Overweeg je om je hond te laten castreren? Het is belangrijk om te weten dat de castratie van een reu in principe niet medisch noodzakelijk is. Wel kunnen er andere redenen zijn waarom je voor castratie kiest. Bij teven wordt wel sterk aangeraden om de ingreep uit te voeren, omdat zij meer risico hebben op aandoeningen zoals pyometra (baarmoederontsteking) en mammaetumoren. In deze blog willen we je meer inzicht geven in wat castratie precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kan je een weloverwegen keuze maken die het beste past bij jouw hond.
Wat is castratie?
Castratie is een term die gebruikt wordt voor de verwijdering van de testikels van de reu. Dit stopt de aanmaak van zaadcellen en grotendeels de aanmaak van testosteron. Bij een teef wordt vaak gesproken over sterilisatie. Eigenlijk klopt deze term niet en zou ook dit de castratie van een teef genoemd moeten worden. Bij een teef worden de eierstokken verwijderd en soms ook de baarmoeder. De hond kan dan geen puppy’s meer krijgen en wordt niet meer loops.
Wat is de beste leeftijd om te castreren?
Het beste tijdstip om een hond te laten castreren is wanneer hij geslachtsrijp is. De leeftijd waarop een hond geslachtsrijp is kan variëren, dit hangt onder andere af van het ras en de grootte van de hond. Zo zijn kleine honden vaak eerder geslachtsrijp dan grotere honden. Te vroeg castreren kan soms incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen rond de leeftijd van 1 jaar gecastreerd worden. Overleg echter met je dierenarts wat het beste tijdstip is.
Voordelen van castreren
Minder paringsdrang
Een van de grootste redenen waarom mensen hun hond laten castreren is om de paringsdrang te verminderen. Sommige honden worden door de paringsdrang erg nerveus en onrustig. Die nervositeit wordt vaak vermindert als je de hond laat castreren.
Geen ongewenste nesten
Heb je een teefje dan voorkomt castratie dat zij ongewenst drachtig wordt en dat er nestjes komen. Voor mensen die niet met hun hond willen fokken is dit een hele belangrijke reden.
Minder kans dat je hond wegloopt
Je moet er niet aan denken dat je hond wegloopt. Een gecastreerde reu heeft minder de neiging om weg te lopen, want hij hoeft immers geen paringsdrang en hoeft niet zo nodig op zoek naar een partner.
Sociale omgang
Gecastreerde honden zijn vaak wat meer ontspannen en gemakkelijker in de omgang. Dit komt omdat de hond niet zo gefocust meer is op paren. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit niet voor alle honden geldt. Elke hond is uniek en kan verschillend reageren op de castratie.
Minder dominant
Castratie kan er toe leiden dat je hond rustiger wordt en minder dominant, maar dit is niet altijd het geval. Aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijke hormoon moet je namelijk niet elkaar verwisselen. Het is belangrijk om hier onderscheid in te maken.
Nadelen van castreren
Gewichtstoename
Soms hebben honden de neiging om minder actief te worden nadat ze gecastreerd zijn. Hierdoor komen ze gemakkelijker aan in gewicht. Hou daarom de voeding van je hond na de castratie goed in de gaten en pas het eventueel aan om overwicht te voorkomen.
Verandering in vacht
De vacht van de hond kan na de castratie pluiziger worden of dikker. Dit komt doordat de hormoonbalans in het lichaam van de hond verandert na castratie. Niet elke hond zal een verandering in vacht ervaren.
Negatieve gedragsveranderingen
Het gedrag van je hond kan na de castratie veranderen. Dit kan in positieve zin, maar ook in negatieve zin. Door castratie daalt de hormoonspiegel, dit leidt soms tot ongewenst gedrag.
Complicaties na de operatie
Castreren is een chirurgische ingreep en zoals bij elke operatie zijn daar risico’s aan verbonden. Na de operatie kunnen er complicaties ontstaan zoals bloedingen, infecties of een negatieve reactie op de narcose. Het zijn complicaties die niet vaak optreden.
Wat zijn de risico’s van castratie?
De ingreep zelf, de castratie, wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Om het narcoserisico zo laag mogelijk te houden wordt de modernste en veiligste techniek van narcose gebruikt. Heb je zorgen over de risico’s van castratie bespreek deze dan met je dierenarts.
De ingreep
Bij de castratie verwijdert de dierenarts beide testikels (zaadballen) van je hond. Het verwijderen van beide testikels gebeurt onder narcose. Je hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend. Meestal kan je hond op dezelfde dag weer naar huis. De dierenarts zal je instructies mee geven over hoe je je hond het beste kan verzorgen na de ingreep.
Conclusie
Castratie heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Het is belangrijk om goed na te denken of castratie de juiste oplossing is voor jouw hond. Heb je hier twijfels over? Neem dan contact op met de dierenarts. Bespreek je zorgen en weeg samen met je dierenarts de voor- en nadelen af, rekening houdend met de specifieke behoeften en omstandigheden van je hond. Je kan bijvoorbeeld ook zoeken naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld chemische castratie.
Wanneer je jouw hond chemisch laat castreren onderdruk je de werking van zijn testosteron hormonen die door de teelballen worden afgegeven. De hormonen worden onderdrukt door een chemisch stofje. Het heeft ongeveer hetzelfde effect als castratie. Het grootste verschil tussen de traditionele methode en een chemische castratie is dat een chemische castratie niet blijvend is, wanneer het is uitgewerkt is keren de hormoonniveaus weer terug naar hun oorspronkelijke staat.
Wat je beslissing ook is, het welzijn van je hond moet altijd vooropstaan bij het nemen van een beslissing over castratie.