Blaasontsteking kat



Home » Blaasontsteking kat

Meer dan de helft van de katten krijgt op een bepaald moment last van een blaasontsteking. Het is dus een aandoening die heel vaak voorkomt en waar je kat flink last van kan hebben. Soms kom je er als eigenaar snel achter dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld doordat de kat plotseling niet meer zindelijk is. Maar het kan ook een lastige aandoening zijn om te ontdekken, met name wanneer katten vooral buiten plassen.

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. De urine die vanuit de nieren in de blaas terecht komt zorgt voor druk op die blaaswand. Die spanning op de blaaswand is voor een kat met blaasontsteking flink pijnlijk. De kat zal daardoor steeds proberen te plassen, zelfs op plekken waar dat helemaal niet mag. Een blaasontsteking kan zowel bij poezen als bij katers voorkomen en kan verschillende oorzaken hebben.

Waar wordt een blaasontsteking door veroorzaakt?

Een blaasontsteking bij de kat kan verschillende oorzaken hebben. 

Idiopathische blaasontsteking

Meestal is het niet duidelijk wat de oorzaak van de blaasontsteking precies is. In dat geval spreken we van een idiopathische blaasontsteking, oftewel een blaasontsteking met een onbekende oorzaak. Hoewel er dan geen duidelijk aanwijsbare oorzaak te vinden is voor de blaasontsteking lijkt er in sommige gevallen een link te zijn met stress. Bij een idiopathische blaasontsteking vertoont een kat een aantal dagen symptomen van een blaasontsteking, die ook vrij snel weer verdwijnen. Zo’n blaasontsteking zonder duidelijke reden komt met name bij jonge katten vaak voor.

Blaasgruis

Een andere mogelijke oorzaak van een blaasontsteking bij een kat is blaasgruis. Hierbij irriteert en beschadigt het gruis, dat bestaat uit kleine korreltjes (kristallen van mineraalzouten), de blaaswand wat de ontsteking veroorzaakt. Blaasgruis kan best gevaarlijk zijn wanneer het niet tijdig opgemerkt wordt. Wanneer er namelijk teveel blaasgruis in de blaas zit kunnen de korreltjes de plasbuis verstoppen met als gevolg dat de kat niet meer kan plassen. Als hij zijn urine niet kwijt kan, vergiftigt de kat zichzelf. Als zo’n verstopping onbehandeld blijft kan de blaas scheuren, kunnen de nieren beschadigen en kan een kat hier zelfs aan overlijden. Heb je het vermoeden dat je kat niet meer kan plassen dan is het belangrijk snel contact op te nemen met de dierenarts. Omdat katten niet veel drinken hebben zij een grotere kans op blaasgruis, en daardoor ook op een blaasontsteking. Blaasgruis wordt in de hand gespeeld door voeding met teveel mineralen erin of door te weinig beweging.

Blaassteen

Wanneer de korreltjes blaasgruis samenklonteren vormen de mineralen een of meerdere blaasstenen. Als gevolg van zo’n blaassteen heeft de kat persdrang bij het plassen en kunnen ze vreselijk veel pijn hebben. 

Een bacteriële infectie

Een blaasontsteking veroorzaakt door een bacterie komt, in tegenstelling tot bij de mens, bij katten zelden voor. Om antibioticaresistentie te voorkomen wordt daarom geen kuur voorgeschreven bij een blaasontsteking bij de kat.

Hoe herken je een blaasontsteking bij een kat?

Katten met een blaasontsteking zien er niet per se ziek uit. Vaak eten ze nog gewoon, hebben ze geen koorts en willen ze ook nog wel spelen of naar buiten. De symptomen van een blaasontsteking zijn vooral zichtbaar tijdens het plassen. Waar je op moet letten is het volgende;

  • vaak kleine beetjes plassen
  • moeite of pijn met plassen, miauwen of blazen tijdens het plassen
  • urine druppelen buiten de kattenbak
  • naast de kattenbak plassen
  • in huis plassen
  • bloed in de urine
  • vreemd ruikende urine
  • liggen in de kattenbak
  • voortdurend wassen van de geslachtsdelen
  • rusteloosheid
  • niet meer kunnen plassen (vooral bij katers)
  • meer drinken

Hoe wordt de diagnose blaasontsteking bij een kat gesteld?

De dierenarts doet een lichamelijk onderzoek bij de kat en stelt vragen aan de eigenaar. Een idiopathische blaasontsteking kan gediagnosticeerd worden door andere oorzaken uit te sluiten. Als eerste zal de dierenarts de urine willen laten onderzoeken om te kijken of er bloed en/of eiwitten of bacteriën in zitten. Daarnaast wordt er gekeken naar de zuurtegraad en de concentratie van de urine. Bij het vermoeden van blaasstenen en blaasgruis of een andere afwijking zoals een tumor of poliep kunnen er röntgenfoto’s of een echo gemaakt worden. Soms is er ook bloedonderzoek nodig om de nierfunctie te controleren.

Hoe behandel je een blaasontsteking bij een kat?

Bij een idiopathische blaasontsteking verdwijnen de klachten uiteindelijk meestal binnen twee weken en groeien de katten vanzelf over hun gevoeligheid heen. Om pijnklachten te voorkomen krijgt een kat bij een idiopathische blaasontsteking pijnstillers voorgeschreven. Wanneer er een vermoeden is dat de blaasontsteking in verband kan worden gebracht met stress dan kan de dierenarts adviezen geven om stressvolle situaties voor de kat zoveel mogelijk te beperken.

Als de blaasontsteking bacterieel is krijgt de kat een antibioticum. 

Wanneer een blaasontsteking wordt veroorzaakt door blaasgruis kan de dierenarts een speciaal dieet adviseren waarbij er voeding van hoge kwaliteit wordt gegeven dat het vormen van nieuwe kristallen tegen gaat en helpt om blaasgruis te bestrijden. 

Als er een of meerdere blaasstenen ontdekt worden die de blaasontsteking veroorzaken is er mogelijk een chirurgische ingreep nodig om deze te verwijderen zodat de klachten verholpen worden.  

Wat kun je doen om een blaasontsteking bij een kat te voorkomen?

De blaas van een kat is nou eenmaal gevoelig voor ontstekingen. De ene kat heeft daar meer aanleg voor dan de andere. Voorkomen is dus niet altijd mogelijk. Wel kun je je kat helpen om een gezond gewicht te behouden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat te dikke katten sneller blaasklachten krijgen. Zorg er daarom voor dat je kat actief blijft en genoeg beweging krijgt. Voldoende drinken en goed plassen is ook belangrijk om blaasklachten te voorkomen. Zorg er daarom voor dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is, bijvoorbeeld in de vorm van een drinkfonteintje, of zet op verschillende plekken water neer voor de kat. Houd de kattenbak(ken) goed schoon en zet een extra kattenbak neer zodat je kat er zonder problemen op kan plassen.