Hamsters zijn schattige, kleine knaagdieren die populair zijn als huisdieren. Ze zijn geliefd vanwege hun doorgaans vriendelijke karakter en kleine formaat, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die klein wonen en niet veel ruimte hebben. Voordat je echter besluit een hamster in huis te halen, zijn er enkele belangrijke dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe huisdier gelukkig en gezond blijft.
Minder geschikt voor kinderen
Ondanks hun lieflijke uiterlijk, zijn hamsters niet zo geschikt als huisdier voor kinderen. Een hamster is namelijk een nachtdier, wat betekent dat hij overdag slaapt. Een hamster waardeert het bovendien meestal niet als je hem uit zijn slaap haalt, wat kan resulteren in bijten. En ook al zijn ze maar klein, een beet van een hamster kan behoorlijk venijnig zijn. Ook kunnen ze ’s nachts, als ze actief worden behoorlijk wat kabaal maken en zijn ze door hun geringe omvang vrij kwetsbaar en dus niet zo geschikt om lekker mee te kroelen en knuffelen. Ben je op zoek naar een passend huisdier voor je kind of kinderen, dan kun je de hamsters dus beter overslaan. Ben je zelf ook meer een avondmens en geef je de voorkeur aan een klein huisdier, dan is de hamster wellicht een goede match.
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten hamsters, maar de meest voorkomende hamsters die ook als huisdier gehouden worden zijn de Goudhamsters en Dwerghamsters.
Leefruimte
Hoewel hamsters dus maar klein zijn, hebben ze toch voldoende ruimte nodig om hun natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. Zo willen hamsters graag graven. In hun natuurlijke omgeving graven ze wel tot zo’n 50 cm diep. Daar maken ze dan een holletje voor zichzelf om te slapen. Wanneer hamsters in gevangenschap geen gelegenheid hebben om te graven of niet diep genoeg kunnen ze gefrustreerd raken en gaan bijten. Zorg er dus voor dat de hamster een kooi of hok krijgt waar daar voldoende plek voor is. Je kunt kiezen voor een hamsterverblijf in de vorm van een groot aquarium, terrarium, of een kooi met tralies. Bij deze laatste is het belangrijk dat er een grote bank onder zit, zodat er graafmogelijkheden zijn. Hamsters hebben een ruim en goed geventileerd hok nodig. Een kooi met horizontale tralies is ideaal, omdat ze graag klimmen en klauteren.
Wat zich in de leefruimte van de hamster bevindt is ook belangrijk. Zo is het zaak om de juiste bodembedekker te kiezen. Zorg ervoor dat er voldoende bodembedekking aanwezig is om in te graven en kies voor stofvrij en absorberend materiaal zoals bodembedekker op basis van maïs, papier, hennep of houtpulp. Daarnaast heeft je hamster ook nestmateriaal nodig waarmee hij een warm nestje kan maken. Hiervoor kun je hooi, toilet- of tissuepapier geven. Sommige hamsters geven de voorkeur aan een slaaphuisje in plaats van een holletje. Zorg er in ieder geval voor dat er een donker plekje is waar de hamster zich terug kan trekken.
De meeste hamsters maken een toilet voor zichzelf. Wanneer je weet waar je hamster dit doet, is het verstandig om op het toilet extra absorberende bodembedekker (geschikt voor hamsters) neer te leggen. Ook vinden ze het fijn om wat uitdaging en beweging te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een looprad of een klimtoren of speelbuis.
Vanwege het nachtelijke kabaal zet je het hamsterverblijf liever niet op een slaapkamer, maar ook niet op een drukke plek in het woongedeelte, want dan wordt de hamster juist uit zijn slaap gehouden. Zoek een rustig plekje waar het niet te warm wordt, maar waar het ook niet tocht.
Goede voeding
Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van je hamster. Je kunt kant-en-klaar hamstervoer kopen in dierenwinkels, maar je kunt ook groenten, fruit en insecten aanbieden als traktatie. Zorg altijd voor vers water in een stevige drinkfles, om morsen te voorkomen. Net als andere knaagdieren moet een hamster stevig knagen om te voorkomen dat de tanden te lang worden. Geef je hamster daarom hooi, een knaagsteen, wilgentakjes of andere harde lekkernijen die geschikt zijn voor hamsters.
Socialisatie en verzorging
Een tamme hamster is een leuk huisdier, maar een hamster is niet vanzelf tam. Door je hamster van jongs af aan met regelmaat voorzichtig op te pakken en zacht te aaien, went hij aan het contact. Laat dit contact, vooral in het begin, niet te lang duren. Een tamme hamster zal niet snel bijten, tenzij hij pijn heeft, ziek is of erg schrikt, bijvoorbeeld wanneer je hem wakker maakt. Omdat het een prooidier is, is het belangrijk dat je hem voorzichtig oppakt door hem van voren of de zijkant rustig in het kommetje van je hand op te ‘scheppen’. Hou je hamster niet hoog boven de grond en zet hem ook niet op een tafel. Omdat hij niet goed diepte kan zien valt hij er makkelijk af.
Het hamsterverblijf moet regelmatig verschoond worden. Het is belangrijk om in ieder geval dagelijks het voerbakje en de drinkfles schoon te maken. Ook is het goed om het toilethoekje elke dag even te verversen. Maak de gehele kooi wekelijks schoon. Hierbij haal je al het nestmateriaal en de bodembedekker uit de kooi en maak je de kooi schoon met water en een mild afwasmiddel. Reinig ook alle speelelementen in het verblijf grondig. Maak de kooi goed droog voor je er nieuwe bodembedekker in doet. Om ervoor te zorgen dat de hamster het nog herkent als zijn eigen verblijf, kun je een klein beetje restmateriaal dat niet te vies is in de kooi laten. Zet je hamster even apart op een veilige plek of laat hem spelen in een hamsterbal als jij de kooi schoonmaakt. Laat de hamster niet vrij door je woning lopen. Je loopt dan het risico dat ze elektrische snoeren doorknagen of vast komen te zitten. Heb je een langharige hamster, dan is het goed om dagelijks de vacht voorzichtig te ontwarren en controleren op viezigheid.
Houd je hamster gezond
Vooral een goede hygiëne kan voorkomen dat je hamster gezondheidsproblemen krijgt. Hou het verblijf en de hamster zelf daarom goed schoon en controleer regelmatig of hij er gezond uitziet en zich normaal gedraagt. Is zijn vacht mooi glanzend, heeft hij heldere oogjes en een regelmatige ademhaling en is hij lekker actief wanneer hij dat moet zijn? Dat zijn tekenen dat hij in goede gezondheid verkeert. Zorg ervoor dat je het gedrag van je hamster kent en herkent, zodat je afwijkend gedrag snel opmerkt. Heb je het idee dat je hamster ziek is, bijvoorbeeld omdat hij lusteloos is, diarree heeft of een verminderde eetlust, neem dan contact op met een dierenarts die kleine huisdieren behandelt.