Een gebroken poot bij je hond of kat is schrikken. Of het dier nou van een grote hoogte is gesprongen, een botsing heeft gehad of aangereden is door een auto, het gebeurt sneller dan je denkt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om alles weer recht te zetten. Je leest hier wat er zoal mogelijk is als je huisdier een gebroken poot heeft.
Hoe herken je een gebroken poot?
Bij een hond met een gebroken poot is het meestal meteen duidelijk wat er is gebeurd. Bij een kat is dat niet altijd het geval, het blijft soms raden wat er precies gebeurd is. Een kat kan dagen van huis zijn en met een gebroken pootje aan komen zetten. Heeft jouw kat afgesleten nagels, dan moet het bijna wel een aanrijding zijn geweest. Katten proberen zich namelijk vast te grijpen aan het asfalt wanneer ze aangereden worden.
Je ziet meestal direct dat een poot gebroken is. Een hond of kat is niet in staat om op de poot te steunen en soms bungelt het pootje zelfs heen en weer. Ook is het mogelijk dat het in een scheve stand staat. Daarbij kan er sprake zijn van zwellingen, misvormingen, bloedingen, pijn bij het aanraken en ongewoon gedrag van het dier. Vermoed je dat het om een gebroken poot gaat, dan is het belangrijk om rustig te blijven en zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Beperk de beweging
Heb je het vermoeden dat je huisdier een gebroken poot heeft, dan is verstandig om de beweging van de poot te beperken om verdere schade te voorkomen. Probeer je huisdier te kalmeren. Je kan voorzichtig de poot ondersteunen en in een stabiele positie houden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts om de juiste diagnose te stellen.
Wat is het voor breuk?
De dierenarts zal aanvullend onderzoek uitvoeren om de exacte aard en de locatie van de breuk vast te stellen. Er worden röntgenfoto’s van de poot gemaakt. Hierop is gedetailleerde informatie over de breuk te zien. Dit helpt de dierenarts om de ernst van de breuk te beoordelen. Er zijn namelijk verschillende typen fracturen.
Ook de locatie van de breuk is belangrijk om te weten. Daarnaast spelen er nog andere dingen mee zoals bijvoorbeeld hoe oud de breuk is, wat is de leeftijd van het huisdier en is er veel schade aan de spieren, pezen, gewrichtsbanden etc. Een breuk is wat dat betreft nooit hetzelfde.
Behandelplan
Bij een botbreuk zijn er verschillende opties, afhankelijk van de ernst van de breuk wordt er een behandelingsplan opgesteld dat het meest geschikt is voor jouw hond of kat. Soms kan de poot gespalkt worden of in het gips gezet worden, hierdoor blijft de breuk stabiel en kan het genezen.
Is de breuk gecompliceerder dan kan het nodig zijn dat er een operatie plaats moet vinden. Er worden dan pennen, platen of schroeven geplaatst zodat de botfragmenten op de juiste plaats gehouden worden tijdens het genezingsproces. Helaas moet er soms over worden gegaan tot het amputeren van de poot. Er is dan zoveel schade aan de bezenuwing of doorbloeding van de poot dat herstel niet meer mogelijk is.
Het herstelproces
Na het spalken, gipsen of opereren moet de hond of kat zo rustig mogelijk blijven. Dit kan door het dier bijvoorbeeld in een bench te plaatsen. Volg de instructies van je dierenarts op en zorg voor een comfortabele en veilige omgeving voor je huisdier. Het kan enige tijd duren voordat je huisdier weer helemaal hersteld is. Over het algemeen wordt een rustperiode van zes weken aangeraden waarna de activiteiten weer langzaam opgebouwd kunnen worden.
De rustperiode hangt af van het type breuk, de herstelmethode en de leeftijd van het dier. Botten van jonge dieren genezen sneller dan die van oudere dieren. Geef je hond of kat alle steun en zorg die hij nodig heeft. Heb je vragen over het herstel neem dan contact op met je dierenarts.
Het verwijderen van het materiaal
Zodra de röntgenfoto’s aangeven dat de breuk genezen is, wordt het gipsverband of de spalk verwijderd. Metalen pennen worden vaak verwijderd onder verdoving. Pinnen, platen en schroeven die intern worden gebruikt, blijven meestal zitten, tenzij er een reden voor is.