkelijk. Voor een gunstig effect op het gebit moet een hond bijvoorbeeld minstens tien minuten op de snack kunnen kauwen. Ook speciale speeltje kunnen bijdragen aan een gezonder gebit.
Wil je de aanmaak van tandplak en tandsteen nog verder bestrijden dan kun je de tanden van je hond of kat poetsen. Hiervoor heb je speciale honden of kattentandpasta nodig en een zachte tandenborstel voor honden en katten, of een babytandenborstel. Het poetsen van de tanden van je huisdier kan best lastig zijn om onder te knie te krijgen, vooral wanneer het nieuw is en stress veroorzaakt bij je huisdier, wat meestal het geval is. Het is daarom heel verstandig om al vanaf jonge leeftijd te beginnen met tandenpoetsen bij je hond of kat. Op die manier is je dier er aangewend en kun je de conditie van het gebit op peil houden. Bovendien is het dagelijks poetsen van de tanden een mooi moment om het gebit te controleren op gebitsproblemen. Wil je beginnen met tandenpoetsen bij je huisdier dan kan de dierenarts je tijdens het gratis gebitsconsult tips geven hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Wat kun jij zelf doen om je huisdier met gebitsproblemen te helpen?
Naast tandenpoetsen, zorgen voor goede en gezond voeding, gebitsreinigende snacks en speeltjes is het belangrijk dat je regelmatig naar de dierenarts gaat voor een controle van het gebit. Door tijdig een gebitsbehandeling uit te laten voeren bij de dierenarts kun je voorkomen dat gebitsproblemen uitgroeien tot een groot gezondheidsprobleem. Maak daarom nu gebruik van ons gratis gebitsconsult in het kader van de maand van gebitsverzorging, zodat jouw huisdier nog heel lang van een gezond gebit kan genieten. Want als het om het gebit gaat is voorkomen echt beter dan genezen.