Diarree bij de cavia



Home » Diarree bij de cavia
Cavia

Cavia’s hebben normaal gesproken vrij droge, korte keuteltjes. Een van de signalen dat er iets mis gaat in de vertering is diarree. Net als konijnen hebben cavia’s een gevoelig spijsverteringsstelsel, dat voor flinke gezondheidsproblemen kan zorgen wanneer het niet naar behoren werkt. Wanneer een cavia diarree heeft is het daarom belangrijk om zijn gezondheid goed in de gaten te houden en tijdig aan de bel te trekken.

Waar wordt diarree bij de cavia door veroorzaakt?

Wanneer een cavia dunne, natte of waterige ontlasting heeft in plaats van de gebruikelijke droge keutels is er sprake van diarree. Er zijn verschillende mogelijke veroorzakers van diarree bij cavia’s. Soms kunnen er ook meerdere factoren tegelijk spelen die zorgen voor een verstoring in de spijsvertering;

  • Beschimmelde of bedorven voeding
  • Nieuw voer of een verandering van merk
  • Teveel van een bepaalde soort groenvoer (zoals komkommer of kool)
  • Vies water dat te lang heeft gestaan
  • Grote schommelingen in temperatuur
  • Een verblijf op een tochtige plek
  • Gebruik van medicatie zoals antibiotica
  • Door het eten van giftige planten
  • Door een bacteriële infectie
  • Als symptoom van andere ziektes (zoals nierfalen)

Wanneer naar de dierenarts als je cavia diarree heeft?

Als een cavia langer dan een dag erge diarree heeft is het belangrijk om een afspraak te maken bij de dierenarts. De cavia kan dan namelijk snel uitdrogen en de darmen komen dan stil te liggen wat de gezondheidsproblemen nog groter maakt. Wanneer je meerdere cavia’s in een verblijf hebt is het verstandig om de zieke cavia zolang in een apart verblijf te houden, waarbij hij zijn soortgenoten nog wel kan zien. Op die manier heeft hij er geen stress van maar voorkom je dat andere cavia’s eventueel geïnfecteerd raken als het besmettelijk is.

Hoe wordt de oorzaak van diarree bij een cavia gesteld?

De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren bij de cavia en veel vragen stellen over zijn voedingspatroon, huisvesting en gedrag. Bij een vermoeden van een infectie zal de ontlasting bekeken worden onder een microscoop of soms opgestuurd worden naar het lab voor onderzoek.

Hoe behandel je diarree bij een cavia?

Als een cavia diarree heeft is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat zijn verblijf zo schoon en hygiënisch mogelijk blijft. Dat kan betekenen dat je de kooi meerdere keren per dag moet verschonen en dat je zijn vacht moet wassen, of zelfs knippen, om te voorkomen dat er ontlasting in blijft kleven. Vooral als de temperatuur hoog is kan dit vliegen aantrekken en zo madenziekte veroorzaken. Hoe de behandeling van diarree bij een cavia er precies uit ziet is afhankelijk van de oorzaak. Ligt de oorzaak in verkeerde of bedorven voeding dan is het zaak de cavia zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen. Het mooiste is wanneer hij zoveel mogelijk vezels binnenkrijgt, bijvoorbeeld uit hooi of vezelrijke korrels, maar een plotselinge verandering in dieet kan diarree juist in de hand werken of ervoor zorgen dat de cavia helemaal niet meer wil eten, dus probeer de cavia zijn normale voer te blijven geven. Als er sprake is van een infectie kan er medicatie verstrekt worden. Als de cavia uitgedroogd is kan hij ook moeite krijgen met het op peil houden van zijn lichaamstemperatuur. Dan wordt de cavia warm gehouden zodat hij niet onderkoeld raakt.

Wat kun je zelf doen om diarree bij de cavia te voorkomen?

Zoals je kunt lezen zijn de oorzaken van diarree bij de cavia divers. Toch kun jij zelf het een en ander doen om diarree bij de cavia te voorkomen. Dat zit hem met name in voeding en hygiëne. Zorg ervoor dat de cavia goede vezelrijke en gezonde voeding krijgt. Beperk het geven van groenvoer dat snel diarree kan veroorzaken zoals komkommer, sla en kool, met name bij jongere cavia’s en voorkom plotselinge veranderingen in het dieet. Wil je toch overstappen op een ander merk of een andere soort voer? Meng het nieuwe voer dan eerst door het voer waar hij aan gewend is, om de overgang geleidelijk te laten verlopen en darmproblemen te voorkomen. 

Water is net zo belangrijk als gezonde voeding. Zorg er dan ook voor dat de cavia altijd vers en schoon water tot zijn beschikking heeft. Vooral in de zomer als het erg heet is of wanneer er voer en bodembedekking in het water terecht komt zullen er snel bacteriën ontstaan. Maak de bakjes en flesjes waar voeding en water in zitten ook regelmatig goed schoon. 

Zorg ervoor dat het verblijf van de cavia op een rustige plek staat, waar hij niet op de tocht staat of in de volle zon. En wanneer de cavia’s (ook) een buitenverblijf hebben is het goed om te controleren of er geen giftige begroeiing in de buurt staat waar ze bij kunnen komen.

Heeft je cavia diarree en twijfel je of je de hulp van de dierenarts nodig hebt? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op om te overleggen.