Creëer een zo rustig mogelijke jaarwisseling voor de hond of katHome » Creëer een zo rustig mogelijke jaarwisseling voor de hond of kat

Of er nu wel of geen totaal vuurwerkverbod komt met oud en nieuw, het is te verwachten dat het nooit helemaal stil zal zijn. Zorg er in ieder geval voor dat de hond of kat zo min mogelijk stress ervaart. Hier lees je hoe je dat kunt organiseren.

In verband met de coronacrisis wordt er mogelijk een totaal vuurwerkverbod afgekondigd. Bijkomend voordeel is een rustiger oudejaarsavond voor de huisdieren. Of dat daadwerkelijk zo zal zijn, is niet met zekerheid te zeggen. Er is een grote groep die per se vuurwerk wil afsteken. Als dat gebeurt, betekent het dat vuurwerk alsnog veel angst en stress bij de honden en de katten teweegbrengt. Hoe kun je dit zoveel mogelijk voorkomen?

Honden

Laat de hond op oudejaarsdag op tijd nog uit en maak een heerlijk lange wandeling. Doe dat op oudejaarsavond na tien uur ’s avonds niet meer. De kans dat er dan vuurwerk wordt afgestoken is groot. Houd de hond in alle gevallen ook aangelijnd in deze periode van het jaar. Als de hond schrikt en wegrent ben je verder van huis.

Is de hond bang, dan wordt aangeraden vooral zelf kalm te blijven. Geef de hond de normale aandacht, en soms is afleiding voor hem of haar prettig. Straf het dier nooit als het onrustig wordt of wegkruipt. Het is ook goed om de gordijnen op tijd dicht te doen en het geluid van de radio of televisie een beetje harder te zetten, zodat de knalgeluiden van buiten minder hoorbaar zijn. Zorg dat de hond zich op een rustig plekje kan terugtrekken of, als deze dat gewend is, hij in een bench kan liggen. Denkspelletjes maken de hond mentaal moe. Als de hond dat leuk vindt, is dat een prima tijdverdrijf. Een wandeling maken kan natuurlijk ook, maar vermijd zoveel mogelijk tijden waarop er eventueel vuurwerk wordt afgeschoten.

Katten

Houd de kat zoveel mogelijk binnen op oudejaarsdag en soms ook al de dagen ervoor. Sluit op oudejaarsavond de ramen, deuren en het kattenluik. Zorg voor een kattenbak waar het dier zijn of haar behoeften kan doen, zodat het daarvoor niet per se naar buiten moet.

Wat voor de honden geldt, geldt ook voor de katten. Reageer vooral gewoon en geef het dier de aandacht die het nodig heeft, maar overdrijf niet. Een beetje afleiding kan helpen en de buitengeluiden zo mogelijk wegnemen, maakt het voor het dier rustiger. Straffen bij ander gedrag dan normaal is geen optie.

Medicijnen ja of nee?

Sommige dieren hebben baat bij medicijnen als Sileo of Alprazolam. Deze medicatie wordt niet zomaar verstrekt. Maak een afspraak op de praktijk als medicatie nodig lijkt. Het is echter beter om te kiezen voor voedingssupplementen of het dier omringen met stofjes waar het mogelijk rustig van wordt, de zogenoemde feromonen. Voorbeelden daarvan zijn Adaptil of Feliway in de vorm van een spray, halsband of een verdamper. Deze producten zijn in de dierenartspraktijk af te halen.

Voedingssupplement kan het dier rustiger maken

Wordt er gekozen voor voedingssupplementen dan is een aantal supplementen beschikbaar, waar Zylkène er een van is. Dit bevat de werkzame stof caseïnehydrolysaat. Deze stof bevindt zich ook in moedermelk en zorgt voor ontspanning bij de borstvoeding van puppy’s en kittens. Dit kan als ondersteuning worden gebruik bij angst en stress, maar er moet wel tijdig mee worden gestart. Eventueel in combinatie met trainingen.Een paar dagen van tevoren is echt tekort. Meld je daarom op tijd bij de dierenarts als hier sprake van is. Voedingssupplementen kunnen dan opgehaald worden bij de balie van de praktijk.

Thundershirt kan tijdelijke oplossing zijn

Het is ook mogelijk het huisdier een strak shirt aan te trekken. Ten gevolge van een constante druk op de borst, schouders en borstkas wordt de stress verminderd en heeft het dier niet de neiging weg te willen vluchten. Het is eigenlijk als inbakeren bij baby’s. De hond of kat voelt zich er veiliger door. De naam van zo’n shirt is Thundershirt, en kan bij ons worden besteld.