Castratie en sterilisatie van poezen en katers



Home » Castratie en sterilisatie van poezen en katers
Castratie en sterilisatie van poezen en katers

Waarom zou je je poes of kater onvruchtbaar maken, wat zijn de voor en nadelen? Steriliseren of castreren, wat is het verschil?

Een kater of poes is ongeveer op de leeftijd van vijf á zes maanden vruchtbaar. Dit is ook de reden dat katten rond hun 6de levensmaand onvruchtbaar worden gemaakt. In de volksmond steriliseren wij poezen en castreren wij katers maar eigenlijk is dat niet waar. Zowel poezen als katers worden gecastreerd. Castreren betekent namelijk het verwijderen van de eierstokken bij de poes en de testikels bij de kater. Bij het steriliseren wordt alleen de zaadstreng of eileider afgebonden maar er wordt niets verwijderd.

Poezen

Poezen zijn erg vruchtbare dieren, ze kunnen het gehele jaar door drachtig worden, dit komt namelijk omdat ze een eisprong krijgen door een pijnprikkel van de kat. Mogelijk heeft u al eens een dekking gezien van een kat. De kater zal door een flinke beet in de nek de pijnprikkel opwekken en hierdoor zal een eisprong plaatsvinden. Als uw poes veel buiten komt heeft ze veel kans om drachtig te worden. Het is zelfs zo dat drie weken na de bevalling uw kat weer opnieuw drachtig kan worden. Een ander voordeel is dat er geen baarmoederontsteking kan ontstaan en het vermindert de kans op melkkliertumoren. Verder kan het voorkomen dat poezen constant krols kunnen worden, dit resulteert in constant gemauw, overdreven aanhankelijk gedrag, verminderde eetlust en soms sproeien in huis.

Katers

Door een kater te castreren voorkomt u een heleboel nestjes kittens maar ook agressief/dominant gedrag dat door testosteron kan worden veroorzaakt. Hieronder hebben wij de voor en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Een gecastreerde kater raakt minder vaak in gevecht waarbij de kans op abcessen en vervelende virusinfecties wordt verminderd.
  • Hij zal minder vaak weglopen of langere periodes van huis zijn door dat hij geen voorplantingsdrift meer heeft.
  • Afbakenen van territorium, oftewel sproeien kan worden voorkomen als dit een hormonaal probleem is. Sproeit uw kater al in huis, neem dan eerst contact met ons op. Sproeien kan ook een symptoom van een blaasontsteking zijn. Om dit uit te sluiten zal ons advies eerst zijn om urine te laten controleren. Het zou namelijk vervelend zijn als u denkt dat het een hormonaal probleem is en vervolgens na de castratie blijkt dat de klachten niet overgaan omdat een blaasontsteking de onderliggende oorzaak is.

Risico’s van niet castreren:

  • Agressief gedrag van een ongecastreerde kater kan voor problemen zorgen. Tijdens gevechten met andere katten kunnen vervelende abcessen ontstaan overal op het lichaam. Door een gevecht met een andere kat loopt uw kat ook meer risico om een besmettelijke virusziekte op te lopen, zoals kattenleukemie en kattenaids.
  • Uw kater zorgt voor een flinke groei van de kattenpopulatie, poezen kunnen namelijk het gehele jaar door drachtig worden. Het castreren van katers draagt ertoe bij om het aantal zwerfkatten in Nederland binnen de perken te houden

Hoe verloopt de operatie?

De operatie is bij ons een dagopname, u brengt hem/haar nuchter in de ochtend. Hierna komt hij/zij bij ons in de opname. Voordat uw kat geopereerd gaat worden kijken we hem/haar eerst grondig na. Vervolgens krijgt hij/zij een injectie met een narcosemiddel en een pijnstiller.

Hierna wordt uw huisdier geopereerd. Onze operatiekamer is voorzien van moderne narcose apparatuur en zodoende kunnen we alle vitale lichaamsfuncties (hartslag, ademhaling, bloeddruk, lichaamstemperatuur) nauwkeurig in de gaten houden om de operatie zo risicoloos te laten verlopen. Uw kat krijgt zuurstof tijdens de narcose. We maken vaak gebruik van gasnarcose tijdens de operaties.

Na de operatie kan hij/zij rustig bijkomen in de opname. We houden hem/haar tijdens de recovery nauwkeurig in de gaten. Na de operatie zal er altijd telefonisch contact zijn over hoe het gegaan is en over hoe laat uw kat weer naar huis kan. Bij het ophalen krijgt u pijnstilling mee naar huis en zullen wij onze nazorgadviezen uitleggen.